Hoe spaar je voor een vakantie? 10 tips voor je vakantiepotje

Ik mag in mijn handjes knijpen! Ik reis soms voor mijn werk (lucky me) en ga vaak én op wintersport (voorjaarsvakantie), én op citytrip (meestal in het najaar). Op vakantie gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar met deze tips spaar je al snel een (klein) vakantiebudget bij elkaar. Van goedkope stroom en gas tot Marie Kondo’en en gratis sporten: het is heel simpel!

1. Bepaal je budget

De eerste stap wanneer je wilt sparen voor een vakantie, is plannen! Voordat je zelfs maar aan je spaargeld denkt, is het slim om te plannen waar je naartoe wilt, waar je wilt verblijven en wat je wilt doen terwijl je er bent. En blijf realistisch! Hoe mooi een bounty-eiland ook is, een midweekje Duitsland of een stedentrip in Oost-Europa is eerder haalbaar.

2. Channel je inner Marie Kondo

Zit vakantie er dit jaar er budget wiseniet in? Gebruik je vrije tijd om de Marie Kondo in je naar boven te halen. Weg met spulletjes waar je niet blij (meer) van wordt. Van gebruikte elektronica tot garderobe-miskoopjes: op Marktplaats ermee of verkoop het op een andere manier. Er zijn ook tweedehandswinkels waarbij je vooraf (zonder dat jouw item is verkocht) al een bedrag of shoptegoed krijgt. Zeker het onderzoeken waard of er zoiets bij jou in de buurt zit.

3. Werp een blik op je maandelijkse kosten

Bekijk je maandelijkse facturen eens aandachtig. Misschien zie je al snel iets waar je kunt minderen. Als je bijvoorbeeld een Spotify-account hebt, kun je overstappen naar een gezinsabo en de kosten delen met familieleden of een paar vrienden. En kijk ook eens naar je anderen abonnementen en vaste kosten. Kan het slimmer? Een goedkoper telefoonabonnement of de overstap maken naar goedkope stroom en gas bijvoorbeeld?

4. Koop in bulk

In bulk inkopen is niet altijd de beste optie, maar voor de items die je altijd gebruikt, is dit een prima manier om een paar euro te besparen. Check de supermarktfolders wanneer jouw lievelingsproducten in de aanbieding zijn en sla een voorraadje in. Ik doe dit voor boodschappen zoals vaatwasblokjes, wasmiddel, droogshampoo, etc. En heb je geen zin om met je hele inventaris over straat te zeulen? Bestel online! Vaak betaal je geen verzendkosten wanneer je boven een bepaald budget uitkomt.

5. Let op je stroomverbruik

Ben je al lekker bezig met goedkope stroom en gas? Pak ’m door! Kijk ook eens naar je elektriciteitsrekening en vraag jezelf af: kan je bezuinigen op energie? Bijvoorbeeld door de verwarming uit te zetten wanneer je niet thuis bent of de wasmachine en vaatwasser alleen te laten draaien in de daluren.

6. Zelf koken

Je weet dit waarschijnlijk al en wilt het niet nog eens horen, maar buiten de deur eten of bestellen is een grote kostenpost. Bij mij in ieder geval wel. Kruip dus lekker zelf achter het fornuis en maak van meals preppeneen hobby. Zo heb je altijd wat klaarstaan en niet meer zo snel de drang om iets te bestellen.

7. Weg met je tv-abonnement

Staan je lievelingsseries toch op Videoland of Netflix? Maak het uit met je televisieprovider. Deed ik al jaren geleden en bevalt me goed. Vooral die paar tientjes die ik maandelijks overhoud. Stel, je hebt een goedkoop tv-abonnement van € 30 per maand, dan heb je met het opzeggen ervan al € 360 bij elkaar gespaard in een jaar. Genoeg voor een budget-stedentrip. Als je nog niet klaar bent om afscheid te nemen, loont het vaak ook om ze gewoon op te bellen en te vragen naar een betere deal.

8. Verzamel je losgeld

Deze besparings-truc kost niet veel moeite, maar niet veel mensen doen het echt: verzamel je wisselgeld in een spaarpotje. Geld dat vaak in je jaszak, ergens in de auto of tas verdwijnt. Stop deze losse euro’s in een potje en je hebt aan het eind van het jaar een aardig bedrag. Zo spaarden mijn vriend en ik altijd ons gezamenlijke vakantiepotje bij elkaar. Betaal je nooit contant? Maak dan elke dag automatisch €1 naar je spaarrekening over.

9. Gratis sporten

Een sportlesje helpt je misschien om die endorfines op gang te krijgen, maar dat dure lidmaatschap van de sportschool doet je bankrekening geen goed. Als je niet optimaal gebruik maakt van je sportschoolabonnement, annuleer je lidmaatschap! Zoek in plaats daarvan een goedkopere manier om te trainen, zoals buiten hardlopen, lange afstanden wandelen, fitness thuis of yoga via YouTube.

10. Check goedkope vakantie op Budgetproof.nl

Als slimme budget-vakantieganger check je natuurlijk ‘goedkope vakantie’ op Budgetproof. In de meer dan 7 jaar dat deze site bestaat hebben we tal van tips voor je verzameld om met een klein budget de ultieme vakantie te vieren! Van budgetproof bestemmingen tot slimme paklijsten en geld besparen op vakantie.

En is het zover dat je dankzij je gespaarde zakcentje op het vliegtuig kan stappen? Lekker bezig! Lees dan ook hoe je kan vliegen met alleen handbagage. Scheelt je weer een koffer inchecken (meestal tussen de €20 – €30).