Investeren in crypto met weinig geld

Het was november 2020 toen ik voor mijn werk aan de slag ging met een artikel over een crypto. In eerste instantie dook ik in de wereld van cryptovaluta om een goed artikel te schrijven, maar al snel was ik om! Inmiddels heb ik een kleine portfolio met een aantal andere munten die ik vooralsnog voornamelijk zie groeien. Ook investeren in crypto met weinig budget? Ik leg je samen met Litebit uit hoe je dat doet.

Wat is cryptogeld?

Crypto kan je zien als digitaal geld. Cryptomunten werken met behulp van een technologie die blockchain heet. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie, verspreid over heel veel computers, die transacties beheert en registreert. Een van de grote voordelen? De veiligheid. Bitcoin is de meest populaire cryptomunt en wordt ook wel gezien als het digitale geld, maar er zijn nog ontelbaar veel andere cryptomunten.

Hoeveel investeren?

Logischerwijs kun je grote klappers maken wanneer je veel geld in crypto investeert, maar de verliezen doen dan ook veel meer pijn. Mijn tip voor investeren in crypto met weinig geld: kijk wat je kan missen. Volgens 22-jarige Bitcoin miljonair Erik Finman zou je 10 procent van je inkomen moeten investeren in Bitcoin voor succes, maar ik zeg ‘investeer alleen wat je kan missen’. Reken uit wat je maandelijks kan missen, want je wilt nooit meer investeren dan wat je kan verliezen.

Cryptomunten zijn heel volatiel (de koerst beweegt heftig op en neer), daarom ben je de ene dag goedkoper uit dan de andere. Dat is waarom veel mensen voor ‘dollar cost averaging’ (DCA) kiezen. Dit doe ik bijvoorbeeld niet alleen bij cryptomunten, maar ook bij mijn reguliere beleggingen. Dat betekent dat je met regelmatige tussenpozen steeds eenzelfde bedrag inlegt. DCA kan een effectieve manier zijn om crypto te bezitten zonder dat je er hard voor moet werken: de markt moet timen of hele grote risico’s moet nemen. De sleutel tot succes is een bedrag kiezen dat haalbaar is om elke maand (of paar maanden) te investeren. Je koopt bijvoorbeeld elke maand 100 euro aan munten in plaats van 1.200 euro in een keer. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor koersfluctuaties en heb je minder slapeloze nachten bij een prijsdip. Met DCA profiteer je ook lekker wanneer de koers na een prijsdip weer opkrabbelt. Houd bij deze methode wel rekening met transactiekosten, maar dat neem ik voor lief. 

Wanneer investeren of verkopen?

Het is altijd goed om jezelf voordat je een munt koopt goed te informeren. Tip: lees de whitepaper van een munt om te ontdekken wat het project of de munt precies inhoudt en verdiep je bij een nieuwe munt in welk bedrag hiervoor nodig is en hoe ze dit gaan doen. Wanneer je cryptomunten leuk vindt, is het een aanrader om op zoek te gaan naar de nieuwe juweeltjes waarvan je veel verwacht en die iets unieks aan de markt toevoegen.

De beste tijd om cryptovaluta te kopen is wanneer iedereen in paniek raakt of niemand er meer over praat. Dan is er sale! Maar koop wel alleen als je er écht in gelooft dat een munt weer zal opkrabbelen. Ik heb dit vertrouwen bijvoorbeeld altijd in Bitcoin. Vraag jezelf na elke koersstijging ook af hoeveel verder de munt nog kan stijgen en binnen welk tijdsbestek. Ik lees hiervoor heel veel en bekijk technische analyses die andere mensen maken (omdat ik dat zelf niet kan ;-)). Ideetje: heb je FOMO bij het verkopen van een munt? Laat dan nog 10 procent van een munt staan voor het geval hij ooit nog over de kop gaat.

En, handel nooit uit emotie. Maar dat geldt natuurlijk voor alles waar je in investeert.

Haal een deel van je winst eruit

In principe handel ik altijd voor de lange termijn, maar ik zou je willen adviseren om ook op tijd een deel van je winst eruit te halen. Zeker wanneer je geen onbeperkt budget hebt, maakt dit investeren in crypto leuker. Zo handel je alleen nog maar met winst (gratis geld in principe) waarvan het een stuk minder erg is als de waarde daalt. Veel crypto-investeerders HODL’en (hold on for dear life, oftewel houd je munten vast), maar wees realistisch en pak zo nu en dan winst voordat de koers eventueel instort. Ik had dat bij Safemoon bijvoorbeeld moeten doen.

De winst die je eruit haalt kan je ook weer in een andere munt investeren. Zo kan je óók met een klein budget nieuwe munten blijven aankopen. Spreek daarom altijd met jezelf af op welke prijspunten je winst pakt en houd je aan deze strategie. Op deze manier is de kans kleiner dat je met lege handen komt te staan.

Hoe koop je cryptomunten?

Wil je ook proberen een cryptoportfolio op te bouwen met een beperkt budget? Dan is het tijd om cryptomunten te kopen. Hoewel sommige cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, te koop zijn met euro’s, vereisen andere dat je met Bitcoin of een andere cryptocurrency betaalt. Om cryptocurrencies te kopen, heb je een ‘wallet’ nodig. Een online app die je valuta bewaart. Over het algemeen maak je een account aan op een exchange, en dan kun je geld overboeken om cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum of het razendpopulaire Dogecoin (die ik overigens niet heb omdat ik er geen vertrouwen op de lange termijn in heb) te kopen. Op LiteBit.eu koop je bijvoorbeeld 40+ crypto’s tegen een scherpe prijs en lees je meer over handelen in crypto.

Dit is geen financieel advies.