Goedkoop visitekaartjes maken: 9 tips voor effectieve en mooie kaartjes

Een van de eerste dingen die ik deed toen ik een blog startte en voor mezelf begon, was visitekaartjes bestellen. Anno 2018 wissel je al snel gegevens uit via je telefoon of link je op LinkedIn, maar ik word nog regelmatig gevraagd om een visitekaartje. Heb je dus een blog of een eigen bedrijf(je) dan is een visitekaartje een must. Duur? Wel nee! Helemaal niet als je goed nadenkt over hoe je het doet … en waar natuurlijk. Samen met Reclameland.nl geef ik tips voor een mooi, effectief en goedkoop visitekaartje.

Gratis visitekaartjes

Eerlijk is eerlijk, gratis visitekaartjes klinken heel aanlokkelijk. Er zijn zat bedrijven die het online aanbieden. Ik heb het geprobeerd en vond het resultaat niet om over naar huis te schrijven. Als je echt een goede indruk wilt maken, investeer je een paar tientjes in mooie kaartjes. Of wat zeg ik, voor €15 tot €20 kom je een heel eind.

Wie, wat, waar, waarom

Willen visitekaartjes effectief zijn, dan zet je de vier W’s heel beknopt op het kaartje. Nogal logisch wat mij betreft, maar ik zie vaak kaartjes waar informatie zoals een e-mailadres, telefoonnummer, website of bedrijfsnaam mist. Of kaartjes die zo algemeen en basic zijn, dan ik na een tijdje echt niet meer weet wat diegene deed. Dat moet je niet hebben natuurlijk.

Papierdikte

Hoe dikker het kaartje, hoe duurder het wordt. Dat zal je niet verbazen. Toch wil ik je aanraden om niet het allerduurste en goedkoopste kaartje te nemen. In zo’n geval is goedkoop echt duurkoop. Dan kun je bijna net zo goed je visitekaartjes zelf printen – bij wijze van. 300 gram is gemiddeld en daar kun je prima mee aankomen.

visitekaartjes

Formaat en vorm

Ik haal met de visitekaartjes van mijn blog altijd een trucje uit met het formaat. Ik neem vaak een kleinere maat dan gebruikelijk of een afwijkende vorm. Ik krijg er geregeld complimentjes over (10 voor originaliteit) en een kleiner formaat is vaak nog goedkoper ook. Denk er ook eens over na om een bijzondere vorm te bestellen zodat je kaartje opvalt.

Enkelzijdig of dubbelzijdig

Geen verrassing, maar enkelzijdig is goedkoper dan dubbelzijdig. Dubbelzijdig is misschien wel sjieker met je logo aan de achterkant en je informatie op de voorkant … maar bof jij even dat minimalisme helemaal hip is! Als je geen 2 kanten nodig hebt om de boodschap over te brengen, lekker niet doen dan. Ben je nog stylish bezig ook. Voor mijn blog heb ik een dubbelzijdig minikaartje en voor mijn tekstbureau een enkelzijdige.

Hoe meer hoe goedkoper

Wist je dat je visitekaartje per stuk goedkoper wordt als je er meer bestelt? Stel je betaalt voor een doosje met 50 kaartjes ongeveer €20, dan kost een visitekaartje al snel €0,40. Best wat, als je er zo over nadenkt. Maar bestel je een doosje van 500 kaartjes, dan betaal je vaak niet meer dan €30. Dat betekent dat een visitekaartje een stuk goedkoper is geworden en maar €0,06 kost. En het verschil in prijs is relatief gezien helemaal niet zo groot, toch?

€0,40 of €0,06 per visitekaartje maakt nogal een verschil, terwijl het bedrag voor je complete bestelling relatief gezien niet veel duurder is. Bestel dus altijd grote aantallen.

Investeer in wat jouw kaartje uniek maakt

Je kunt een visitekaartje zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt, maar als ik je 1 tip mag geven …. als je toch van plan bent om met je poen te wapperen voor een visitekaartje, besteed het dan aan wat jou kaartje uniek maakt. Je wilt immers toch opvallen tussen al die kaartjes. Daarom heb ik wat extra geld uitgegeven aan een metallic finish voor mijn visitekaartjes.

Kies een site zonder verzendkosten

Als je een beetje online rondklikt, zie je al snel dat visitekaartjes helemaal niet de wereld hoeven te kosten. Zeker niet als je bovenstaande tips in gedachten houdt. Maar kies wel een site met gratis verzending. Anders kun je bovenop je budgetproof business cards vaak nog eens €6,95 optellen. Superzonde.

Bewaar je visitekaartjes in een etuitje

Neem maar van iemand die al jaren visitekaartjes meezult aan, dat een etuitje echt een lifesaver is om je visitekaartjes mooi te houden. En naast dat de hoekjes van de kaartjes zo niet lelijk worden is het ook nog heel praktisch, want je gooit ze zo makkelijk in een andere tas.

Heb jij nog tips voor goedkope visitekaartjes?