Is geld lenen een goed idee?

Nederlanders sluiten steeds vaker een lening af. Vorig jaar is het aantal leningen met maar liefst 25% gestegen ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit een marktonderzoek van GfK. Het gemiddelde leenbedrag daarentegen is ongeveer met 20% gedaald. Heb jij weleens overwogen om te lenen?

Gastartikel

Waarvoor geld lenen?

Geld lenen: mensen doen het ’t meest om een bestaande lening over te sluiten (33,6%). Op dit ogenblik is dat interessant, omdat de leenrente laag is. Vooral mensen tussen 31 en 40 jaar lenen. Ze zijn aan het begin van hun carrière en hebben dus nog niet zo veel gespaard, maar staan wel voor grote aankopen. Denk aan een woning en een auto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen naast voor de oversluiting van een bestaande lening vooral lenen voor de aanschaf van een auto (16%), de verbouwing van de woning (16%), een nieuwe keuken of andere meubels (9%).

Heb je een reisverzekering nodig?

Geld lenen voor je droomreis of een vakantie

Iedereen droomt ervan: na een heel jaar werken in de zomer eens lekker met vakantie gaan zonder dat je er een financiële kater aan overhoudt. Alleen is dat niet altijd vanzelfsprekend. Een uitje over de grens in het hoogseizoen met het hele gezin kan meteen aardig oplopen. En hoewel de vakantie het eerste is waar veel Nederlanders op bezuinigen bij een beperkt budget, kiezen ze toch soms voor een lening om hun droomreis te maken. Vooral studenten die zeer voordelig een studielening kunnen afsluiten bij DUO gebruiken het geld wel eens om te reizen in plaats van voor hun studie. Enige nadeel: wist je dat dit officieel niet mag? Geld dat je geleend hebt voor je studie, moet je ook gebruiken voor je studie.

Is geld lenen verstandig?

Is het wel verstandig om geld te lenen? Vraag jezelf dat altijd goed af! Lenen is namelijk niet altijd verstandig. Omdat je altijd rente betaalt, kost lenen je namelijk ook altijd geld. Een lening afsluiten om al bestaande schulden af te lossen pakt meestal niet heel fijn uit. Ook al is het rentepercentage lager. Overweeg ook steeds of je niet beter wat geld kan sparen om die aankoop te doen waar je van droomt. Als je een lening moet afsluiten om iets te kopen wat je niet kunt betalen, dan koop je dus iets met geld dat je eigenlijk niet hebt. Leef je dan niet boven je stand? Misschien is het verstandig om eens een blik te werpen op je uitgavenboekje en de bespaartips op Budgetproof ter harte te nemen ;). Het voelt namelijk een stuk prettiger om iets te kopen als je weet dat je het kunt betalen.