Je energierekening omlaag brengen door te isoleren

Het merendeel van de huizen in Nederland is nog niet goed geïsoleerd. Superzonde, want met goede isolatie is je huis in de zomer koeler en in de winter warmer. Én het bespaart je een hoop energiekosten om je huis te verwarmen of koelen. Bovendien is het een mooie stap naar ‘van het gas af’. 

We zetten een aantal manieren op een rij hoe je de energierekening omlaag brengt door te isoleren. Want al verschilt de terugverdientijd van de investering, het isoleren van je huis verdien je altijd terug. En het is nog goed voor de waarde van je woning ook.

Kleine aanpassingen tegen tocht

Een paar kleine aanpassinkjes kunnen al een groot verschil maken. Voorkom tocht door naden en kieren dicht te maken in huis. Heb je radiatoren in huis? Dan kan je een speciaal soort zilverfolie – speciaal voor de radiator – op de muur achter de radiator of op de radiator zelf plakken. Hiermee reflecteer je de straling van de radiator en wordt je huis effectief verwarmd. En wist je dat er isolerende folie bestaat die je op de ramen kunt plakken zodat de warmte binnenblijft? Een andere makkelijke manier om te isoleren is door isolerende gordijnen op te hangen. Hiermee blokkeer je de koude buitenlucht.

Natuurlijk kan je met bovenstaande tips makkelijk zelf aan de slag met het isoleren van je woning. Ga je voor een grotere aanpak? Dan is het makkelijker en sneller om ’t over te laten aan een isolatiebedrijf natuurlijk. Bijvoorbeeld voor de volgende isolatiemaatregelen:

Dakisolatie

Warmte gaat omhoog, dus bij een dak dat slecht geïsoleerd is, verlies je veel warmte. Zonde! Met goede dakisolatie bespaar je een hoop energie en geld. Je kan de binnenkant van het dak isoleren, onder de dakpannen isoleren of de zoldervloer isoleren bijvoorbeeld. Het mooie is: je dak isoleren kost je één keer geld, maar je ziet het voordeel ervan elke maand terug op je energierekening.

Spouwmuurisolatie

Het is makkelijk, snel en goedkoop. Je snapt dat spouwmuurisolatie heel populair is. Maar de vraag is of het bij jouw huis kan. Want niet alle huizen hebben een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een ruimte ertussen. Die ruimte kan je dan weer vullen met isolatiemateriaal. En vaak is dat zo gepiept.

Ramen isoleren

Kou door de ramen is niet alleen oncomfortabel, het zorgt ook voor veel onnodig stoken. Met dubbel glas, HR glas, HR++ of HR+++ glas houd je de warmte binnen. Je begrijpt: hoe beter de isolatie, hoe comfortabeler het wordt voor jou en je portemonnee. En wist je dat het met goede isolatie van de ramen ook stiller in huis wordt? Heb je nog enkel glas, dan loont het altijd om het glas te vervangen. Heeft jouw huis nog ‘gewoon’ dubbel glas? Vervang het door HR++ of HR+++ in ruimtes die je regelmatig verwarmt, dat loont flink!

Vloerisolatie

Nooit meer koude voeten! Hoe fijn zou dat zijn? Tijd om je vloer te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte of door een houten ondervloer te isoleren. Zo wordt koude en vochtige lucht tegengehouden. Sowieso een must als je vloerverwarming overweegt. Dat isoleren kan je vaak prima zelf, maar wanneer je het uitbesteedt, kom je ook in aanmerking voor subsidie als je nog een tweede isolatiemaatregel neemt.

Tip! Subsidies en leningen

Pak je het slim aan, dan hoef je in Nederland vaak niet helemaal zelf op te draaien voor de kosten van isolatie. Wat een geluk! Zo is er sinds januari 2022 een landelijke subsidie als je binnen een jaar aan de slag gaat met 2 of meer isolatiemaatregelen. Denk aan je dak isoleren, spouwmuurisolatie of de ramen vervangen door beter geïsoleerd glas. Maar ook als je een warmtepomp of een zonneboiler koopt. Je krijgt dan ongeveer 30 procent van de kosten terug. Dat is mooi meegenomen!

Check ook even of jouw gemeente misschien nog extra subsidies heeft. Dat verschilt namelijk per gemeente. Bovendien zijn er ook goedkope leningen om je te helpen bij het isoleren van je woning, zoals een energiebespaarlening.