Hoe realiseer je jouw droombadkamer binnen je budget?

Heb je plannen voor een nieuwe badkamer of een badkamer-make-over? Maar vind je het moeilijk om je budget te bepalen en zijn de getallen maar een beetje uit de lucht gegrepen? Het is best moeilijk om in te schatten hoeveel je moet sparen. Net als beslissen waar je je geld het beste aan besteedt. Doe daarom je voordeel met onze tips om de badkamer van je dromen te creëren binnen je budget.

Zoek uit wat je allemaal nodig hebt

Er komt een hoop kijken bij het bepalen van je badkamerbudget. Zo is dit niet alleen afhankelijk van hoeveel je nu op je bankrekening hebt staan, maar ook wat je wensen zijn. En misschien wel die van je gezin. Nu en in de toekomst. Als je alleen het sanitair wilt vervangen zonder de leidingen en afvoer te verplaatsen, kom je met een relatief bescheiden budget van minder dan €1500 al een eind. Daarmee kan je de ruimte zeker opfrissen en zo waarde aan je woning toevoegen. Wil je de hele indeling veranderen? Dan kunnen de kosten snel oplopen. Een tip om de ruimte luxer te maken zonder je hele spaarrekening te plunderen, is kiezen voor hangend sanitair. Dat bespaart ook gelijk ruimte!

Besteed het grootste deel van je budget aan wat je het meest gebruikt

Ik geef deze tip heel vaak, maar zet het grootste deel van je budget apart voor de dingen die je het vaakst gebruikt. Kranen bijvoorbeeld, gebruik je elke dag. Kies waar mogelijk voor goede kwaliteit beslag, want dat ziet er niet alleen mooier uit, maar gaat meestal ook langer mee.

Tip. Bekijk deze items persoonlijk voordat je een aankoop doet: kijk altijd naar de kwaliteit en afwerking. Als je geld uitgeeft aan dingen die in principe een leven lang meegaan, wil je wel dat ze bij je passen. Tijd om met eigen ogen te gaan kijken dus! Woon je in Apeldoorn? Zoek een badkamerwinkel in Apeldoorn en plan een bezoek. Fijn voor wat (extra) inspiratie en om een idee te krijgen van de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Koop je toch liever online? Zorg er dan voor dat je bij een gerenommeerde partij koopt waar de service goed is. Voor het geval je een beroep wilt doen op nazorg bijvoorbeeld. Controleer ook altijd de kleine lettertjes, zodat je weet of het product compatibel is met jouw sanitair.

Probeer niet té veel te doen

Probeer bij een verbouwing of make-over niet te veel verschillende dingen in een keer te doen. Dat komt zowel je budget als het eindresultaat niet ten goede. Wil je het toch helemaal anders? Dan is het ook een aanrader om te kiezen voor multifunctionele producten. Wist je bijvoorbeeld dat er verwarmde wastafels of spiegels bestaan? Zo kun je zowel geld als ruimte besparen.

Voeg een vleugje van jouw stijl en persoonlijkheid toe

Voeg je eigen persoonlijkheid aan je badkamer toe. Hoe? Bijvoorbeeld door een nisje voor je favoriete beautyproducten te creëren in de douche met opvallende, contrasterende tegels. Dat kost niet de wereld en je hebt er ook geen ingewikkeld ontwerp voor nodig. Geef je badkamer ook karakter met mooie materialen, zoals natuursteen bijvoorbeeld. Vervolgens kan je bijvoorbeeld besparen op eenvoudig maar stijlvol sanitair.

Denk na over de toekomst

Een goed badkamerbudget opstellen heeft alles te maken met het nu, maar ook met denken aan de toekomst. Woon je al in je ‘forever home’, dan is het verstandig om ook over de toekomst na te denken. Wie gebruikt de badkamer nu? En in de toekomst? Komt er gezinsuitbreiding? Of ben je juist al wat ouder? Wat je nu handig vindt, is dat misschien over een paar jaar niet meer.

Een inloopdouche is bijvoorbeeld praktischer voor de wat ouderen onder ons en een antislip-oppervlak kan ongelukken voorkomen. Als de ruimte beperkt is en je het bad niet wilt opofferen, kijk dan naar een variant die ook geschikt is voor later. Bijvoorbeeld eentje met een ingebouwde deur. Ja, die bestaan echt! 

Vergeet de opbergruimte niet

Badkamers moeten functioneel zijn. Vind je niet? Beknibbel dus niet op opbergruimte voor al die toiletartikelen en handdoeken die je elke dag gebruikt. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor een kleiner badmeubel om geld te besparen… Spaar liever nog maar wat langer door, want door voor een groter exemplaar te kiezen is het wel veel makkelijker om je badkamer opgeruimd te houden. Ook leuk: een rek of mandje met budgetproof handdoeken in een kleur die mooi bij je badkamer past of er juist uitspringt. Ga bijvoorbeeld voor Very Peri, de Pantone-kleur voor het jaar.

Geef wat geld uit aan een goede installatie

Wanneer je toch met je badkamerbudget bezig bent, houd dan ook rekening met de kosten voor een goede installateur. Het kost misschien wat, maar dan weet je wel dat het goed geïnstalleerd is. Hoe vervelend zou het zijn als je geld uitgeeft aan mooie producten, maar deze slecht worden geïnstalleerd. Dat is echt verspilde moeite. En geld. Aangezien je in elke fase van het (verbouwings)proces moet rondkijken voor de beste deals, is het ook nu belangrijk om minimaal 3 offertes op te vragen.

Besparen in de badkamer

Benieuwd naar allerlei verschillende manieren hoe je geld kunt besparen in de badkamer of hoe je jouw badkamer een make-over geeft met een klein budget? Bekijk al onze blogs over een budgetproof badkamer.