Huurhuis? Deze verzekeringen zijn slim om af te sluiten

Heb jij een huurhuis? Dan is het verstandig om je even goed te verdiepen in de verschillende verzekeringen die je allemaal af kunt sluiten. Het is bij een huurhuis bijvoorbeeld niet nodig om een opstalverzekering voor het huis af te sluiten, aangezien jij niet de woningeigenaar bent. Andere verzekeringen kunnen daarentegen wel belangrijk zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering, om jouw gehele inboedel te verzekeren. Daarnaast is ook een WA-verzekering misschien een slimme verzekering om af te sluiten. Al deze verzekeringen zijn niet verplicht om af te sluiten, maar zijn in de meeste gevallen wel aan te raden om je te in te dekken tegen hoge kosten op het moment dat er toch iets gebeurt. 

1. Inboedelverzekering

Misschien wel de meest belangrijke verzekering als je een huurhuis hebt: de inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering verzeker jij je spulletjes. Denk hierbij aan de kasten, de bank, maar ook aan elektronische apparaten zoals een televisie of een computer. Met een inboedelverzekering krijg je een vergoeding uitbetaald voor schade aan jouw spullen in het geval van bijvoorbeeld brand, waterschade of diefstal. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je de juiste waarde van jouw inboedel doorgeven. Let er goed op dat dit bedrag hoog genoeg is, om de beschadigde spullen te kunnen vervangen. 

2. WA-verzekering

Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, met de afkorting WA. Met een WA-verzekering verzeker jij mogelijke schade die jij, jouw gezinsleden of je huisdieren bij anderen veroorzaken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook door de verhuurder aansprakelijk gesteld worden voor schade aan het huurhuis. Met een WA-verzekering zorg jij ervoor dat jij niet zelf op hoeft te draaien voor schade die je per ongeluk bij iemand anders hebt veroorzaakt. Ook als je hier weinig aan kunt doen, kan het zo zijn dat je aansprakelijk gesteld wordt voor de geleden schade. Denk bijvoorbeeld aan lekkage in jouw woning, die vervolgens ook bij de buren voor schade zorgt. 

3. Rechtsbijstandverzekering

Een andere verzekering die aan te raden is als je een huurder bent, is een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering komt goed van pas tijdens een geschil met de verhuurder, de gemeente of de buren. De juridische kosten worden in dit geval gedekt. Je bent als huurder tot op zekere hoogte beschermd op basis van de huurbescherming. Dit betekent dat een rechtsbijstandsverzekering niet altijd nodig is, maar soms wel goed van pas kan komen tijdens een conflict met de verhuurder. De juridische kosten kunnen soms namelijk behoorlijk snel oplopen. Met een rechtsbijstandsverzekering beperk je in dit geval de schade.