Hoe werkt keerklepcontrole, en waarom vergt het investering?

Eens per jaar moet het uitgevoerd worden voor bedrijven met een drinkwaterinstallatie: de keerklepcontrole. Deze controle is vaak onderdeel van de legionellapreventie. Van legionella word je op zich niet heel erg ziek, maar toch kan het gevaarlijk zijn. De bacterie kan een ernstige longontsteking tot gevolg hebben. Daar kunnen mensen zelfs aan overlijden. Daarom is het belangrijk dat je de juiste stappen zet om legionella buiten de deur te houden. Het laten uitvoeren van een keerklepcontrole is een van deze stappen. Wat houdt dat precies in? En hoe wordt een keerklep gekeurd?

Wat houdt een keerklepcontrole in?

Wanneer we het hebben over een keerklepcontrole, bedoelen we dat een inspecteur langs komt om te kijken of de keerkleppen van een drinkwaterinstallatie goed werken. Een keerklep zorgt er bij een installatie voor dat het water niet terug kan stromen. Dat is handig in het geval van een legionellabesmetting. Het water kan zich dan niet verder in de installatie verspreiden.

Het kan zijn dat de keerkleppen niet meer voldoen aan de norm. In dat geval moeten ze worden vervangen. Bepaalde bedrijven kunnen zowel de inspectie uitvoeren als de keerkleppen zelf vervangen. Op die manier blijft de drinkwaterinstallatie altijd voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving.

Waarom keerklepcontrole laten uitvoeren?

Keerklepcontroles zijn heel belangrijk voor het goed functioneren van drinkwaterinstallaties. Als een keerklep niet goed functioneert, loop je het risico dat eventueel verontreinigd water terug de installatie in loopt. Het kan dan voorkomen dat verontreiniging van een tappunt uiteindelijk de hele installatie verontreinigt. Een goedwerkende terugslagklep voorkomt dat.

De keerklepcontrole gebeurt volgens de beproevingsmethoden die beschreven staan op Waterwerkblad 1.4G. Het kan zijn dat de methode per keerklep verschilt. Wanneer een keerklep op een moeilijk bereikbare plek zit, wordt bijvoorbeeld de overdrukmethode toegepast. Dat houdt in dat een drukverhogingsunit wordt aangesloten op de aftapaansluiting om te testen of de keerklep zijn werk doet.

Keerkleppen en legionellapreventie

Concreet zijn keerkleppen heel belangrijk om legionella tegen te staan. Een keerklepcontrole is dan ook standaard onderdeel van de legionellapreventie. Volgens de maatregelen die gelden voor legionellapreventie, moet een keerklep ieder jaar worden gecontroleerd. Het is niet alleen van belang dat ze goed werken, maar ook dat de juiste types worden toegepast.

Alle stappen die worden genomen om een legionellabesmetting te voorkomen, worden opgenomen in het logboek. Dit logboek wordt ingevuld door het bedrijf dat de drinkwaterinstallatie onderhoudt. Naast de keerklepcontrole zijn er nog meer maatregelen die ervoor zorgen dat legionella geen kans krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het goed afstellen van boilers en ketels, het spoelen van de kranen en het water verversen. Al deze zaken zijn allemaal geregeld in het legionellabeheersplan.