Wat ik het moeilijkst vond aan m’n huis inrichten? De zonwering kiezen. Dat had ik nooit verwacht! In de huiskamer hangen inmiddels gordijnen (die anders uitpakten dan gehoopt) en in de slaapkamer heb ik tijdelijk een tweedehandsje van de oude buren. Maar jeetje mina, wat lastig. Zonwering moet niet alleen functioneel zijn, maar ook mooi. In de meeste gevallen is het een echte blikvanger in je interieur. Hoe zorg je er nou voor dat je de juiste keuze maakt? Denk hier eerst over na:
Privacy
Gaat het om zonwering voor de slaapkamer of badkamer, dan wil je niet dat ongenodigde gasten en nieuwsgierige aagjes mee kunnen genieten. Donkere, zware stoffen of materialen zijn in zo’n geval het beste. Hoe lichter de stof of teint, hoe meer mensen mee kunnen genieten van wat er in jouw slaapkamer of badkamer gaande is. Bij lichte gordijnen zie je ’s avonds vaak schaduwen door het gordijn heen. En als je een lichte slaper bent of moeite hebt in slaap te komen met veel licht, dan is een verduisterend gordijn niet alleen voor de privacy een must. Aangezien onze hele voorpui van glas is en boven de slaapkamer ook een raam zit, hebben wij voor verduisterende gordijnen gekozen. Zo kunnen we alles pikkedonker maken als het moet.
Warmte en licht
Een lichter gordijn heeft ook zo zijn voordelen! Zonlicht verwarmt je kamer. Zowel in de winter als in de zomer. Met een licht gekleurd gordijn kun je je raam decoreren zoals je wilt, maar toch nog licht en warmte binnenlaten. Dunne en licht doorlatende materialen geven je ook de mogelijkheid om van het uitzicht te genieten terwijl je ook privacy hebt. Aan de andere kant heb je weer de donkere tinten, die licht blokkeren en je kamer lekker koel houden in de zomermaanden. Fijn als je een huis hebt waar de zon de hele dag op schijnt tijdens de heetste momenten van de dag.
Kleuren
De keuze voor de stof en de kleur bepaalt hoeveel zonlicht je toelaat, maar misschien wel nog belangrijker: het bepaalt de sfeer in je interieur. Ik heb nu bruin/gouden gordijnen met een klein metallic glimmertje. Prachtig, ware het verdorie niet dat het licht niet op mijn gordijnen schijnt. Heb ik gewoon niet over nagedacht. Dom he? Het licht komt in mijn huis maar van 1 kant, en daar hangen juist de gordijnen voor. Dom, dom, dom. Het shiny effect zie je alleen als de lampjes er ’s avonds opschijnen. Zo jammer, want voor de rest vind ik ze nu maar saai (en duur voor zo’n simpel gordijn).
Bij nader inzien had ik misschien liever een lichtgekleurd gordijn gekozen (alleen voor de looks, niet de functionaliteit) want ik moest wel wennen hoe donker onze kamerhoge gordijnen de kamer direct maakte.
Wat betreft je interieur en gordijnen heb je verschillende opties: contrasteren of juist matchen. Je kunt de tinten afstemmen op de kleuren in je interieur – zoals de muren en vloeren. Dat is een goed idee als je het raam bij het kleurenschema van je kamer wilt trekken. Contrasterende kleuren vallen lekker op en trekken de aandacht. Juist weer een goed idee als je de aandacht naar het raam wilt trekken.
Materiaal en stijl
Stijl is persoonlijke voorkeur. Smaak dus. Over smaak valt niet te twisten. Worden het goedkope plissegordijnen, hippe gordijnen met een kek printje of juist een luxe stof zoals bij mij in de woonkamer? Of wil je simpele luxaflex, trendy shutters of juist een praktisch rolgordijn? Ga eerst uit van functie, en kies daar een vorm bij. Tip! Wanneer je de ramen ook helemaal vrij wil kunnen hebben (om ze bijvoorbeeld lekker wagenwijd open te zetten tijdens warme dagen) ga dan voor een zonwering die je helemaal opzij kan schuiven. Luxaflex zijn dan bijvoorbeeld niet heel handig omdat je ’t altijd zult blijven zien boven je raam, maar rolgordijnen kun je vaak weer wel volledig oprollen. Zo zie je maar; zoveel mensen zoveel wensen. Doe je voordeel met deze tips en denk overal goed over na voordat je investeert in gordijnen.
Samenwerking.