Onze Nederlandse vlag wappert regelmatig in de wind. Soms halfstok. Soms zelfs ondersteboven. Maar hoe moet de vlag op 4 en 5 mei tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag? Wanneer mag hij uit – met of zonder oranje wimpel?
Zijn er regels waar ik me aan moet houden?
Je hebt in Nederland echt alle vrijheid om zelf te bepalen hoe de vlag wappert aan de vlaggenmast in de tuin van jouw huis of bedrijfspand! Geen strenge wetten of boetes die je vertellen wat je met de vlag moet doen. Dat is in sommige landen wel anders. Maar voordat je helemaal losgaat met die vlag, laten we ’t wel netjes houden hè. Een beetje respect is wel op z’n plek. Een van de ongeschreven regels is om de driekleur bij zonsondergang binnen te halen. Dus als de zon onder begint te gaan, is het tijd om de vlag naar beneden te halen.
Voor vlaggen van overheidsgebouwen gelden andere regels dan voor de vlaggen bij jou thuis. Zij houden zich aan het officiële vlagprotocol: een setje regels dat is opgesteld door de overheid voor gebouwen van nationaal belang. Bij gebeurtenissen met een nationaal karakter is de vlag daar sowieso altijd van de partij.
Met of zonder wimpel?
Bij feestelijke gelegenheden die met het koningshuis te maken hebben, mag de Nederlandse vlag mét oranje wimpel gehesen worden. Bijvoorbeeld op Koningsdag of de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia.
Vlag hijsen stappenplan
- Zorg voor een stevige vlaggenmast of een bevestigingspunt aan de muur.
- Vouw de vlag eerst helemaal uit en zorg dat hij niet in de knoop zit, gedraaid is of ondersteboven hangt.
- Controleer of de vlaggenmast vrij is van obstakels die het hijsen van de vlag kunnen belemmeren.
- Leg de vlag uit op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat de bovenkant van de vlag naar de vlaggenmast wijst.
- Bevestig de vlag aan een vlaggenstok of aan de touwen van de vlaggenmast. Steek het touw of de lijn door de oogjes of lussen aan de bovenkant van de vlag. Als de vlag geen oogjes heeft, kun je het touw om de bovenkant van de vlag binden en een stevige knoop maken.
- Begin met het langzaam hijsen van de vlag door aan het touw te trekken. Zorg ervoor dat de vlag gelijkmatig wordt opgetrokken en niet verstrikt raakt in de mast of het touw.
- Nadat de vlag is gehesen, bind je het touw stevig vast aan de daarvoor bestemde bevestiging op de vlaggenmast.
- Zorg ervoor dat de vlag mooi en recht hangt voordat je de vlaggenlijn volledig vastbindt.
Hoe hijs je de vlag halfstok?
Bij sombere gelegenheden zoals Dodenherdenking hebben we een speciale traditie: het halfstok hijsen van de Nederlandse vlag. Bij het halfstok hangen van de vlag wordt deze eerst naar de top van de mast gehesen en dan langzaam weer neergelaten totdat hij halverwege de mast is. Dit is een gebaar van respect en herdenking. De regels voor 4 mei zijn vrij eenvoudig: vanaf 18:00 mag de vlag halfstok hangen. Als de schemering valt, is het tijd om de vlag binnen te halen. Bij dagen van nationale rouw mag de vlag halfstok hangen van zonsopgang tot zonsondergang.