Last minute deals: waarom wel of niet kiezen voor een last minute vakantie?

Last minute vakanties: ze zijn fantastisch voor de koopjesjagers onder ons die dol zijn op een goedkope vakantie die morgen al begint. Vooral als het buiten grauw en koud is en we naar de zon snakken. Vluchten, accommodaties en zelfs pakketreizen worden aangeboden op allerlei sites. Ben jij je bewust van alle voordelen die een last minute vakantie kan bieden, wanneer je het beste kan boeken en waar je op moet letten? Wij zetten alles voor je op een rij.

Waarom een last minute vakantie een goed idee is

De belangrijkste reden waarom mensen op zoek gaan naar de beste last minute deals is vaak om geld te besparen en zo meer vakantieplezier uit hun reispotje te halen. Last minute vakanties kunnen echte koopjes zijn. En als je vrienden of familie in het buitenland hebt waar je kan verblijven, kan je helemaal voor een habbekrats op vakantie.

Leuk aan last minute vakanties is dat de aanbieding vaak bepaalt waar je naartoe gaat. Niet weten of je een paar dagen in Berlijn zult belanden of binnenkort smult van taco’s op het strand van Mexico. Lekker avontuurlijk! Een open mind houden over de bestemming kan de ultieme kans zijn om een geweldig land, gebied of een fijn hotel te ontdekken. Ergens waar je misschien eerder niet aan hebt gedacht om te boeken.

Een ander voordeel van een last minute vakantie is dat het je kan dwingen om een pauze in te lassen als het maanden van tevoren plannen van een vakantie geen optie voor je is. Zelfs al is het maar voor een weekend of een midweek, zo kun je toch weer even opladen.

Last minute vakanties besparen je ook tijd, omdat je weinig tijd nodig hebt om te plannen, organiseren en researchen. Sommige reizigers geven daar juist de voorkeur aan in plaats van vooraf te boeken en hun reis dagenlang tot in detail te plannen.

Zijn last minute vakanties altijd goedkoper?

Het eerlijke antwoord? Nee. Het is mogelijk dat last minute vakanties goedkoper zijn, maar dat is niet altijd een garantie. Soms vind je fantastische last minute deals omdat de luchtvaartmaatschappij, het hotel of de reisorganisatie probeert stoelen of kamers te vullen die anders onverkocht zouden blijven. In deze gevallen bieden ze vaak flinke kortingen aan om mensen aan te moedigen om te boeken.

Last minute vakanties kunnen ook juist duurder uitpakken. Vooral als je tijdens het hoogseizoen weg wilt of als er veel vraag is naar een bepaalde bestemming.

Het is daarom altijd een goed idee om rond te shoppen en prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een reis boekt. Of het nu een last minute vakantie is of een reis die ver van tevoren is gepland.

Waarom een last minute vakantie misschien niet bij je past

Wanneer je je zinnen hebt gezet op de perfecte last minute deal, kan dit er soms toe leiden dat je te lang wacht op die ene perfecte deal en hierdoor helemaal niet vertrekt.

Voor een fijne last minute vakantie moet je flexibel zijn met data en dat kan misschien niet met elke baan. Bijvoorbeeld als jouw werkgever wil dat je ver van tevoren je vakanties aangeeft.

Misschien bevalt het hotel of het land waar je uiteindelijk terechtkomt helemaal niet. Dat kan natuurlijk als je het niet volledig voor het kiezen hebt qua bestemming. Research het hotel en de bestemming altijd even om teleurstelling te voorkomen. Beter een duurdere vakantie in een plaats en hotel waar je van geniet dan een goedkoop verblijf ergens waar het aftellen geblazen is tot je naar huis kunt.

Is jouw ideale vakantie alleen bij 25 graden en een zonnetje? Dan is een last minute vakantie misschien niet voor jou. Check of het klimaat gunstig is, vooral voor langeafstandsvluchten naar een ander continent. De prijzen zijn namelijk vaak laag als de temperaturen te hoog zijn, tijdens het regenseizoen of het orkaanseizoen. 

Geen ochtendmens of nachtbraker? Last minute vluchten vertrekken vaak heel vroeg in de ochtend of laat in de avond. Controleer dit voordat je boekt om te voorkomen dat je een extra nacht in een hotel moet betalen of op de luchthaven moet slapen als je vakantiebudget op is. 

Je komt misschien geweldige last minute deals tegen voor vluchten, maar is er wel een fijne accommodatie in de omgeving? Waarom zou je je geld uitgeven aan een goedkope vlucht als je gedwongen bent om in een duur hotel te verblijven dat je anders nooit geboekt zou hebben?

Wanneer kan je het beste een last minute vakantie boeken?

Je kunt altijd beter op zoek gaan naar een last minute vakantie buiten het hoogseizoen. Na de feestdagen of na de voorjaars-, mei- of zomervakantie is vaak een goed moment. Wees daarbij flexibel en vertrek met een gevoel van avontuur. Overweeg ook eens het gebruik van een reisbureau. De kans is groot dat reisspecialisten namelijk direct weten wat de voordeligste last minute reis is voor die tijd van het jaar.

Experts adviseren ook om te kijken naar vluchten in het midden van de week en altijd online beoordelingen van een resort of hotel te lezen voordat je spontaan boekt – vooral als ze deel uitmaken van een pakketreis. 

Hoe vind je de beste last minute deals?

Er zijn verschillende manieren waarop je de beste last minute deals kan vinden.

  • Zoek op online reiswebsites: ze bieden vaak hoge kortingen op last minute vluchten, hotels en pakketreizen.
  • Check direct bij de luchtvaartmaatschappij of het hotel: vooral als ze onverkochte stoelen of kamers hebben, profiteer je van aantrekkelijke kortingen.
  • Gebruik een reisapp: deze apps kunnen je helpen last minute deals te vinden op vluchten, hotels, huurauto’s en meer.
  • Stel alerts in: meld je aan om meldingen te ontvangen wanneer nieuwe deals die aan jouw voorwaarden voldoen beschikbaar komen.
  • Wees flexibel: wanneer je openstaat voor reizen naar verschillende bestemmingen en op diverse data, kun je vaak betere last minute deals vinden.
  • Onderhandel: zie je een deal die je bevalt maar wil je onderhandelen over de prijs? Wees niet bang om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij, het hotel of het reisbureau en kijk of ze bereid zijn om een beter tarief te bieden.
  • Overweeg alternatieve luchthavens: soms kan vliegen naar of vanuit een alternatieve luchthaven je flink wat geld besparen op last minute reizen. Houd daarbij wel rekening met de kosten om naar deze luchthaven te komen.