Ideetjes om je huis een snelle make-over te geven met plexiglas

Van plexiglas stoelen tot fotolijstjes en keukenachterwanden: deze kunststofsoort is superveelzijdig en hartstikke hip in huis. Benieuwd hoe jij plexiglas – ook wel bekend als acrylaat – het beste kunt gebruiken om je huis een snelle make-over te geven? Lees snel verder!

Waarom plexiglas gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom je plexiglas in huis zou willen gebruiken. Om te beginnen is plexiglas sterker dan gewoon glas, wat vooral gunstig is voor drukke huishoudens waar kids rennen en vliegen door huis of waar veel mensen over de vloer  komen.

Het is een elegant, strak en mooi kunststof dat lijkt op glas. Het vergt bovendien veel kracht om plexiglas kapot te maken. En zelfs als je erin slaagt om het te breken, zal het niet in duizend stukjes versplinteren zoals glas doet. Dit maakt plexiglas veiliger voor huisdieren en kleine kinderen. Bovendien is plexiglas krasbestendig. Zeker een fijn idee als je kleine kids hebt rondlopen die met het plexiglas meubilair spelen.

De isolatiewaarde van plexiglas is ook hoger dan dat van glas, waardoor het vaak gebruikt wordt als voorzetraam bijvoorbeeld.

Plexiglas spiegels

Laten we gelijk beginnen met een van mijn favorieten: plexiglas spiegels. Want plexiglas is er niet alleen in transparant of verschillende kleurtjes, maar ook verkrijgbaar als spiegelplaat. Zo’n lichtgewicht, krasvaste spiegel kan elke kamer in een handomdraai oplichten. Tegen een heldere achtergrond schittert het materiaal echt.

Plexiglas spiegelplaten hoeven niet per se aan de muren van het huis te worden bevestigd. Ze kunnen ook worden gebruikt op je garderobekast of andere meubels. Een kunststof spiegel op de kledingkast voegt een uniek detail toe aan de ruimte, en maakt je aankleden in de ochtend een stuk efficiënter. Je ziet namelijk gelijk of je blij wordt van je spiegelbeeld of niet.

Plexiglas spiegels zijn ook een goed idee in de kinderkamer, want: zo goed als onbreekbaar. En je kunt ze op hele creatieve manieren gebruiken. Bevestig bijvoorbeeld een spiegel aan het plafond voor een leuk effect. Kies een vrolijke kleur voor het plafond en de plexiglas spiegel schittert erop los.

Doe-het-zelf hoofdbord of bedframes

Bedframes of hoofdborden van plexiglas zijn veel duurzamer dan multiplex en zullen minder snel kapotgaan. Aangezien plexiglas gemakkelijk op maat kan worden gesneden, kan het ook heel leuk zijn om een doe-het-zelf-bedframe of hoofdbord te maken voor een budgetvriendelijke prijs.

Keukenachterwand

Een oude keukenachterwand vervangen door een stuk gekleurd plexiglas is een leuk idee als je de keuken een nieuwe look wilt geven. Het kan elke keuken een moderne upgrade geven. Plexiglas heeft geen voegen, waardoor je het makkelijk schoon houdt. Vooral in de keuken wel zo handig! Bovendien is een plexiglas achterwand waterdicht en gaat hij lekker lang mee.

Plexiglas meubels

Een van de redenen waarom plexiglas in je interieur zo leuk is, is dat het een illusie van ruimte geeft. Als je de indruk van meer ruimte wilt wekken, zijn glas of acryl de juiste keuze. Vervang je oude, saaie houten bureau en stoel eens door acryl. Of combineer een stoel van plexiglas met een transparant bureau om de indruk van een overvolle ruimte te voorkomen. Ook een leuk idee: een salontafel van acrylaat in plaats van een glazen tafel.

Zwevende wandplanken

De verticale ruimte blijft vaak ongebruikt in veel huizen. Zwevende wandplanken zijn hiervoor een perfecte oplossing. Glazen planken zien er fantastisch uit, maar ze zijn wel kwetsbaar. Je moet er dus erg voorzichtig mee zijn. Dat is verleden tijd met plexiglas planken. Ze zijn supersterk en flexibel. Van je favoriete vaas tot een stapel boeken: het is om het even wat je op een plexiglas plank zet. Ze zijn daarbij makkelijk te installeren, licht in gewicht en gaan goed op in elke interieurstijl.

Plexiglas fotolijstjes

Vind je het idee van plexiglas accenten in huis een leuk idee maar weet je niet of het bij je past? Start dan eens met plexiglas fotolijstjes. Enkele van de grootste galerijen en musea ter wereld vertrouwen op plexiglas om onbetaalbare kunstwerken uit de geschiedenis te beschermen. Plexiglas beschermt je mooiste foto’s en kunstwerken en blijft heel helder. En dikke plus: het is makkelijk schoon te maken!