Goedkoop internet en tv kijken; wist je dit al?

Grote kans dat je al jaren bij dezelfde provider zit met alles erop en eraan. Met de tips in dit artikel tippen we je hoe je het meeste uit je verbinding haalt qua snelheid, en bekijken we hoe je het slimst (en goedkoopst) tv kijkt.

Gastartikel.

Je internetverbinding

Glasvezel

Als eerste even over je internetverbinding. Internet komt via een kabel je huis binnen. Welke kabel dit is, is niet op alle adressen hetzelfde. Zo kan er – als je geluk hebt – een glasvezelkabel liggen, maar dat is nog maar in 30% van de huishoudens in Nederland aangelegd. Gelukkig hebben internet providers als T-Mobile en KPN aangegeven weer glasvezel aan te gaan leggen de komende jaren, dus óóit ben jij ook aan de beurt als dat nu nog niet zo is!

VDSL

Heb je geen glasvezel, dan heb je internet over de telefoonlijn (VDSL) of over de tv-kabel. Op VDSL is veel concurrentie, dit is dan doorgaans ook de goedkoopste optie voor je internetabonnement. Providers die dit leveren over diezelfde KPN-telefoonlijn zijn bijvoorbeeld Telfort, T-Mobile, Online, Tele2, etc.

Kabel

Kabel-tv en internet over de kabel wordt altijd maar door één provider geleverd op een adres, daar heb je dus weinig keuze. Grote kans dat dit op jouw adres Ziggo is, of anders Caiway of DELTA.

Werkelijke snelheid en prijs

Qua snelheid is glasvezel op het moment het snelst op de voet gevolgd door kabelinternet. Beide opties zijn echter flink aan de prijs. Zoals gezegd is de concurrentie op VDSL het grootst, dus ben je prijsbewust, kijk daar dan zeker even naar. Let wel op de werkelijk te behalen snelheid op je adres. Bij VDSL is namelijk de afstand tot de wijkcentrale en de kwaliteit van de lijn van invloed op de uiteindelijke snelheid die je op je modem kunt ontvangen. Met behulp van een postcodecheck op een goede vergelijkingssite kun je dit altijd even nagaan. Je ziet dan direct wat de werkelijk te verwachten snelheid is per abonnement. Het zou immers zonde zijn te betalen voor 100MB, terwijl je in werkelijkheid op jouw adres bijvoorbeeld maar 20MB kunt halen.

Goedkoop tv kijken

Tv kijk je waarschijnlijk via een tv-ontvanger van je provider. In de praktijk is dit best een dure oplossing. Je betaalt maandelijks huur voor de ontvanger (verrekend in je abonnementsprijs). Heb je meerdere ontvangers voor bijvoorbeeld de slaapverdieping, dan ben je helemaal duur uit. Daarnaast vragen de meeste providers ook nog een extra bedrag om programma’s op te kunnen nemen. Onder de streep ben je dan voor alleen tv kijken al bijna €20,- per maand kwijt, los van je internetabonnement.

Tv kijken via Netflix, Videoland of NLZIET bijvoorbeeld

Goedkoper tv kijken kan zeker. Interessante opties voor films en series zijn natuurlijk Netflix of Videoland. Je kijkt dan voor minder dan €10,-  per maand onbeperkt wat Netflix of Videoland aanbiedt. Wil je echter ook live Nederlandse tv kijken, dan is NLZIET een goede optie. Voor nog geen €8,- per maand kijk je live naar de 16 grootste zenders en kun je tot een jaar terug programma’s terugkijken. Soms is het zelfs mogelijk om een aflevering vooruit te kijken zoals bij GTST of The Bold. Het enige wat je voor deze videodiensten nodig hebt is een internetverbinding en een Smart tv met de juiste app erop. Eventueel kun je dit ook oplossen door er een Apple TV mediaspeler op aan te sluiten of gebruik te maken van een Chromecast.

De goedkoopste optie voor internet en tv

Voor de internetverbinding voldoet de goedkoopste optie op jouw adres dan waarschijnlijk al. Je hoeft immers geen hele films e.d. te downloaden, dit wordt afhankelijk van de snelheid van je verbinding gestreamd. Voor normaal gebruik met voor op tv bijvoorbeeld Netflix of NLZIET, is een abonnement van 20 tot 40MB dan ook al voldoende.