Wat kost een creditcard? De uitgaven op een rijtje

Handig is ‘ie zeker, de creditcard. Vooral op reis of als je graag online shopt. Maar, goed om te weten: in de meeste gevallen is een creditcard niet gratis. Wil je aan de creditcard? Goed idee! Zolang je weet met welke kosten je rekening moet houden.

Betaalpakket

De meeste banken bieden een of meerdere creditcards bij een betaalpakket. Check of je creditcard al standaard bij je betaalpakket is inbegrepen of dat je hier meer voor betaalt. Een creditcard is nooit 100% gratis, maar dit lijkt soms zo omdat het al bij de prijs van je betaalpakket is inbegrepen.

Prijs van een creditcard

De prijs van een creditcard kan flink variëren. Zo zijn ABN AMRO creditcards bijvoorbeeld al verkrijgbaar vanaf €14 per jaar, maar is het afhankelijk van de opties en organisatie waarbij je een card hebt wat je jaarlijks betaalt. De prijzen kunnen behoorlijk oplopen bij creditcard aanbieders. In het geval van zo’n dure kaart heb je meestal wel een hoger bestedingslimiet, zijn je aangeschafte spullen langer verzekerd (eerder een jaar in plaats van 90 dagen) en krijg je bijvoorbeeld korting op aankopen of verzekeringen.

Over de verzekering van je gekochte spullen gesproken: vaak heb je wel een eigen risico tussen de €25 en €50 per gebeurtenis.

Bestedingslimiet

De jaarlijkse kosten van een creditcard zijn in veel gevallen (voor een groot deel) afhankelijk van het bestedingslimiet van je kaart. Tot een bestedingslimiet van €5.000 kun je voor een goedkope kaart gaan. Ben je van plan om maandelijks meer uit te geven met je creditcard? Dan loopt de jaarlijkse bijdrage al snel op.

Rente

Meestal betaal je alleen een vast bedrag voor je creditcard, de jaarlijkse bijdrage. Wanneer je aankopen doet met je kaart, worden deze in dezelfde maand verrekend met je bankrekening. Maar als je je ‘creditcardschuld’ niet kunt afbetalen, moet je over het openstaande bedrag rente betalen. Best een flinke rente ook gelijk (vaak tussen de 10 en 15%).

Nice to know: bij creditcards die het mogelijk maken om in termijnen te betalen, krijg je altijd een BKR-registratie. Ook wanneer je hier geen gebruik van maakt.

Betalen of geld opnemen met je creditcard

Wanneer je buiten eurolanden geld opneemt of aan de kassa betaalt met je kaart, betaal je hier altijd voor. Over opnemen gesproken: dat is zelfs in Nederland duur. Je betaalt namelijk altijd een percentage (meestal tussen de 1,5 en 5%) over het bedrag dat je opneemt. Soms zelfs een vast bedrag, zoals €4,50 per opname. Heb je een positief saldo op je bankrekening? Dan zijn er sommige banken die je korting geven op de transactiekosten.

Buiten eurolanden betaal je ook een koersopslag. Aan de kassa betalen met je creditcard is dus buiten eurolanden alleen een slim wanneer het echt niet anders kan.

Prepaid creditcard

Wil je het gemak van een creditcard eerst uitproberen voordat je commit? Sommige aanbieders geven ook prepaid creditcards (oplaadbaar of voor eenmalig gebruik) uit. Hierbij komt geen BKR-toetsing te pas, want je maakt zelf geld naar de kaart over. En, je kunt dus niet meer geld besteden dan je hebt.

Interesse in een creditcard? Dan ben je nu op de hoogte van de kosten waar je rekening mee moet houden. Zo kun je een verstandige keuze maken. Vergelijk dus goed alle opties en kies de kaart die het beste bij jou past.