Hoe vintage bijdraagt aan een budgetproof kledingkast

Vintage kleding heeft vele voordelen. De kosten van een vintage kledingstuk liggen bijvoorbeeld lager dan dat van een nieuw kledingstuk. Maar vintage-shoppen is ook een stuk leuker. Het is meer een jacht en speurtocht naar een item dat echt bij jou past en niemand anders heeft. Daarnaast misschien wel het belangrijkste voordeel: het feit dat het duurzaam is. Een budgetproof kledingkast met vintage items is een bewuste kast. Van zo’n garderobe heeft mens, dier, portemonnee en milieu veel plezier. 

Fast fashion

Maar hoe zit het dan met de grote modeketens zoals Zara, H&M & Mango? Bij deze fast-fashionhuizen vind je misschien prijzen van nieuwe kleding gelijk aan de prijzen van vintage-kleding. Maar daarentegen is de kwaliteit een heel stuk minder.

De kwaliteit is iets waar veel minder naar gekeken wordt door fast-fashion-fabrikanten. Uiteindelijk is het voor de producenten juist bevorderlijk als jouw kleding na een korte tijd weer kapotgaat. Zo ga je weer naar de winkel om een nieuw item te kopen. Vaak gaan deze kledingstukken maar 1 tot 2 seizoenen mee. Kleding die wordt weggegooid komt het bij het restafval terecht en wordt verbrand. Bij de verbranding van oude kleding en de productie van nieuwe komt onder andere CO2 vrij.

De grootste vervuiling vindt alleen al plaats bij de productie van de grondstoffen en materialen waar de kleding van gemaakt wordt. Dit telt alleen nog maar op wanneer de kleding over de hele wereld wordt vervoerd. En daarna dus snel na de koop wordt weggegooid. Dat maakt dat de kledingindustrie helaas voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot zorgt.

Duurzame garderobe vol met vintage

Vintage is dus op meerdere vlakken een goed idee. Wanneer je investeert in vintage geef je bestaande items een tweede leven. Hiervoor worden geen grondstoffen verbruikt en zo belanden de kledingstukken ook niet bij het afval. Daarnaast is het vaak ook goedkoper. Helemaal als je jouw kledingkast graag vult met mooie en bekende merken.

Vraag je je nu af hoe dan je dan duurzaam vintage-shopt? Samen met www.kilokilovintage.nl zetten we een paar tips voor je op een rij:

  • Shop per kilo en betaal aan het einde van je shopsessie dus ook per kilo. Inslaan maar die lightweight topjes en blouses! Ga voor layering en creëer zo een duurzame look voor elk seizoen. De prijs per uniek item zal zo erg laag zijn.
  • Ga naar een upcycling-event en leer upcyclen en repareren van kleding. Dit is een inspirerend evenement rondom kledingreparatie en bewustwording rondom hergebruik. Niets weggooien is een grote plus voor je portemonnee en de planeet.
  • Ga naar een shop-event, bijvoorbeeld van Kilo Kilo Vintage. Een win-win want dit voelt tegelijk als een dagje uit en je kledingkast is hierna gevuld met duurzame unieke items voor een leuk prijsje.
  • Koop online! Kies voor items die je echt ‘nodig’ hebt, een bepaald merk dat al tijden op je wishlist staat of een warme jas die winters achter elkaar mee zal gaan.

Met webshops als www.kilokilovintage.nl wordt vintage-shoppen je gelukkig dus steeds makkelijker gemaakt. Op naar een budgetproof, duurzame vintage kledingkast!