Is de wc verstopt? 4 mogelijke oorzaken en hoe dit te voorkomen

Getverderrie, is de wc verstopt? Dit is natuurlijk een probleem dat je niet wil tegenkomen, maar het kan zo maar eens voor komen. Een verstopte wc is erg vervelend en kan leiden tot stankoverlast en zelfs waterschade als het niet op tijd wordt verholpen. Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van een verstopte wc? In dit artikel delen we vier veelvoorkomende oorzaken en geven we tips over hoe je dit probleem kunt aanpakken en voorkomen. Wel zo budgetproof!

Te veel wc-papier

De meest voor de hand liggende oorzaak is dat er te veel wc papier wordt gebruikt. Goedkoop en dun papier gaat snel ophopen in de leidingen waardoor de wc verstopt raakt. Het is daarom belangrijk om niet te veel wc-papier te gebruiken of tegelijk door te spoelen. Zorg er voor dat het wc-papier van goede kwaliteit is, dat gemakkelijk oplost in water.

Als je merkt dat je wc verstopt is door te veel wc-papier, kun je proberen om het probleem zelf op te lossen met een ontstopper of een speciale ontstoppingsvloeistof. Als dit niet werkt, kun je het beste een loodgieter inschakelen om de verstopping te verhelpen.

Vuil en vet

Een andere veelvoorkomende oorzaak is vuil en vet dat door de leidingen spoelt. Vooral in de keuken kan het zijn dat er veel vet en etensresten in de afvoer terechtkomen, waar op den duur een verstopping kan ontstaan. Ook in de badkamer kunnen haren en zeepresten zich ophopen en voor problemen zorgen.

Om te voorkomen dat je wc verstopt raakt door vuil en vet, is het belangrijk om regelmatig de afvoer schoon te maken. Gebruik daarnaast een zeefje in de afvoer om te voorkomen dat haren en ander vuil in de leidingen terechtkomen. Spoel ook regelmatig warm water door de afvoer om vetresten op te lossen.

Riool verstopt

Een minder vaak voorkomende oorzaak van een verstopte wc kan een verstopt riool zijn. Als het riool verstopt is, kan het water niet goed weg stromen en uiteindelijk in de wc terechtkomen. Hierdoor kan de wc verstopt raken en voor problemen zorgen.

Als je vermoedt dat het riool verstopt is, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Deze kan met behulp van speciale apparatuur de oorzaak van de verstopping opsporen en oplossen. Probeer niet zelf het riool te ontstoppen, dit kan het probleem soms juist verergeren.

Verouderde leidingen

Tot slot kan een verstopte wc ook worden veroorzaakt door verouderde leidingen. Na verloop van tijd kunnen leidingen verstopt raken door kalkaanslag, roest of andere ophopingen. Dit kan ervoor zorgen dat het water niet goed weg kan stromen en uiteindelijk een verstopping veroorzaakt.

Als je merkt dat je wc regelmatig verstopt raakt door wellicht de verouderde leidingen, dan is het slim om deze te laten vervangen. Een loodgieter kan de leidingen inspecteren en advies geven over de beste oplossing. Door de leidingen te laten vervangen, voorkom je toekomstige verstoppingen en heb je weer een goed werkende wc.