Hoe kies je een smartwatch? Dingen om te overwegen voor je er een koopt

Ben je van plan een (nieuwe) smartwatch te kopen? Dan kan het best lastig zijn om te kiezen, met zoveel verschillende merken en opties. Met onze tips kun je een miskoop voorkomen. Want door de volgende dingen te overwegen, maak je de juiste keuze voordat je je pinpas door de machine haalt.

Dus, waar moet je rekening mee houden bij de keuze voor een smartwatch? Onder meer met compatibiliteit met je smartphone, een batterij die de hele dag meegaat, hoe hij bij je stijl aansluit en of hij in je budget past. Maar er is meer…

Wat kost hij?

Bij het kiezen van de juiste smartwatch kan de prijs begrijpelijkerwijs dé bepalende factor zijn. Bedenk goed welke functies voor jou prioriteit hebben en binnen de gewenste prijsklasse passen. Onthoud dat een smartwatch een gadget is die je een hele tijd bij je zult dragen, dus daar mag je best even voor sparen.

Is hij compatibel met je smartphone?

Superbelangrijk: zorg dat het horloge compatibel is met je smartphone, of dit nu een iOS- of Android-toestel is. Waarom dit zo belangrijk is? Waarschijnlijk kan je niet alle technische snufjes en belangrijke functies gebruiken als je horloge niet perfect samenwerkt met (het besturingssysteem van) je telefoon.

Hoe is het scherm?

Kijk goed naar de kwaliteit en de mogelijkheden van het scherm. Net als bij smartphones is het display een essentieel onderdeel, omdat het je alle informatie toont en je zo met het horloge zelf kunt communiceren. Kies voor een slim horloge met een scherm dat het zowel binnen- als buitenhuis goed doet, ook in direct zonlicht. Zorg ervoor dat het scherm van hoogwaardig beschermd glas is en een responsief touchsysteem heeft. Dat laatste moet je niet onderschatten, want een horloge dat bij jouw aanraking niet doet wat je wilt … daar word je echt chagrijnig van. Kijk ook eens naar welk type display je smartwatch heeft. Een AMOLED-scherm is meestal beter dan een LCD-scherm. Waarom? Beter contrast, betere kleuren en een betere energie-efficiëntie. Dan is de keuze toch snel gemaakt?

Hoe lang gaat de batterij mee?

Met een smartwatch vertrouw je thuis, op kantoor en zelfs in de sportschool op je horloge. Wil je je vooruitgang en berichten de hele dag kunnen volgen, dan moet een lange batterijduur bovenaan je lijstje staan. Je wilt in ieder geval dat je horloge (afhankelijk van waar je ‘m allemaal voor gebruikt) minimaal een hele dag meegaat. Maar er zijn zelfs horloges die meer dan 20 dagen meegaan na één oplaadbeurt.

Hoe makkelijk is hij in gebruik?

Hoe makkelijk is het als je dagelijkste taken van je lijstje kan vinken zonder je telefoon uit je zak te hoeven halen? Check hoe makkelijk het is om oproepen te beantwoorden, berichten te lezen en beantwoorden, muziek te streamen of onderweg betalingen te doen.

Wat zijn de functies voor het bijhouden van je gezondheid?

Voor veel mensen zijn de functies voor het bijhouden van je gezondheid een must bij de keuze voor een smartwatch. Of dit nu inzicht in je work-out in de sportschool is (check bijvoorbeeld verbrande calorieën voor extra motivatie) of een reminder voor je dagelijkse stappendoel. Met een slim horloge zijn de mogelijkheden eindeloos! Van een volledige analyse van je dagelijkse hartslag, stressniveau, slaappatroon en meer… Kijk goed wat jij belangrijk vindt om te kunnen tracken.

Welk design kies je?

De meeste smartwatches zijn rond of rechthoekig/vierkant. Rond is misschien wat eleganter, maar met een rechte vorm krijg je vaak meer scherm voor je geld. Kies altijd een horloge waarvan je weet dat je ‘m elke dag wilt dragen. Hij moet dus bij je stijl en outfits passen. Bij Brandfield hebben ze bijvoorbeeld heel veel mooie smartwatches van onder meer Oozoo, Fitbit en Garmin die zeker een vinkje krijgen bij ‘superstijlvol’.

En vergeet natuurlijk niet naar de kwaliteit te kijken. Goedkopere smartwatches hebben zelden leren bandjes of metaal voor de behuizing. Ze hebben meestal een plastic afwerking met siliconen bandjes die vaak minder lang meegaan. En aangezien een smartwatch is bedoeld voor dagelijks gebruik, wil je er ook eentje die stevig is en tegen een stootje kan. Kijk daarom altijd naar de certificering. Vooral als je er mee wilt sporten of zelfs zwemmen. 

Kan je ‘m makkelijk gebruiken met je favoriete apps?

Ga je sporten of een rondje wandelen tijdens de lunch? Dan is het fijn als je je telefoon kan thuislaten, maar toch je favoriete apps kan gebruiken. Een smartwatch die verbinding kan maken met je favoriete streaming-apps is altijd mooi meegenomen.

Heb je naar al deze dingen gekeken en ben je verliefd geworden op een design waar je niet op uitgekeken raakt? Ga ervoor! Aan een smartwatch mag je best wat uitgeven. Helemaal als je zeker weet dat het ’t beste exemplaar is voor jou.