Hoe kies je een tapijt voor je woonkamer?

Het is niet eenvoudig om een vloerkleed te vinden dat perfect past in je woonkamer. Grootte, textuur, kleur, patroon en vorm zijn stuk voor stuk factoren waar je rekening mee moet houden. Net als of het kleed wel past bij bestaande meubels natuurlijk. Een kleed kan de hele kamer uit balans brengen wanneer je een verkeerd exemplaar kiest. Maar hoe kies je dan wél een vloerkleed dat perfect past? Doe je voordeel met deze tips van de profs.

Functie

Voordat je de zoekactie start, is het handig om voor ogen te hebben waarom je dit vloerkleed wil en waar je het voor gaat gebruiken. Hoe zie jij de kamer voor je? Is het vloerkleed ideaal voor een vleugje glamour of wil je juist comfortabel op het kleed kunnen werken? En ga je voor een kleed waar een wijnvlek niet zo opvalt of juist voor een delicaat exemplaar?

Maat

De juiste maat is cruciaal. Te oversized tapijten kunnen wat overweldigend zijn en de ruimte juist kleiner maken, terwijl een kamer met een te klein kleed er ‘onaf’ uitziet. Een goede vuistregel bij het vinden van een perfect kleed: kies een kleed dat precies past in de zithoek, in plaats van de hele kamer. Plaats de voorste pootjes van de bank en eventueel stoelen dan op het kleed, om er een geheel van te maken.

Textuur

Het ‘voetverkeer’ is een belangrijk element bij het bepalen van de textuur van je kleed. Wordt het kleed platgelopen of zijn er huisdieren in het spel? Dan is een wolachtig kleed, een kleed van sisal of katoenweefsel een goede optie. Deze materialen kunnen namelijk wel wat hebben.

Kleur en patroon

Heb je bovenstaande factoren helder voor jezelf? Dan wordt het nu echt leuk! Kom maar op met die kleuren en patronen. Wees niet bang om een vleugje fun aan je interieur toe te voegen voor de feelgood-factor. Je hoeft kleur en patronen echte niet te vermijden, maar zorg er wél voor dat je zeker weet dat je er niet snel op uitgekeken raakt. Een patroon helpt ook om slijtage te verbergen, zodat je echt kunt genieten van de ruimte.

Laagjes

Meer dimensie aan de ruimte geven kan eenvoudig door meerdere kleden in laagjes neer te leggen. Wanneer je besluit meerdere kleden te layeren, kies dan voor een effen grondkleur. Neem dan tapijten met dezelfde kleuren of elementen die je verrassend eenvoudig met elkaar kunt combineren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Webkarpet. De goedkope karpetten bij Webkarpet.nl hebben de kwaliteit van gerenommeerde partijen, maar zijn goedkoper. Je kunt hier zelf eenvoudig je vloerkleed online op maat laten maken en zelf randafwerking kiezen.