Je droomhuis inrichten met een klein budget? 5-stappen-plan

Een huis kopen gaat je niet in de koude kleren zitten. Helemaal niet in deze gekke markt. Het kan best overweldigend zijn: bezichtigingen, (over)bieden, hypotheken en meer. Tegen de tijd dat je eindelijk de sleutel hebt, ben je best een beetje moe. Maar je hebt geen tijd om uit te rusten, want er moeten beslissingen genomen worden over de inrichting. Hoe richt je je droomhuis in met een klein budget? Doe je voordeel met onze tips.

Wanneer meubels kopen voor een nieuw huis?

Het kopen van meubels voordat je naar een nieuw huis verhuist heeft z’n voor- en nadelen. Verhuis je zonder meubels, dan voel je je misschien gehaast, terwijl voor de verhuizing shoppen je tijd geeft om verschillende opties te overwegen. Wacht je met meubels kopen tot je verhuisd bent, dan weet je zeker dat het perfect in de kamer past.

Meubels kiezen waar je een lange tijd blij mee bent

Op internet vind je vaak dezelfde tips: geef niet te veel uit, kijk naar tweedehands meubels en wees altijd geduldig. Allemaal goed advies. Maar wat kan je nog meer doen om van je huis een thuis te maken en meubels aan te schaffen waar je blij van wordt? 

1. Visualiseer hoe het moet worden

Als je het huis na de aankoop bezoekt, neem dan even de tijd om te visualiseren hoe je wilt dat het eruitziet als het klaar is. Breng ongeveer 10 minuutjes door in elke kamer van het huis en som voor jezelf op wat je denkt dat deze kamer nodig heeft. Van bedden, stoelen en banken tot kleinere items zoals vuilnisbanken en lampen. 

2. Stel prioriteiten

De volgende stap bij het inrichten van je droomhuis met een beperkt budget is prioriteiten stellen. Je hebt immers geen onbeperkte zak met geld. Een goede manier om de prioriteiten te bepalen, is door eerst te kijken naar wat echte ‘musts’ zijn. Denk aan een keukentafel en een eetbank zodat je een fijne plek hebt om te eten. Of een bed om te slapen en een bank om op te relaxen. Dit zijn dé ankerstukken van je meubilair. Daar omheen kan je later je huis inrichten als je daar (weer) budget voor hebt.

3. Bepaal je budget

Bij het bepalen van je budget komen je visie en prioriteiten samen. Wist je dat huiseigenaren gemiddeld zo’n €8.000 tot €15.000 uitgeven voor het inrichten van hun woning? Dat getal kun je als indicatie gebruiken, maar je kunt het natuurlijk zo bont of budget maken als je zelf wilt. Een goede indicatie kan zijn om een bepaald percentage van de aankoopprijs van je huis te reserveren voor de inrichting. Laten we zeggen, maximaal 5 procent. Bij een huis van €250.000 is dat dus maximaal €12.500. Dat is een hele ruime marge. En veel geld. Maar hoe spaar je dat?

Wat je kan doen, is een buffer opbouwen voor onverwachte kosten en van het overige spaargeld meubels kopen. Stel je geeft maandelijks €3.000 uit aan je woning, levensonderhoud, etc. Dan zou je buffer €9.000 moeten zijn (3 maanden * €3.000). Alles wat je meer dan dat op je spaarrekening hebt staan, kan je in het meubelpotje stoppen voor de eerste ronde meubels. Komt je spaargeld weer opnieuw boven de grens van 3 maanden? Dan koop je weer meubels voor de volgende kamer.

4. Shop strategisch

Pak de prioriteitenlijst van eerder er eens bij. Nu je je budget hebt bepaald en weet welke kamers je als eerste wilt inrichten, is het tijd om te shoppen. Raakt je budget op? Dan spaar je weer opnieuw en pak je de lijst er weer bij om te bepalen waar je je spaargeld ’t slimst aan kan besteden.

Wat tips voor het shoppen van de beste meubeldeals voor je huis:

  • Let op wat je in welk seizoen koopt. Shop de tuinset bijvoorbeeld juist na de zomer zoda je ‘m met een flinke korting kan scoren.
  • Koop tweedehands. Facebook Marketplace, online koopjesgroepen, Marktplaats, tweedehandswinkels, vlooienmarkten, etc. zijn allemaal geweldig om goede deals te vinden.
  • Wees op je hoede bij het kopen op krediet of met een creditcard met uitgestelde rente. Want betaal je niet op tijd, dan betaal je rente over het hele aankoopbedrag.

5. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit

Laat je niet verleiden om voor mindere kwaliteit te gaan omdat je liever in één keer zoveel mogelijk kamers inricht. Het is niet de moeite waard om het huis van je dromen op te offeren voor het gelijk inrichten van het hele huis. Houd je prioriteitenlijst in het achterhoofd en richt eerst de kamers in waar je het meeste tijd doorbrengt. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit: meubels die je eventueel zelfs kan meenemen naar een volgend huis. Probeer bijvoorbeeld te besparen op de bijzettafels en meer budget vrij te maken voor je matras, bed of linnenkast.

Pak het doelgericht aan en voor je het weet voelt het huis af. Het huis hoeft niet in een week of zelfs een maand perfect te zijn. Het zal waarschijnlijk nooit helemaal perfect of af zijn, maar het is wel joúw thuis.