Je appartement inrichten met een klein budget: hoe doe je dat?

Iedereen droomt van een eigen huis, klein of groot. Ook als je een huurwoning hebt wil je het natuurlijk zo gezellig mogelijk maken. Want je interieur bepaalt niet alleen de sfeer van je huis of appartement, maar speelt ook een rol bij comfort. Een ervaren interieur tekenaar of ander professional kan helpen om er een zo fijn mogelijk thuis van te maken. 

Binnenhuisdecoratie: goedkoop of duur?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het enorm veel geld kost om een huis in te richten. Gelukkig hoeft je interieur niet de wereld te kosten. Zelfs met een vrij beperkt budget is het mogelijk om er een gezellig thuis van te maken dat volledig aan al je persoonlijke wensen voldoet. Ervaren professionals adviseren bijvoorbeeld het volgende:

  • Maak een ontwerp en een plan, zodat je geen geld uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt en die er bovendien niet erg harmonieus of zelfs smakeloos uitzien;
  • Kijk altijd op rommelmarkten en in tweedehandswinkels, waar je vaak goede meubels en decoratieve spulletjes vindt voor heel weinig geld;
  • Minimalisme zal altijd in de mode zijn, dus het is beter om een paar stijlvolle en goede items te hebben dan je huis vol te proppen met wat je maar kunt vinden.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat veel klussen aan huis gemakkelijk zelf kunnen worden gedaan. Bijvoorbeeld muren schilderen, behangen, meubels installeren – je kunt het zelf doen of met de hulp van vrienden. Ja, het is vaak vrij tijdrovend, maar het kan je een hele hoop geld besparen. Bovendien kun je met doe-het-zelf-renovaties je huis “verankeren”, door zelf veel aan je huis te doen stop je er je ziel en zaligheid in. Zo voelt het extra als thuis.

Waarom een binnenhuisarchitect inschakelen?

Als je een willekeurige Jooble-achtige aggregator website opent, kun je gemakkelijk zien dat er een enorm aantal vacatures voor professionele binnenhuisarchitecten is. De laatste jaren is de belangstelling voor dit beroep sterk toegenomen. Vaak worden zij benaderd door grote bedrijven en zeer welgestelden, maar ook als je wat minder te besteden hebt kan het zinvol zijn de hulp van professionals in te roepen.

Een ervaren ontwerper kan adviseren wat er moet worden gedaan om de harmonie van het huis te maximaliseren. Hij of zij weet waar je op kunt besparen, en waar je juist voor moet opletten. Vaak kunnen ontwerpers een beroep doen op andere professionals die ook kunnen helpen bij het minimaliseren van de kosten van het interieurontwerp. 

Er is nog een ander punt. In een appartement van welke grootte dan ook, is het heel belangrijk om de ruimte verstandig te verdelen en de belangrijkste accenten erin te leggen. Kies bijvoorbeeld kleurenschema’s die bij elkaar passen voor een mooi geheel. Het is veel gemakkelijker om het allemaal aan te pakken met een duwtje in de rug van ervaren professionals. Dit verhoogt de kans dat je gelukkig bent met het resultaat, en dat je nog lang plezier zal hebben van je woning en de inrichting.