Nog lang niet alle stroom in Nederland is duurzaam opgewekt. Bijvoorbeeld met windmolens of zonnepanelen. Dat kan ook (nog) niet, want we zijn met z’n allen nog niet helemaal klaar om voor 100% groene energie te gaan. Er wordt namelijk nog niet genoeg groene stroom opgewekt. Gelukkig wordt daar hard aan gewerkt. Helaas wordt er nu ook nog veel stroom als groen verkocht die dat helemaal niet is. Oeiiiii.
Van de stroom die nu als ‘groen’ wordt aangeprezen, is ruim dertig procent dat niet. Sjoemelstroom noemen we dat. Vaak is dat grijze stroom uit Nederland die wordt ‘vergroend’ met certificaten uit het buitenland. Denk je dat je Nederland groener maakt, is dat helemaal niet het geval… Let dus goed op wat je eigenlijk koopt.
Wat is groene stroom?
Eerst even kort: wat is groene stroom nou precies? Groene stroom komt van duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld van wind, water en zon. Wanneer dit wordt opgewekt, komt er geen CO2 vrij. Dat maakt het gebruik ervan ook niet slecht voor het klimaat. Je helpt zelfs opwarming van de aarde te voorkomen als je voor écht groene stroom kiest. Maar hoe weet je dat, of jouw stroom wel écht groen is?
Je kan natuurlijk het stroometiket van je energieleverancier checken. Op dit etiket staat met welke bronnen (en waar) de stroom is opgewekt. Maar dat kan veel makkelijker, met de Groene stroom checker van Klimaatstichting HIER.
Groene stroom checker
Vul de Groene stroom checker in, en je ziet meteen of de groene stroom die jij afneemt wel écht groen is. Daarnaast geven ze een overzicht van alle groene stroomproducten en beantwoorden ze veel vragen over hoe het nu precies zit. Handig.
Hoe dat precies werkt? Supersimpel! Je vult je leverancier en het product dat je afneemt in, en de Groene stroom checker doet de rest. Je ziet gelijk hoe groen je stroom écht is. De checker bepaalt dit op basis van alle stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren, aangevuld met informatie die HIER bij energieleveranciers opvraagt. De tool is onlangs weer aangevuld met de nieuwste gegevens (elk jaar in mei) en is nu dus lekker up-to-date. Maar je kunt ‘m het hele jaar gebruiken hoor.
Is groene stroom duurder dan grijze stroom?
Een budgetvriendelijk leven leiden én iets goed doen voor de planeet kan ook heel goed samengaan. Want groene stroom hoeft echt niet meer te kosten dan grijze stroom. Eerlijk is eerlijk: het opwekken van 100% groene stroom in Nederland is vaak wel duurder. Maar die rekening daarvoor komt niet bij jou terecht. De overheid stimuleert het opwekken van groene energie namelijk met subsidies. Dus eigenlijk, is er geen enkele reden meer waarom groene stroom duurder zou moeten zijn. Sterker nog: toen ik onlangs een nieuwe energieleverancier zocht, was de voordeligste aanbieder hartstikke groen. En ja, hij kwam ook als 100% groen uit de Groene stroom checker van HIER. Win-win dus.
Nu overstappen van energieleverancier?
De energieprijzen houden ons de laatste tijd nogal bezig. Ze gaan door het dak! Dat maakt een nieuw energiecontract afsluiten nu meestal geen pretje. Heb je de pech dat je eraan moet geloven? Gebruik dan onze tips om in ieder geval tot de beste deal te komen.
Simpele tips voor het afsluiten van een nieuw energiecontract:
- Pak je eindafrekening van vorig jaar erbij voor inzicht in je eigen verbruik. Het ene contract is namelijk goedkoper bij een laag energieverbruik, terwijl het andere contract voordeliger uitvalt als je meer verbruikt. Zo kan je gericht aanbiedingen vergelijken.
- Vergelijke jaarbedragen, maar let goed op de contractduur en welkomstkorting.
- In deze tijd zijn er bijna geen vaste tarieven meer te vinden, maar kijk goed of je het tarief kan vastzetten of dat het variabel is. Een variabel tarief kan nu juist ook voordelig zijn. Zo dalen je energiekosten gelijk mee als de energieprijzen dat doen.
- Ga je voor groene of grijze stroom? Check met de Groene stroom checker van HIER of groene stroom wel écht groen is.
- Controleer de contractduur van je huidige leverancier. Overstappen kan niet terwijl je contract nog loopt. Hoewel… het kán wel, maar dan krijg je meestal een overstapboete. Vaak kan je 6 tot 8 weken van tevoren prima een nieuw contract aanvragen.
Meer lezen over energie besparen in huis of overstappen van energieleverancier? We hebben al onze artikelen over energie besparen en regelen hier voor je verzameld.