Hoe houd je kleding langer mooi?

Hoe houd je kleding langer mooi? Dat is niet alleen een vraag die fashionista’s zichzelf geregeld stellen.We hebben allemaal een favoriet shirt of een lievelingsjeans waarvan we hopen dat we ‘m forever kunnen blijven dragen. Houd je kleding langer mooi met deze simpele tips die ik samen met Budgetplan.nl verzamelde.

  • Vul je schoenen en tassen
  • Behandel speciale stoffen
  • Was je kleding minder en scheid de was
  • Ritsen dicht en knoopjes open
  • Niet te vaak in de droger
  • Gebruik de juiste kledinghanger
  • Vouw gebreide en elastische materialen altijd op

Vul je schoenen en tassen

Behoud de vorm van je favoriete schoenen en tassen door ze met oude kranten, sjaals of sokken te vullen wanneer je ze niet gebruikt. Zo blijft de vorm mooi behouden en het is een mooi excuus om alle zooi die je dagelijks in je tas meesleurt eens uit te zoeken.

Behandel speciale stoffen

O, o, o. Ik heb eens een paar UGGs verpest omdat ik te eigenwijs was om ze in te spuiten. Neem bij een mooie aankoop altijd de tijd om speciale stoffen – zoals suède – te behandelen zodat het langer mooi blijft.

De juiste kledinghanger

Geen enkel kledingstuk overleeft de marteling van een slechte kledinghanger. Vooral die mooie ijzeren hangers (ik heb ze in ’t rosegoud) zijn slecht voor je kleding. Ze zijn te dun om je kleding in vorm te houden (dus rekt het uit) en meestal laten ze ook nog zo’n lelijke hangervorm in je taps en truien achter. Brede, houten hangers doen ’t nog altijd het beste.

Kleding opbergen

Niet alles doet ’t even lekker als je het opvouwt, en zeker niet elk kledingstuk overleeft het om opgehangen te worden. Gebreide en elastische materialen moeten altijd worden opgevouwen. Nette kleding houd je op een stevige hanger ’t langst mooi. En stop je kasten niet te vol. Kleding moet voldoende ruimte hebben om te kunnen ademen (working on it!). En sinds het kostuum van mijn vriend door de motten werd aangevroten, hebben we ook mottenballen in de kast geïntroduceerd.

Was je kleding minder

Goedkope wasmachine of luxe exemplaar; feit blijft dat ze een bepaalde levensduur hebben. Je wasmachine geen overuren laten draaien is niet alleen beter voor de machine, maar ook voor je kleding. De eenvoudigste manier om je kleding langer te kunnen dragen, is minder wassen. Ik gebruik regelmatig mijn stomer om m’n kleding weer op te frissen of hang items even in de frisse lucht.

Scheid de was

Ik maak altijd verschillende hoopjes was voor diverse wasprogramma’s, maar probeer altijd zo koud mogelijk te wassen, met niet teveel wasmiddel. Fijne was bij de fijne was en kleur bij kleur. Shirt met opdruk en jeans was ik binnenstebuiten om vervagen van de kleur of print te voorkomen. Kost misschien wat extra tijd, maar je kleding blijft wel langer mooi.

Ritsen dicht

Ritsen zijn vaker dan je verwacht de boosdoener van kleine gaatjes, beschadigingen of haakjes die in de was veroorzaakt worden. Rits alles dicht, van jeans tot jasjes en jurken voordat een kledingstuk de was in gaat. Zo beschadigen ze andere kledingstukken een stuk minder.

Knoopjes open

Wanneer je kledingstukken met een knoopsluiting, zoals blousejes en overhemden, wast, is het slim on ze juist niet dicht te knopen. De druk die erop komt te staan in de was doet het materiaal niet echt goed, waardoor de kans groter is dat je knoopjes verliest.

Niet te vaak in de droger

Drogers kunnen je kleding beschadigen, maar ook kleding die er prima uitkomt wordt wel constant aan die hete temperaturen blootgesteld. Niet elk T-shirt of elke sok hoef je met de hand te droger (thank god, want ik heb net een droger gekocht!) maar gooi je kledingrek zeker niet weg voor je investment pieces.