Hoe kunststof kozijnen je geld kunnen besparen

Heb je wel eens het gevoel dat je zuurverdiende geld letterlijk het raam uit waait samen met de warme of koude lucht? Ramen spelen een grote rol bij het comfortabel houden in huis, zonder dat je energierekening de pan uit rijst. Kunststof kozijnen zijn een budgetproof manier om de isolatie te verbeteren en op energiekosten te besparen. Ze helpen je om de temperatuur precies goed te houden zonder dat het pijn doet in je portemonnee. We leggen je uit waarom ze zo’n goede keuze zijn en hoe ze je geld kunnen besparen. Jaar na jaar.

De ramen doen er meer toe dan je denkt

Ramen doen meer dan alleen licht binnenlaten. Ze kunnen ook warmte lekken in de winter en ongewenste warmte vasthouden in de zomer. Dit resulteert vaak in een hoge(re) energierekening. En dát willen we niet.

Als je ramen niet goed geïsoleerd zijn, moeten je verwarmings- en koelsystemen overuren maken. Door de juiste kozijnen en beglazing te kiezen, kun je het energieverlies flink terugdringen. Dat is fijner voor het milieu en jouw portemonnee.

Waarom kunststof kozijnen voor energiebesparing?

Waarom zijn kunststof kozijnen dan zo’n slimme keuze voor energiebesparing? Het komt allemaal neer op isolatie. Dit is hoe ze helpen om het thuis comfortabel te houden en je energierekening binnen de perken te houden:

  • Isolatie. Kunststof kozijnen (meestal PVC) geleiden geen warmte (in tegenstelling tot bijvoorbeeld aluminium kozijnen), wat betekent dat de binnentemperatuur stabieler blijft. Geen ongewenste kou of benauwde warmte meer dus.Minder energieverbruik = lagere maandelijkse rekeningen.
  • Dubbele (of driedubbele) beglazing. Door kunststof kozijnen te combineren met ramen met dubbele beglazing, creëer je een extra isolerende barrière die warmte vasthoudt in de winter en warmte tegenhoudt in de zomer.
  • Geen tocht meer. Houten kozijnen kunnen na verloop van tijd kromtrekken, waardoor ongewenste lucht binnenkomt (en alle warme of koude lucht ontsnapt). Kunststof kozijnen sluiten goed af.
  • In tegenstelling tot houten kozijnen die opnieuw moeten worden geverfd, afgedicht en voortdurend moeten worden onderhouden, zijn kunststof kozijnen praktisch onderhoudsvrij. Maar weinig onderhoud betekent niet dat er geen onderhoud nodig is. Een beetje onderhoud zorgt ervoor dat ze er fris blijven uitzien en nóg langer meegaan. Onderhoud kunststof kozijnen door ze geregeld even aft e nemen met een doekje én vergeet het hang- en sluitwerk niet. Zo blijft de warme lucht binnen en je energierekening laag.
  • Besparing op de lange termijn. Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan. Een goede set kunststof kozijnen kan meer dan 20 jaar meegaan zonder krom te trekken, te barsten of te rotten. Dat betekent minder vervangingen en meer besparingen na verloop van tijd.

De meest energie-efficiënte kunststof kozijnen kiezen

Niet alle kunststof kozijnen zijn gelijk! Als je zoveel mogelijk energie wilt besparen, is dit waar je op moet letten:

  • Controleer de energielabels. Veel kunststof kozijnen hebben een energie-efficiëntielabel, waardoor het makkelijker is om de beste optie voor isolatie en prestaties te kiezen.
  • Ga voor kozijnen met meerdere kamers. Deze varianten hebben ingebouwde lucht wat werkt als kleine isolatielaagjes, waardoor je huis nog warmer blijft in de winter en koeler in de zomer.
  • Upgrade naar low-E glas. Dit type glas laat de zonnestralen door het glas, maar kaatst de warmte binnenshuis terug de ruimte in, zodat je verwarming of koelsysteem geen overuren hoeft te maken.
  • Bespaar niet op de installatie. Zelfs het beste raam zal niet goed presteren als het slecht gemonteerd is. Werk samen met een betrouwbare installateur om ervoor te zorgen dat je kozijnen goed zijn afgedicht, zodat tocht (en energieverspilling) wordt.

Oké, nieuwe kozijnen zijn misschien niet zo’n leuke aanschaf als een opvallende bank, maar geloof ons, je portemonnee zal je dankbaar zijn! Want volgens experts gaat de energienota de komende jaren door het dak. Op zoek naar meer manieren om je huis te upgraden zonder té veel uit te geven? Bekijk onze andere budgetvriendelijke woontips voor een fijn huis.