Hoe werkt beleggen precies? In ’t kort

Je hoort er steeds meer over: beleggen. Maar wat is het precies, hoe werkt het en waarom zou je het doen? In dit artikel vertellen we je daar meer over. Ook bespreken we of het handiger is om zelf te beleggen, of om het uit te besteden aan iemand anders. Lees dus snel verder!

Wat is beleggen?

Beleggen is eigenlijk een ander woord voor investeren. Als je je geld gaat beleggen, dan investeer je je geld in iets. Je hoopt dat hetgeen waarin je geïnvesteerd hebt vervolgens meer waard wordt. Een positief rendement verdienen, noem je dat. 

De meeste mensen investeren in financiële instrumenten als aandelen, obligaties, of beleggingsfondsen. Deze worden vaak verhandeld op een beurs. Met een account bij een broker krijg je toegang tot zo’n beurs en kun je heel snel een financieel instrument kopen. 

Waarom zou je beleggen?

Zoals we net al even kort aanstipten, kun je geld verdienen met beleggen als je investering meer waard wordt dan wat je ervoor betaald hebt. Verkoop je de belegging vervolgens, dan heb je winst gemaakt. Dat is voor veel mensen dan ook de drijfveer om te starten met beleggen. Door te sparen kun je je vermogen opbouwen, maar door je spaargeld ook nog eens te beleggen, geef je een extra boost aan je vermogen. Je geld wordt meer waard, zonder dat je er omkijken naar hebt. ‘Je geld aan het werk zetten’, noemen mensen het ook wel. 

Het is belangrijk om te onthouden dat je natuurlijk net zo goed verlies kunt maken door te beleggen. Het geld dat je erin stopt, kan minder waard zijn, of je kunt het zelfs helemaal kwijtraken. Beleggen brengt dus risico’s met zich mee.

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

In principe kun je starten met beleggen vanaf een paar euro. Er zijn aandelen te koop met een prijs van minder dan vijf euro. Dat zet alleen niet echt zoden aan de dijk. Als je een paar procent rendement verdient op een paar honderd euro, dan heb je hier ook nog niet zo veel aan. Beleggen wordt over het algemeen interessant als je een paar duizend euro kunt inleggen. Dit moet wel geld zijn dat je echt kunt missen. Je wilt voorkomen dat je straks je aandelen moet verkopen tegen een lagere prijs, omdat je dringend een bepaalde betaling moet doen.

Beleggen uitbesteden

Als je dit artikel leest, dan is de kans groot dat je weinig tot geen ervaring hebt met beleggen. In zo’n geval is het vaak verstandig om het beleggen uit te besteden aan een professional, in plaats van zelf aan de slag te gaan. Een vermogensbeheerder als MeDirect zorgt er namelijk voor dat je geld niet te veel risico loopt, terwijl je wel nog een goede kans op een positief rendement hebt.

Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid. Als je in een product investeert, kun je een deel of al het geld dat je investeert verliezen. De waarde van je investering kan zowel dalen als stijgen. Een commissie of verkoopvergoeding kan in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een investering. Elk inkomen dat je uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor je beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. MeDirect Bank (Malta) plc, een onderneming geregistreerd onder nummer C34125, heeft een licentie om bankactiviteiten uit te voeren onder de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsservices onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).