Deze budgettips voor bruiloften kunnen het verschil maken: zo kan je jouw droomhuwelijk betalen, zonder al te veel compromissen te hoeven sluiten. Want hoewel trouwen echt een sprookje kan zijn, is betalen voor je bruiloft dat vaak niet. Met deze tips maak je er een onvergetelijke dag van met minder geld.
Locatie
1. Kies een datum buiten het hoogseizoen
Wanneer je een populaire datum kiest om te trouwen, zijn locaties vaak duurder. Je kunt goedkoper trouwen wanneer je een minder populaire maand kiest, zoals januari of februari. Of wat dacht je van een minder populaire plek om te trouwen? Die zijn vaak ook goedkoper. Dit zijn populaire steden om te trouwen.
2. Geen zaterdagbruiloft
Zaterdag is een populaire dag voor bruiloften, maar het is over het algemeen ook de duurste dag om te trouwen. Je kunt je trouwlocatie waarschijnlijk tegen een lagere prijs reserveren als je de bruiloft op een zondag of zelfs een doordeweekse avond houdt.
3. Trouw op een niet-traditionele locatie
Trouwen hoeft niet altijd op een traditionele trouwlocatie. Typ eens ‘trouwlocatie Amsterdam’ in de zoekmachine in en je zult zien dat er talloze (originele) plekken zijn om te trouwen. Een restaurant. Een brouwerij. Een vakantiehuis. Al deze opties zijn potentiële trouwlocaties. Door voor een van deze opties te kiezen, ben je vaak goedkoper uit en geef je je bruiloft een persoonlijke touch.
Restaurants rekenen bijvoorbeeld meestal geen locatiekosten als je een minimum aan eten en drinken afneemt. Kies er een met een fantastisch decor en je kunt die kosten ook van je budget halen. Zorg ervoor dat de locatie is uitgerust om een groot evenement aan te kunnen en vergeet niet om, indien nodig, rekening te houden met huurprijzen voor zaken die niet standaard in een restaurant aanwezig zijn.
4. Onderhandel over onverwachte kosten
Wanneer je een bruiloft plant kunnen er onverwachte kosten opduiken, voor de stroom voor de dj en de photobooth die je hebt gehuurd bijvoorbeeld. Onverwachte kosten hoef je niet altijd klakkeloos te accepteren. Als een prijs onredelijk lijkt, vraag dan respectvol om deze aan te passen.
Uitnodigingen
5. Ga voor papierloos
Je kunt gratis elektronische uitnodigingen verzenden. Nog niet klaar om volledig papierloos te gaan? Door de save-the-date-herinneringen te e-mailen, kun je nog deels besparen op briefpapier en verzendkosten.
6. Druk je eigen uitnodigingen af
Trouwuitnodigingen zijn eenvoudig zelf te maken. Laat een vriend of vriendin met ontwerptalent een uitnodiging designen of koop bijvoorbeeld een downloadbaar sjabloon van Etsy. Print de uitnodigingen zelf en je bespaart zo een paar honderd euro vergeleken met ze professioneel laten drukken.
Jurk
7. Shop de jurk in een van je favoriete warenhuizen
Bruiden vinden tegenwoordig niet alleen jurken in bruidswinkels. Je kunt ook een prachtige witte jurk vinden in het gala- of feestjurkengedeelte van elk (online) warenhuis. De populariteit van gekleurde jurken om in te trouwen maakt het ook een stuk makkelijker om een betaalbare jurk te vinden.
8. Overweeg tweedehands
Een tweedehands trouwjurk is niet voor iedereen weggelegd, maar het is een budgetvriendelijke optie voor bruiden die graag een duurzame keuze maken. Zoek naar bruidswinkels die gespecialiseerd zijn in tweedehands bruidsjurken of kijk op websites als Vinted of Something Something van influencer Paulien Riemis. Ook na de bruiloft kun je hier je bruidsjurk weer verkopen.
9. Shop sample-jurken
De meeste trouwjurken worden op bestelling gemaakt, maar bruiden kunnen korting krijgen door een sample-jurk te kopen. Het nadeel: de details op samples kunnen wat versleten raken door veelvuldig gebruik en de beschikbare maten zijn vaak beperkt. Bruidssalons hebben meestal alleen samples in verschillende standaardmaten.
