Langer thuiswonen wanneer je ouder wordt: zo pak je het aan

Als de lichamelijke en geestelijke achteruitgang door je leeftijd steeds meer het dagelijks functioneren in de weg komt te staan, is het raadzaam om op tijd te kijken naar oplossingen. Wanneer bepaalde handelingen niet meer goed zelfstandig haalbaar zijn, kan dit immers stress opleveren. Je ziet er bijvoorbeeld tegenop om de deur uit te gaan, trap te lopen of te douchen omdat je bang bent voor een valpartij.

Zowel hulpmiddelen als hulp vanuit de omgeving kunnen in deze situatie perspectief bieden. En ook goed voor jezelf blijven zorgen is erg belangrijk. In dit artikel zetten we een aantal dingen op een rij die je perspectief kunnen bieden ondanks de achteruitgang van de lichamelijke functies.

Hulpmiddelen

Als je door de fysieke belemmeringen opmerkt dat je verplaatsen en bepaalde handelingen problematisch worden, kunnen hulpmiddelen ondersteuning en houvast bieden. Wordt de trap in huis bijvoorbeeld een terugkerend obstakel, omdat je je evenwicht snel verliest of slecht ter been bent? Koop een traplift en je kunt weer geheel veilig naar de bovenverdieping via een stoellift die op de trap wordt gemonteerd.

De installatie van een traplift kan voor veel ouderen die te maken hebben met beperkte mobiliteit een enorme opluchting zijn. Je hoeft je niet meer druk te maken over een (fatale) valpartij en je kunt met een gerust hart zelfstandig de ruimtes op de bovenverdieping bereiken.

Ook hulpmiddelen voor in de badkamer zijn een verstandige overweging. Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk die het douchen gemakkelijker kunnen maken. Denk aan het laten monteren van douchebeugels voor wat extra grip bij het in- en uitstappen, of het installeren van een zitdouche of douchestoel.

Goed voor jezelf zorgen

Ook al ben je wellicht nu niet meer volledig in staat om voor jezelf te zorgen vanwege de gezondheidsproblemen, toch kun je nog steeds investeren in je eigen welzijn. Goed voor jezelf zorgen doe je immers ook door gezond en gevarieerd te eten, genoeg water te drinken en door dingen te doen waar je blij van wordt. Vermijd negativiteit en focus je op de dingen die nog wel mogelijk zijn.

Bovendien kan het ook helpen om eens op een rijtje te zetten wat je nodig hebt in deze situatie. Misschien heb je naast hulpmiddelen wel behoefte aan een goed gesprek of een luisterend oor. Of lijkt het je gezellig als de kleinkinderen of kinderen uit de buurt langskomen en helpen met wat klusjes in huis.

Je eigen wensen serieus nemen

Goede zelfzorg houdt ook in dat je jouw wensen en voorkeuren serieus neemt. Zie je het niet zitten om naar een verzorgingstehuis te gaan? Kijk dan op welke manier het mogelijk is om zelfstandig thuis in je vertrouwde omgeving te blijven wonen. Naast hulpmiddelen en aanpassingen in huis, kan je bijvoorbeeld ook belang hebben bij huishoudelijke hulp of andere vormen van thuiszorg. Dit soort zaken regel je via de gemeente.