Hoe houd je tuinmeubels en –accessoires als nieuw en stel je een dure aankoop uit?

Hij is niet groot, maar gezellig is-ie wel: ik heb het over het kleine tuintje voor mijn appartement. Vorig jaar bracht ik meer tijd dan ooit door in mijn ‘tuin’. Het was ‘the place to be’ na werk. Lekker moestuinieren, loungen op m’n zitzak of aanschuiven aan het buitentafeltje voor het avondeten. Nu moet ik zeggen dat mijn tuin er momenteel wat sneu uitziet. Ik zag dat de accessoires en tuinmeubels zelfs een beetje viezig zijn geworden. Wil jij dat – net als ik – in het vervolg voorkomen? Samen met tuinsethoeskopen.nl zet ik een aantal tips op een rij om je outdoor accessoires en meubels als nieuw te houden: van loungeset hoes tot koopadvies. Zo geniet je er jarenlang van.

1. Koop meubels en accessoires die makkelijk schoon te maken zijn

Misschien een open deur, maar ook bij de aanschaf van tuinmeubels en –accessoires is het slim om alvast te bedenken of ze makkelijk schoon te maken zijn. Zo doen rvs (met een poedercoating) of kunststof het vaak goed buiten. Ben je dol op die bohemian rotanlook? Echt rotan kan snel verouderen, maar er is tegenwoordig ook genoeg keuze uit kunststof varianten. En laat jezelf niet verleiden iets anders te kopen dan kussens die geschikt zijn voor buiten. Scheelt zoveel gedoe en ik ben heel blij met mijn buitenkussen die een uv- en vochtwerende hoes heeft. Hij vervaagt veel minder snel in de zon en blijft veel minder lang nat.

2. Bescherm textiel met een spray

Een gemakkelijke manier om tuinmeubilair en accessoires langer als nieuw te houden, is door ze onmiddellijk te beschermen met een textielbeschermingsspray voor meubelstoffen. Eigenlijk hetzelfde verhaal waarom je je schoenen altijd moet insprayen voordat je de eerste regenbui trotseert. Geef kussens of bekleding een goede bescherming zodat vlekken, vuil en stof zich niet aan het textiel hechten en de stof langer mooi blijft.

3. Berg accessoires en meubels op wanneer je ze niet gebruikt

Niemand heeft zin om continu met meubels of accessoires te sleuren. Ik bedoel dus niet dat je er altijd voor moet zorgen dat ze opgeborgen zijn. Maar plan je ze voor langere tijd niet te gebruiken? Berg kussens en dekens droog op (handig als je zo’n tuinbank hebt met opbergruimte) en geef de meubels een veilige plek om te ‘overwinteren’. Geen ruimte om je meubels overdekt te stallen? Wanneer je wilt dat je tuinmeubelen ook volgend jaar nog mooi zijn en er zo lang mogelijk van wilt genieten, loont het om een hoes voor je tuinmeubelen aan te schaffen. Zo’n hoes beschermt je meubels tegen weer en wind. Zoek op tuinsethoeskopen.nl bijvoorbeeld op ‘beschermhoes tuinmeubelen’ en je vindt een variatie aan opties waarvoor je je spaarpot niet hoeft te breken. Een goede hoes is een relatief kleine uitgave die ervoor kan zorgen dat je een grote uitgave – zoals nieuwe tuinmeubelen kopen – langer kunt uitstellen.

4. Maak tuinmeubels en –accessoires regelmatig schoon

Neem de frames van je tuinmeubels elke paar weken even af met een vochtige doek en klop de kussens en dekens uit. Op Instagram zag ik een tip om de bekleding van je tuinmeubels ook regelmatig onder handen te nemen met een kledingroller. Handig! Geef de meubels elk jaar voor en na het tuinseizoen een grote wasbeurt met water en milde zeep. Lees de instructies die bij de meubels kwamen om er zeker van te zijn dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat geen kwaad kan.

Zo simpel is het. Met deze eenvoudige trucs houd je je tuinmeubels en –accessoires fris en langer mooi. Het hele jaar door.