Goedkope oplossingen voor een last minute zomerproof tuin

De zomer is here to stay. Er staan ons nog heel wat zwoele zomeravonden te wachten. Maar zijn jouw loungestoelen verstopt onder een uit de kluiten gewassen struik, kun je de tegels niet meer zien door al het onkruid of is je tuin of balkon gewoon ronduit saai? Samen met Tuinmeubelshop deel ik supersimpele budgettips waarmee je jouw tuin tóch nog summer ready maakt.

Maak volgend weekend vrij in je agenda

Van een summer readytuin ga je zo genieten! Maak dus snel tijd in je agenda om in de tuin aan de slag te gaan. Als die eerste stap eenmaal is gezet stoom je zo door naar een fijne plek waar je na werk nog een wijntje kunt drinken in de zon of bij kaarslicht quality time kunt doorbrengen met je liefde. Vraag wat vrienden om hulp om de strijd aan te gaan met die overwoekerde klimop, dode bladeren en onkruid en misschien is je tuin diezelfde avond al wel klaar voor de eerste barbecue.

Een plekje om te zitten

Samen met vrienden genieten in je tuin? Dan is een fijn plekje om te zitten wel een must. Maar wie zegt dat dit op een duur tuinstel moet? Je kunt ook een fijn picknickkleed en wat gezellige kussens naar buiten verhuizen. Of simpele klapstoeltjes aanschaffen en dat pimpen met spuitverf, kunstbloemen of leuke kussens. Of juist wél splurgen en die luxe loungeset aanschaffen als je daar blij van wordt. En vergeet ook niet dat je binnen vast ook nog wat hebt staan wat for the time beingook buiten prima werkt. Ben je ook nog trendy bezig, want het is helemaal hot om binnen naar buiten te brengen dit jaar.

 

De tuin aankleden

Het zijn de kleine accenten en accessoires die het verschil maken. Zo kun je met kleurrijke plantenbakken en potten sfeer in je tuin brengen …. Maar kijk ook eens binnenshuis wat buiten goed zou werken. Denk aan lantaarns, spiegels en dienbladen waarmee je de tuin stijlvol kunt aankleden. Je kunt ze zelfs na de zomer weer naar binnen verhuizen. Of houd het superbudget en pak gewoon een mason jar uit de keukenlade en vul deze met fairy lights, zoals op de foto. Heb je budget voor accenten? Investeer dan in items die je steeds opnieuw kunt gebruiken, zoals een buitenservies, mooi buitenkleed of een sjieke plantenbak.

Een likje verf

Verf is een snelle oplossing en zorgt direct voor resultaat. Schilder bijvoorbeeld de achterdeur in een zomers kleurtje of geef de schutting een frisse lik verf. Ook leuk: hang blikjes aan de schutting in verschillende kleurtjes (zoals op bovenstaande foto). Kost je zo goed als niets en ziet je tuin er direct anders uit!

Koop seizoensgebonden

Zijn de plantje niet meer te redden en is het tijd voor nieuwe? Koop dan seizoensgebonden. Ga naar het tuincentrum of de markt en zoek naar de plantjes van het seizoen. Die zijn vaak – net zoals het met groenten werkt – een stuk voordeliger. Ga ook eens aan het einde van de dag naar een plantjesmarkt, vaak willen de marktverkopers en dan ook vanaf en kun je ze voor een habbekrats meenemen. Is tuinieren niet helemaal je ding? Investeer dan in kunstplantjes. Die gaan een stuk langer mee en kosten je niets aan onderhoud.

Werk met wat je hebt

Kortom: kijk goed wat je al voor handen hebt als je je tuin wilt transformeren met een klein budget. Je kunt een fortuin spenderen en een volledig nieuwe schutting kopen of alle planten vervangen, maar eerlijk is eerlijk: vaak is het al een heel ander gezicht als het onkruid weg is, de planten en struiken zijn bijgeknipt en je wat nieuwe accessoires hebt geïntroduceerd of van binnen hebt gerecycled. Je hoeft echt niet helemaal opnieuw te beginnen.