Is sparen voor een airco wat voor jou? De voor- en nadelen op een rij

Airco’s gingen afgelopen warme zomer als nóg warmere broodjes over de toonbank. Denk je erover na om dit jaar voor deze grote aankoop te sparen en een airco kopen op je wensenlijstje te zetten? Ze bieden een welkome afkoeling van zinderend weer. Maar AC-systemen zelf kunnen tot gezondheidsproblemen leiden als ze niet goed worden schoongemaakt en onderhouden. Dit is wat je moet weten over de (gezondheids)voor- en nadelen van airconditioners en hoe je ze veilig kunt gebruiken. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken of je jezelf op een koele zomer wilt trakteren.

Voordelen van airconditioning 

Aangename temperatuur in huis. Airco’s kennen we als apparaten die het voornamelijk koeler maken in huis. Een airconditioner werkt met een thermosstaat en houdt de temperatuur zo constant koel in de ruimte. Maar wist je dat airco’s met warmtepomp ook kunnen verwarmen? Een airco is niet geschikt om je hele woning te verwarmen, maar kan de verwarming wel ondersteunen op een zuinige manier.

Ventileren. Een airco draagt bij aan een optimaal binnenklimaat. Problemen met vocht of condens kun je verminderen of verhelpen door de ventilatie te bevorderen met een airco. Deze zorgt dat er constant frisse lucht is. Dat is beter voor je huis én je gezondheid.

Luchtvochtigheid. Airco’s zijn van alle markten thuis. Ze kunnen je ook helpen de luchtvochtigheid in huis op het juiste niveau te houden, wat weer beter is voor je gezondheid doordat het de groei van huisstofmijt en schimmels vermindert. Mensen met allergieën, astma, reuma of artritis voelen zich bijvoorbeeld beter in een ruimte met een goede luchtvochtigheid. Airconditioning kan ook helpen bij het filteren van pollen van bomen, grassen en onkruid in de lucht om te voorkomen dat het binnenshuis circuleert. 

Duurzaam. Bij een airco denk je misschien niet direct aan een milieuvriendelijk apparaat, maar veel mensen niet weten is dat tegenwoordig iedere airco ook een warmtepomp is. En die zijn behoorlijk energie-efficiënt. Daarnaast kan je zeker vijftien jaar met een goede unit doen, mits je ‘m regelmatig onderhoudt.

Nadelen van airconditioning

Zoals bij elk apparaat kent ook een airco nadelen. Weeg goed af of deze voor jou zwaarder meetellen dan de voordelen om zo te bepalen of het de investering waard is.

Prijs. Je kunt er lang of kort over zijn, maar een airconditioner kost een flinke duit. Voor een goede split-unit airco inclusief plaatsing ben je al snel duizend tot vijftienhonderd euro kwijt.

Bacteriën en schimmels. Airconditioners kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels. Vocht kan zich ophopen door condensatie die ontstaat wanneer koude lucht door het apparaat circuleert. Als dit niet wordt gecontroleerd, kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen en in de lucht worden geblazen. Je begrijpt: deze micro-organismen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken.

Geluid. Je kunt veel over airco’s zeggen, maar geruisloos zijn ze niet. Vooral mobiele units kunnen een hoop geluid maken. Kies je voor een split-unit, dan heb je daar meestal niet zo’n last van. Zeker iets om te overwegen als je bijvoorbeeld van plan bent een airco voor je slaapkamer aan te schaffen.

Onderhoud. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig, wil je er tenminste lang en gezond gebruik van maken. Filters moeten regelmatig vervangen of gereinigd worden. Gebruik je de airco elke dag, dan zelfs elke drie maanden. Houd rekening met een onderhoudscontract om het apparaat te onderhouden. Tip: bewaar in ieder geval nooit verf, reinigingsmiddelen of andere chemicaliën in de buurt van een airconditioning, verwarming of ventilatiesysteem, omdat deze gevaarlijke dampen door het hele huis kunnen verspreiden.