De kerstboom opzetten: 5x waar rekening mee te houden

Langzaamaan vult de fotorol van mijn telefoon zich met kiekjes van bontgekleurde bomen en gezellige kerstinterieurs. Mijn vrienden hebben er zin in dit jaar en m’n WhatsApp-gesprekken zijn gevuld met winterwonderland-accessoires en de leukste kerstboomversiering.

Mijn kerstboom staat nog niet, enkel een groot kerststuk staat te stralen als middelpunt van de woonkamer, maar binnen nu en twee weekjes ga ik wel op zoek naar de perfecte boom. Kan jij ook niet wachten om de kerstboom op te tuigen onder luid gekrijs van Mariah’s ‘All I want for Christmas’? Doe je voordeel met deze tips voor het opzetten van je kerstboom.

Meten is weten // Weet hoe hoog het plafond is in de kamer waar je kerstboom straks zal pronken. Je kan natuurlijk een gokje wagen, maar daar krijg je spijt van als je straks voor een grote boom gaat die nét te lang is. Er moet immers genoeg ruimte zijn voor een feestelijke piek. Vergeet niet om er wat extra centimeters bij op te tellen voor de standaard.

Een verse boom // Ga voor een ‘verse’ boom, zodat je er lekker lang van kunt genieten. Maar hoe weet je of de boom nog wel een tijd je meegaat? Pak een takje in het midden van de boom vast en trek dat takje naar buiten. Er zullen altijd naalden uitvallen, dat is normaal, maar je wilt niet dat alle naalden loslaten. Wanneer meer dan 20% uitvalt, moet je duidelijk een andere boom uitkiezen.

Stukje eraf // Tip van de experts: zaag een extra stukje van de stam. Zo’n 5 centimeter. Dat kan je gewoon thuis doen als je een zaag in de schuur hebt liggen, maar ook aan de kerstboomverkoper vragen. Door er een extra plakje stam af te snijden, kan de boom beter water absorberen als hij in een standaard gaat. Zo gaat de boom langer mee.

Houd ‘m koel // Let bij het plaatsen van de boom op open haarden, houtpellet-kachel en andere warmtebronnen. Hoe gezellig en lekker knus het ook is om bij de kerstboom én pelletkachel te zitten, dat is niet zo’n best idee. Niet alleen om brandgevaar, maar door de boom koel te houden blijft hij ook mooi groen.

Tip! Maak de pelletkachel of open haard gezellig en knus door er bijvoorbeeld potpourri met een kerstgeurtje op of bij te zetten in een schaaltje (niet van kunststof natuurlijk). Door de warmte verspreidt de geur door het hele huis.

Houd de boom vochtig // Zet de boom zo snel mogelijk in zijn standaard met water nadat je een nieuwe snede in de stam hebt gemaakt. Lukt dat niet? Plaats de boom dan tijdelijk in een emmer water. Het is belangrijk om je boom niet uit te laten drogen. Check het waterniveau daarom de eerste dagen regelmatig. Je boom zou weleens meer kunnen drinken dan je verwacht.

Ps. Gooi je uitgeklede boom na Kerstmis op de composthoop of gebruik de dennentakken als bescherming voor de plantjes in de tuin tegen vorst.