Handig om te weten voordat je die tweedehands hybride auto koopt

Nu steeds meer mensen hun impact op het milieu willen verminderen én de prijzen aan de pomp flink schommelen, worden duurzaam rijden en optimale brandstofefficiëntie steeds belangrijker op de auto-kopen-checklist. Steeds meer mensen kijken daarom naar een hybride auto. Maar voor wie een budgetproof leven leidt, is het moeilijk te rechtvaardigen om duizenden euro’s extra te betalen voor een nieuwe hybride terwijl er tegenwoordig genoeg gebruikte modellen op de markt zijn. Hoe weet je wanneer je de tweedehands hybride hebt gevonden die bij jou past? Wij helpen je een handje! 

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto is een auto die zowel een elektrische motor als een benzine- of dieselmotor gebruikt. Hybrides kunnen op beide soorten energie rijden en schakelen tussen beide voor een optimale brandstofefficiëntie. Ze zijn vooral handig om korte afstanden af te leggen op elektriciteit. Raakt de accu leeg of heb je een langere rit op de planning staan? Dan schakel je gemakkelijk over naar de benzine- of dieselmotor.

Wat te overwegen bij de aankoop van een hybride occasion

Haal je voordeel uit een hybride auto?

Als je nog nooit een elektrische of hybride auto hebt gehad, moet je jezelf natuurlijk eerst afvragen of dit de juiste auto voor jou is. Want hoewel hybride auto’s een beter brandstofverbruik en lagere uitstoot hebben, variëren de voordelen van persoon tot persoon. Dit is afhankelijk van je rijstijl en waarvoor je de auto voornamelijk gebruikt.

Hybrides schakelen alleen over op hun volledig elektrische modus bij lage snelheden. Dus als je de auto vooral gebruikt voor lange afstanden en snelle ritten, of voor kortere ritten op het platteland of in gebieden met weinig verkeer, zul je waarschijnlijk geen grote verbetering van de brandstofefficiëntie merken. Maar als je veel in het stadsverkeer rijdt, kan een hybride auto al snel voordeliger zijn.

Aankoopprijs

Er zijn verschillende soorten hybrides: traditionele hybrides en plug-in hybrides. Een traditionele hybride combineert een verbrandingsmotor met een elektromotor, terwijl je een plug-in hybride op stroom moet aansluiten om de elektrische accu op te laden. Een plug-in hybride heeft vaak een hoger prijskaartje dan de traditionele.

Kosten voor het vervangen van de batterij

De kosten voor het vervangen van de batterij zijn kosten die je vóór de aankoop moet berekenen. Zo weet je waar je in de toekomst aan toe bent. Want hoe goed je jouw hybride ook onderhoudt, op een gegeven moment zal je de accu moeten vervangen. Net als bij een traditionele accu verliezen hybride accu’s hun opslagcapaciteit. Wanneer dit gebeurt, is vervanging de enige optie. Afhankelijk van het type hybride dat je koopt, zal het vervangen van de batterij in prijs variëren. 

Onderhoud en reparaties

Net als dat je rekening moet houden met het vervangen van de batterij, is het verstandig om vast te stellen welk ander onderhoud nodig zal zijn. Zaken als hybride remblokken en onderhoud aan het complexe hybride-systeem kunnen meer kosten dan wat je misschien gewend bent van een benzine- of dieselauto.

Wat is de auto nog waard bij doorverkoop?

De doorverkoopwaarde van je auto lijkt misschien niet belangrijk bij de aanschaf, maar is wel heel belangrijk wanneer je de auto weer voor een fatsoenlijk bedrag wilt verkopen. Factoren als kleur, merk en kilometerstand zijn van invloed op hoeveel geld je nog voor je auto krijgt. En dat heeft op zijn beurt weer invloed op de volgende auto die je je kan veroorloven.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tweedehands hybride auto?

Waar moet je op letten als je eenmaal hebt besloten dat een hybride auto de juiste keuze voor jou is? Veelal hetzelfde als bij een benzine- of dieselauto!

Check de autogeschiedenis

Werp een blik op onderhoudsgegevens, belangrijke reparaties en de rest van de geschiedenis van de auto – zoals eventueel ongevallen. Er zijn online verschillende manieren om de geschiedenis van een auto op te vragen. Zeker de moeite waard voordat je tot aankoop overgaat!

Staat van de accu

Vraag de verkoper altijd om informatie over de batterij van de auto en of je garantie krijgt op de batterij. Je kunt ook vragen of je de accu mag laten inspecteren om zo problemen als het leeglopen van de accu uit te sluiten.

Vergelijk brandstofefficiëntie

Bespaar op lange termijn geld door te berekenen wat je kwijt bent aan brandstof voor je hybride auto. Brandstofefficiëntie is een belangrijk voordeel van hybride auto’s, maar het is verstandig om de cijfers te kennen voordat je er eentje koopt.

Plan een proefrit

Wanneer je geïnteresseerd bent in een occasion, maak dan altijd een proefrit. Zo’n proefritje geeft je een goed idee van hoe de auto rijdt en aanvoelt. Je kunt zo ook al eigenaardigheden of problemen uitsluiten die meteen merkbaar zijn.

Goed om te weten: omdat veel hybrides regeneratief remmen, een proces waarbij de accu wordt opgeladen met behulp van de energie die wordt gegenereerd door het remmen, kan het remmen iets anders aanvoelen dan bij de auto die je misschien gewend bent. Tijdens een proefrit merk je al snel of dit iets is waar je aan kan wennen.

Laat de auto inspecteren

Of de auto nu een hybride is of niet, een inspectie kan je een goed beeld geven van de staat waarin de auto verkeert en of er serieuze reparaties nodig zijn. Zo weet je wat je kan verwachten van de levensduur van de auto. Wil je een hybride laten inspecteren? Dan kan je dat het beste laten doen door een monteur die hierin gespecialiseerd is. Hoewel hybrides over het algemeen grotendeels hetzelfde zijn als andere auto’s, zijn er een paar dingen die een specialist kan controleren die een andere monteur misschien over het hoofd ziet of niet kan controleren. Denk aan onderdelen als de elektromotor en het accupakket.

Auto goedgekeurd? Dan staat niets je meer in de weg om voortaan als eigenaar van een hybride bolide.