Je tuin inrichten: zo pak je dat aan

Of je nu je eerste bakkie van de dag graag in de tuin drinkt, barbecuet met vrienden of sterren kijkt in je favoriete ligstoel… Nu de dagen langer worden en het weer warmer, is er niets fijner dan tijd doorbrengen in je tuin. Samen met tuinmeubelshop.nl deel ik tips om je tuin slim in te richten: van hoe om te gaan met kleine tuinen tot zones bepalen en glurende buren op een afstandje houden. Met onze tips wordt je tuin echt een verlengstuk van je huis.

Tip 1. Maak verschillende zones

Begin met je tuin onderverdelen in verschillende zones. Van eethoek tot loungeruimte of een hoekje om te lezen. Gebruik vloerkleden, plantenbakken of verschillende vloermaterialen om deze zones af te bakenen. En ja, zelfs in kleine ruimtes kun je bijvoorbeeld een zithoekje afbakenen met een klein buitentapijt. 

Lounge

Kies comfi opties zoals hangmatten, een gezellige buitenbank of hoek loungesets om te ontspannen. Zorg voor voldoende schaduw voor comfort en gebruik parasols, pergola’s of schaduwzeilen om je te beschermen tegen de zon. Overweeg ook eens een kleine buitenverwarmer of dekens voor koelere avonden. Superknus! 

Met persoonlijke accenten zoals buitenkussens, kleedjes, een windgong en een bijzettafeltje voor drankjes en boeken maak je de buitenruimte helemaal af.

Eethoek

Een eetset is een must in elke buitenruimte. Voor een kleine tuin of balkon is een compacte bistroset bijvoorbeeld een goed idee, voor grotere ruimtes is een grote tafel met stoelen een logische keuze. Plaats de eethoek voor het gemak dicht bij je keuken of achterdeur. Met lampjes, lantaarns of kaarsen maak je buiten eten in de zomer helemaal hartstikke knus.

Tip 2. Functionele indeling

Denk goed na over hoe je de ruimte graag gebruikt. Zet meubels neer waar je ze gemakkelijk kunt bereiken en gebruiken. De eettafel is bijvoorbeeld handig in de buurt van de keuken, terwijl ligstoelen natuurlijk op zonnige plekken moeten staan om lekker te ontspannen in het zonnetje.

Het is niet de bedoeling dat je je tuin, terras of balkon helemaal volpropt met tuinmeubels. Zorg wel dat er genoeg ruimte is om comfortabel te bewegen.

Tips voor het inrichten van kleine balkons en tuinen

  • Maximaliseer verticale ruimte: Gebruik hangende plantenbakken, planken en hangende potten om vloerruimte te besparen en groen toe te voegen, zonder de ruimte overvol te maken.
  • Kies voor inklapbaar of stapelbaar meubilair dat gemakkelijk kan worden opgeborgen als het niet wordt gebruikt. Bistrosets, kleine bankjes en compacte stoelen werken goed.
  • Kies meubels die meerdere doelen dienen, zoals opbergbanken of tafels met ingebouwde opbergruimte. Dit helpt om je tuin opgeruimd te houden.

Tip 3. Creëer een centraal punt

Dit kan een hoek loungeset zijn, een buiten open haard of een fontein. Schik je meubels rond dit middelpunt om een mooi, samenhangende geheel van je tuin of balkon te maken.

Tip 4. Ga voor modulaire meubels

Modulair meubilair is veelzijdig en heel handig om een flexibele zitopstellingen te maken. Je kunt zo je tuinmeubels gemakkelijk aanpassen aan het aantal gasten of de opstelling veranderen wanneer je maar wilt.

Tip 5. Comfort vs. stijl

Hoewel het oog natuurlijk ook wat wil, mag comfort nooit in het gedrang komen. Kies meubels met comfortabele kussens en een ergonomisch ontwerp. Zoek naar weerbestendige materialen die bestand zijn tegen de elementen zonder aan comfort in te boeten. Met kussens en dekens in verschillende kleuren en patronen maak je het helemaal gezellig en knus.

Tip 6. Uitzicht en privacy

Plaats je meubels natuurlijk altijd zo dat je kunt profiteren van het beste uitzicht dat je tuin of balkon te bieden heeft. En vergeet je privacy niet! Gebruik tuinschermen, hoge planten of pergola’s om glurende buren buiten te houden.