Hoe maak je als ondernemer budgetproof keuzes?

In je privéleven kun je budgetproof keuzes maken, maar natuurlijk ook als ondernemer. Zo maak je hopelijk meer winst, ook op de langere termijn! Maar het kan binnen je onderneming best lastig zijn om slimme financiële keuzes te maken. Waar kun je allemaal aan denken? We delen onze tips.

Denk goed na over investeringen

Hoewel je als ondernemer onder bepaalde investeringen niet uitkomt, is het slim om op te passen met het aantal (grote) investeringen dat je doet. Neem geen onnodig risico. Het kan je immers duur komen te staan als een investering niet zo uitpakt als je vooraf had gehoopt. Je kunt ook meer onderzoek doen naar je investeringen: wat is de slagingskans, van bijvoorbeeld een nieuw product dat je in grote getalen wilt inkopen? Mogelijk is hier al meer over duidelijk. Kijk qua investeringen naar je gehele bedrijf. Rijd je bijvoorbeeld in een auto of wagen? Denk dan aan een bedrijfswagen leasen XL Lease, om alleen vaste maandelijkse kosten te hoeven betalen. Een grote investering vooraf is niet nodig, zoals bij de aanschaf van een wagen wel het geval zou zijn, want dit zit inbegrepen in je leasecontract.

Budget opstellen

Stel jaarlijks een budget op, waarin je alle inkomsten en uitgaven opneemt. Dit zorgt voor een duidelijk financieel overzicht. Neem alle verwachte kosten hierin op. Zeker als je al wat langer onderneemt, is dit steeds makkelijker om op te stellen. Van kosten die je maakt rondom je producten of diensten, tot de betaling van je personeel: het budget kan maar beter zo allesomvattend mogelijk zijn. Kijk ook naar vervoer. Met XL Lease rijd je comfortabel in een auto of wagen naar keuze. Dit is interessant voor jou, maar mogelijk bijvoorbeeld ook voor je personeel. Stel het budget niet alleen op, maar handel er natuurlijk ook naar. Kijk bij nieuwe uitgaven goed of het nog binnen het budget past. Houd goed zicht op je financiën en evalueer je budget. Als bepaalde uitgaven hoger zijn dan verwacht, zoek dan naar manieren om ze te verminderen.

Onderhandelen

Verkoop je producten? Dan heb je waarschijnlijk met leveranciers te maken, waar je de producten vandaan haalt. Je kunt producten inkopen voor een vaste prijs, maar het is vaak slim om eerst te onderhandelen. Soms krijg je te horen dat dit geen optie is, maar er zijn best leveranciers te vinden die de prijs wat kunnen verlagen. Al helemaal als je bijvoorbeeld een wat grotere batch inkoopt of een samenwerking op de lange termijn aangaat. Probeer het in ieder geval uit: je hebt wat dat betreft eigenlijk niets te verliezen. Hopelijk krijg je een scherpere deal rond, wat voor jou natuurlijk weer voordelig is. Het is verstandig om te oefenen met onderhandelen, zodat je sterker staat tijdens onderhandelingsgesprekken. Vergelijk trouwens ook de prijzen van verschillende leveranciers: je kunt altijd vrijblijvend offertes opvragen. Mogelijk zijn bepaalde producten bij een andere leverancier (veel) goedkoper.

Volgorde uitgaven

Denk na over de volgorde van de uitgaven die je doet. Je kunt hier immers prioriteiten in stellen. De ene uitgave is belangrijker dan de andere uitgave. Wat kan nog wel even wachten? Dit schuif je naar achteren toe, zodat je de uitgaven beter kunt verdelen. Ook heb je zo meer tijd om eerst omzet te draaien, voordat je weer meer uitgeeft. Je vermijdt op die manier ook impulsieve aankopen. Door er even over na te denken, kan een bepaalde aankoop zomaar al minder interessant zijn. Overweeg sowieso altijd of een bepaalde uitgave echt noodzakelijk is voor de groei van je bedrijf.

We hopen dat de bovenstaande tips je inspireren om budgetproof keuzes te maken als ondernemer. Natuurlijk kan het zo zijn dat niet iedere tip van toepassing is op jouw bedrijf. Elke bedrijf is immers anders! Maar er zit vast iets tussen waar je op kunt letten – om je bedrijf financieel gezond(er) te houden.