Je nabestaanden financieel ontzorgen met een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat houdt het precies in? Het kan een ingewikkeld thema zijn, en het is ook nog eens emotioneel beladen. Je wilt tenslotte niet denken aan de dag waarop je komt te overlijden en je nabestaanden achterlaat. Toch zal dit moment ooit aanbreken, en daarom kan het geruststellend werken als je daarop voorbereid bent, en een uitvaartverzekering hebt afgesloten. 

Een uitvaartverzekering afsluiten

Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, worden je nabestaanden niet belast met financiële zorgen tijdens het regelen van je uitvaart. Wanneer je er geen afsluit, zullen je nabestaanden gemiddeld €7.500,- tot €9.500,- moeten betalen voor een mooi afscheid. Daarom kun je je uitvaart verzekeren.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, neem je dus je dierbaren in bescherming. Met een uitgekeerd bedrag en eventuele hulp kunnen je nabestaanden op deze manier een gepaste uitvaart organiseren. 

Soorten uitvaartverzekeringen

Bij het regelen van een uitvaartverzekering kun je kiezen tussen een natura- of kapitaalverzekering. Een naturaverzekering is een dienstenverzekering en een kapitaalverzekering is een geldverzekering. Zoals deze termen al aangeven, verzekert de één ook diensten en de ander enkel de financiën.

Bij een naturaverzekering worden je nabestaanden door het gehele proces van je uitvaart begeleid door een uitvaartverzorger. Dit is vanaf het moment dat jij overlijdt, tot het moment dat de uitvaart is afgelopen. Bij het regelen van een uitvaart komt namelijk veel kijken, waar nabestaanden op dat moment helemaal niet de emotionele capaciteit voor hebben. Een kapitaalverzekering vergoedt alleen de financiële kosten. Je kiest zelf voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn. Bij jouw overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd aan degene die jij begunstigde hebt gemaakt. 

Kosten uitvaartverzekering

Hoeveel een uitvaart verzekeren kost, verschilt per persoon en per verzekering. Gaat je voorkeur uit naar een kapitaalverzekering of een naturaverzekering? Hoe is je gezondheid, en wat is je leeftijd? Voor het bepalen van je premie moet je dus een aantal gegevens aanleveren.

Op basis van deze en andere factoren wordt de premie voor je uitvaartverzekering bepaald. Deze premie voor je uitvaartverzekering kun je ook zelf berekenen. Zelf kun je het beste bepalen of een uitvaartverzekering nodig is. Je kunt namelijk ook de keuze maken om zelf te sparen, en dat geld na jouw overlijden vrij te stellen aan je nabestaanden. Op deze manier kunnen zij je uitvaart regelen. Hierbij is het goed om te denken aan de inflatie en om na te gaan hoe duur een uitvaart zou kunnen zijn op het moment dat jij komt te overlijden. Natuurlijk kun je dit nooit helemaal voorspellen, maar dit zal al een enorm verschil maken voor je nabestaanden.