Lekker licht! Raambekleding voor zoveel mogelijk daglicht in huis

Natuurlijk licht speelt een belangrijke rol in je interieur. Meer licht zorgt er bijvoorbeeld voor dat kamers groter en uitnodigender aanvoelen. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we tips: van lichtdoorlatende gordijnen tot doe-het-zelf-oplossingen. Of je nu je woonkamer, slaapkamer of een ander deel van je huis wilt opfrissen, met deze tips voelt elke ruimte straks chic en gezellig aan. En dat zonder je spaarvarken te breken.

Van dat knusse leeshoekje tot een levendige keuken: natuurlijk licht kan elke kamer gezelliger maken. Maar het heeft ook heel veel andere voordelen. Zo kan het zorgen voor een vrolijker humeur, hogere productiviteit en een betere nachtrust. Zonlicht is bovendien een natuurlijke bron van vitamine D, wat belangrijk is voor gezonde botten en ons immuunsysteem. Natuurlijk licht kan zelfs ons ritme helpen reguleren.

Een aantal raambekleding-ideetjes voor zoveel mogelijk daglicht in huis:

Lichtdoorlatende gordijnen

Vitragegordijnen zijn doorschijnende gordijnen die veel natuurlijk licht doorlaten. Ze zijn perfect voor een beetje meer privacy zonder het daglicht volledig te blokkeren. Bovendien kunnen ze fel zonlicht tegenhouden, waardoor er een hele zachte, knusse gloed ontstaat. Wat een gezelligheid!

Ben je iemand die pas echt lekker slaapt als het helemaal donker is in de kamer? Kijk dan naar een combinatie van lichtdoorlatende raambekleding voor overdag in combinatie met bijvoorbeeld verduisterende rol gordijnen van Raambekleding Nederland voor ’s nachts.

Tip: Synthetische stoffen zoals polyester of nylon zijn een stuk betaalbaarder dan natuurlijke vezels zoals linnen of zijde. Handig om te weten als je een beperkt budget hebt. Gordijnen met eenvoudige ontwerpen of effen kleuren zijn vaak ook goedkoper dan gordijnen met ingewikkelde patronen of borduursels. En houd je ogen open voor uitverkoop, kortingen en acties om betaalbare gordijnen te scoren.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn er in verschillende soorten, zoals verticale jaloezieën, horizontale jaloezieën en rolgordijnen. Je hebt er lekker veel controle mee over licht en privacy. Je kunt de lamellen kantelen of de jaloezieën omhoog of omlaag doen om de hoeveelheid licht die de kamer binnenkomt aan te passen. Kortom: je kan ze elk moment precies zo instellen zodat ze de juiste hoeveelheid daglicht binnenlaten.

Jaloezieën gaan bovendien lekker lang mee, zijn gemakkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in een breed scala aan materialen en afwerkingen voor elke stijl.

Raamfolie

Wil je zoveel mogelijk natuurlijk licht in huis maar wél privacy? Kijk eens naar raamfolie. Het is een dunne, zelfklevende folie die rechtstreeks op glazen oppervlakken kan worden aangebracht, waardoor een mat of gestructureerd effect ontstaat dat het zicht van buitenaf belemmert. Het is vaak heel populair voor de badkamers of entree.

Het aanbrengen van raamfolie is een makkelijk en budgetproof doe-het-zelfproject waarvoor je weinig gereedschap of skills nodig hebt.

  • Begin met het grondig schoonmaken van het opmeten van het raam.
  • Snijd de raamfolie op maat en laat aan elke kant een paar centimeter extra over voor een goede pasvorm.
  • Plak de folie op het raam met een beetje hulp van een spuitfles met water en afwasmiddel.
  • Gebruik een raamwisser om luchtbelletjes te verwijderen en de folie glad te strijken.
  • Snijd overtollige folie weg met een mes en voilà!

Andere tips voor meer natuurlijk licht in huis

De plek van meubels: Plaats meubels slim, zodat licht zover mogelijk de kamer in kan komen. Probeer ramen niet te blokkeren met grote meubelstukken die de natuurlijke lichtinval tegenhouden. Zet banken en stoelen in de buurt van ramen, om daglicht optimaal te benutten, maar houd kasten uit de buurt.

Licht versterken met spiegels: Hang of zet spiegels tegenover ramen om licht terug de ruimte in te reflecteren. Spiegels kunnen ook de illusie wekken van een grotere, lichtere ruimte door licht te weerkaatsen. Weg met die donkere hoekjes! Probeer eens om een grote spiegel op een opvallende muur te hangen of om spiegelende meubelstukken, zoals een koffietafel, in de buurt van een raam te zetten.

Voor wie benieuwd is naar meer simpele trucjes om meer daglicht te faken is dit artikel van RTL Nieuws een aanrader: Donker huis? 5 simpele manieren om daglicht te faken.

Meer lezen over waar je op moet letten bij de keuze voor raamdecoratie of andere budgetproof oplossingen voor uitdagingen in huis? Bekijk de blogs in onze categorie budgetproof wonen.