Grote voorjaarsschoonmaak in je garderobe in 8 simpele stappen

Binnenkort begint het ongetwijfeld weer lekker vol te worden in je garderobe, wanneer de winterkleding begint te mixen met de voorjaarsitems. Deze chaos is je garderobe betekent dat het tijd is voor een voorjaarsschoonmaak! Als je eenmaal de vloerkleden hebt geboend en je badkamervloeren hebt geschrobd, blijft er een belangrijke taak op je schoonmaaklijst over: je garderobe heeft ook minstens één keer per jaar een serieuze beurt nodig. De wisseling van de seizoenen is daar ideaal voor. Zo pak je dat aan in 8 simpele stappen.

Stap 1. Kom in de stemming

Zorg dat je klaar bent om aan de slag te gaan en kom in de stemming. Zet je favoriete playlist op, steek je lievelingsgeurkaars aan en maak een lekkere koffie voor jezelf. Bereid je ‘doneren’ en ‘wegdoen’ stapels voor met een vuilniszak of doos. Houd ook vacuümzakken en opbergboxen bij de hand voor de seizoenskleding die je een tijdje niet zult dragen.

Stap 2. Haal alles uit je kast 

Haal alles uit je kast zodat je het goed kan zien. Ja, dat betekent de complete inhoud van alle lades, alle stapels en kleding die in de donkere krochten van je kast hangt. Je kán alles in een keer uit je kast halen, maar dat is misschien helemaal niet nodig. Zorg in ieder geval dat je élk item met een kritisch oog bekijkt.

Stap 3. Maak verschillende stapels: houden, wegdoen, doneren en herstellen

Sorteer alle kleding en schoenen in drie stapels. De items die je wilt houden kun je direct terug in de kast stoppen (na een snelle schoonmaakbeurt van de kast misschien). De rest verdeel je onder in verschillende stapels: wegdoen, doneren en herstellen.

  • Kleding die weinig gebruikt en schoon is, kan je doneren.
  • Kleding die meer dan 5 jaar oud is, vlekken of scheuren heeft of niet meer past, kan je makkelijk wegdoen.
  • Alles wat je graag wilt houden maar hersteld of gereinigd moet worden neem je mee naar de kleermaker of stomerij.

Tip: als je iets al een jaar of langer niet hebt gedragen, ga je dat waarschijnlijk ook niet meer doen. Behalve natuurlijk voor speciale gelegenheden. Zoek uit welke kledingstukken dit voor jou zijn. Als ze in goede staat zijn, leg ze dan opzij zodat je ze kunt doneren.

Voor de toekomst is het een goede vuistregel om het jaar te beginnen met al je kleding op een kledinghanger en de hanger van je af te hangen (dus met het haakje naar je toe gedraaid). Telkens als je iets gebruikt, draai je de hanger weer om. Dan is het snel duidelijk welke kleding je het hele jaar niet hebt aangeraakt.

Ik merk zelf dat ik kleding na een korte (of niet zo korte) onderbreking soms juist weer wél graag draag en er opnieuw verliefd op word. Trends komen immers bijna altijd terug. Maar als er iets is dat je al drie jaar niet hebt gedragen, dan is het waarschijnlijk echt een no-go en kan je beter afscheid nemen.

Stap 4. Deel je kast opnieuw in

Tijd om je kast opnieuw in te delen. Bijvoorbeeld op kleur of per categorie. Dat maakt het makkelijker om outfits samen te stellen. Berg kleding buiten het seizoen netjes op in kledingzakken of andere opbergers. Bijvoorbeeld op hoge planken in andere kasten, zodat ze geen ruimte innemen in je dagelijkste garderobe.

Stap 5. Ga gelijk naar de kleermaker en stomerij

Belangrijk: probeer de levensduur van de kledingstukken in je kast te verlengen. Of het nu gaat om een topje van 20 euro of een designertas van 300 euro, het is belangrijk dat je er goed voor zorgt zodat ze de tand des tijds doorstaan. Dit kan zo simpel zijn als het vervangen van knopen en ritsen, het op maat maken van jassen, het dichtnaaien van loszittende zomen of niet te veel wassen. Zijn er items die naar de stomerij of kleermaker gebracht moeten worden? Doe het dan gelijk op de dag van je lentegarderobeschoonmaak.

Stap 6. Kijk nog eens naar je wegdoen- en doneerstapel

Houd echt alleen kledingstukken, schoenen, tassen en accessoires waar je blij van wordt. Dat betekent dat je misschien afscheid moet nemen van die jeans waar je ooit weer in hoopt te passen of van de jurk die je moeder je zo mooi vindt staan. Wat trek je aan als je je op je best wilt voelen? Dat zijn de blijvers.

Vraag jezelf ook eens af: Waarom ligt dit item op een wegdoen- of doneerstapel? Is de pasvorm niet goed en kan de kleermaker dit niet verhelpen? Heeft het kledingstuk maanden of zelfs jaren later nog steeds het kaartje eraan? Heb je moeite om het kledingstuk te combineren op een manier die jij mooi vindt? Heb je het kledingstuk in een opwelling gekocht omdat het in de aanbieding was? Was het kledingstuk sneller versleten dan je had verwacht? Deze vragen helpen je om erachter te komen waarom sommige dingen ongedragen in je kast hangen.

Stap 7. Neem afscheid van de items

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar vermijd waar mogelijk het weggooien van kleding die nog prima gedragen kan worden. Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om kleding een tweede leven te geven. Denk aan Vinted, kledingruil-events, verhuursites of een WhatsApp-verkoop met je vrienden.

Weet je niet zeker of je al klaar bent om afscheid te nemen van de items die je apart hebt gelegd? Stop alles in een donkere vuilniszak (waar je dus niet doorheen kunt kijken) en stop ze ergens waar je ze niet ziet. Laat de zakken daar een paar weken liggen en vraag je dan af welke items je graag weer in je kast zou willen hebben. De kans is groot dat je zelfs niet meer weet wat er in die zakken zit.

Stap 8. Noteer wat je nog in je kast mist

Tijdens je grote garderobeschoonmaak kan het nuttig zijn om al direct te noteren wat je nog mist in je garderobe. Wanneer al je kleding op je bed ligt, besef je je misschien pas dat je bijvoorbeeld veel te veel zwarte jurken hebt, maar geen goed basic wit T-shirt. Gebruik dit lijstje voor je volgende shopsessie, zodat je alleen de items koopt waar je veel plezier van gaat hebben.