10. Leen accessoires
Je trouwkleding is meer dan alleen de jurk (denk aan sieraden, een sluier en schoenen). Bespaar op accessoires door familiestukken te lenen. Je bespaart zo niet alleen geld, je hebt ook gelijk ‘something borrowed’ van something old, something new, something borrowed.
Bloemen en decoratie
11. Leen van andere pasgetrouwden
Vraag onlangs getrouwde vrienden of je tafelversiering of andere decoratie van hun bruiloft mag lenen. Facebook-groepen en Marktplaats zijn natuurlijk ook ideaal om goedkope huwelijksdecoraties te vinden (en later weer te verkopen).
12. Zoek naar decoraties bij hobbywinkels
Doe inspiratie op bij hobbywinkels, daar hebben ze echt meer dan lijmpistolen en glitter. En wat dacht je van Action? Met een beetje DIY’en kan je ook superstijlvolle bruiloftsdecoratie maken van spulletjes die je daar op de kop tikt.
13. Kies bloemen van het seizoen
Misschien heb je je zinnen gezet op een bepaald soort bloemen voor je bruidsmeisjes, maar overweeg eens om te kijken welke bloemen er op dat moment bloeien. Die zijn over het algemeen minder duur. Bovendien zien ‘lokale bloemen’ er vaak frisser uit omdat ze niet vervoerd hoeven worden.
14. Haal het meeste uit je bloemen
Een grotere bloem, zoals een hortensia, oogt natuurlijk voller en neemt meer ruimte in. En je kunt natuurlijk ook je ceremoniebloemen hergebruiken voor de receptie in plaats van nóg meer bloemen te kopen.
Catering
15. Bekijk meerdere maaltijdopties
Een zittend diner is meestal de duurste optie voor catering. Vraag dus elke potentiële cateraar naar alternatieven, zoals buffetten, walking dinners of hors d’oeuvres.
16. Beperk het drankaanbod
Een open bar met sterke drank, mixjes, bier en wijn kan prijzig zijn. Overweeg om het bij bier en wijn te houden om geld te besparen. Het terugschalen van opties helpt ook om de kosten terug te schroeven. Wil je je gasten iets leuks serveren? Kies dan voor een signature-drankje om tijdens het cocktailuurtje te serveren. Je kunt de barman zelfs vragen om deze drankjes in kleinere glazen te serveren.
Taart
17. Ga voor een minder hoge taart
Hoe meer lagen op je taart, hoe meer het je gaat kosten. Ga voor een minder hoge taart. En, tip: de taart die je aansnijdt voor je foto’s hoeft niet altijd de taart te zijn waar je gasten ook van mee smullen.
18. Versier een in de winkel gekochte taart
Vergeet de bakkerijen in de supermarkt niet. Hun taarten kunnen heerlijk, mooi en betaalbaar zijn. Kies een eenvoudig ontwerp en versier de taart met bloemen bijvoorbeeld – je gasten zullen het verschil niet zien.
19. Kies een minder traditioneel dessert
Er is geen regel die zegt dat je taart moet serveren op je bruiloft. IJs bijvoorbeeld, is ook hartstikke leuk. Of koekjes van je favoriete bakkerij. Kies waar jij en je partner dol op zijn, dat maakt de dag extra speciaal. En zo kun je ook wat geld besparen.
Gasten en de rest
20. Beperk hoeveel mensen je gasten mogen meenemen
Laat niet alle gasten een ‘plus one’ meenemen, maar beperk dit tot je persoonlijke kring.
21. Houd de bruiloft intiem
De gastenlijst is vaak een twistpunt. Want wie nodig je wel of niet uit? Door je gastenlijst klein te houden, kan je besparen op alle aspecten van je bruiloft. Kort de gastenlijst met 10 tot 20 mensen in en bespaar een paar honderd euro op eten, drankjes en verhuurkosten.
22. Beperk de uren van de fotograaf
Bespaar geld door een deel van de tijd dat de fotograaf en videograaf aanwezig zijn te beperken. Je wilt ze er waarschijnlijk bij hebben voor de ceremonie, maar je hebt misschien geen beelden nodig van het dansen aan het einde van de avond.
Lang verhaal kort: besteed het grootste deel van je budget aan de dingen die voor jou het belangrijkst zijn en wees bereid om concessies te doen voor de rest.