Goedkoop (of gratis) voorbereiden op je theorie-examen, zo doe je het online

Ik zat lekker door Instastories te klikken en kwam een eerlijk filmpje van een grote influencer tegen waarin ze vertelde dat ze al meerdere keren was gezakt voor haar autotheorie-examen. Ik betrapte mezelf al snel op de gedachte ‘zo moeilijk kan het toch niet zijn’ … Erg slecht van mij realiseerde ik me kort daarna. Maar liefst 60 procent slaagt namelijk niet voor het theorie-examen. Ze is dus niet de enige.

Zo veel? Ja, dat vond ik ook. Volgens de cijfers van het CBR liggen de slagingspercentages voor autotheorie-examens (B) gemiddeld rond de 41%. Dat betekent dat mensen massaal zakken voor hun examen. Je kunt het examen natuurlijk weer opnieuw doen, maar hoe fijn zou het zijn als je in één keer slaagt voor je theorie? Dat willen we toch allemaal?

Hoe heb ik mijn rijbewijs gehaald?

Ik ben nou niet bepaald een autorijtalent, maar ik kan in mijn handjes knijpen dat ik zowel mijn theorie-examen als praktijkexamen beide in één keer heb kunnen afvinken. Lekker budgetproof dus, want geen kosten voor een herexamen. Hoewel … het geheim van dit succes zit ‘m in oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Theorie leren deed en oefenen deed ik niet in m’n eentje. Ik volgde voor mijn theorie-examen verschillende examentrainingen naast dat ik urenlang met m’n neus in het theorieboek heb gezeten. Ik maakte ontelbaar veel oefenexamens en slaagde de eerste keer met een paar foutjes.

Wat betreft de praktijk … Ik had maar liefst 44 lessen op de teller staan toen ik eindelijk zover was dat ik het examen aandurfde. Of nouja, durfde … ik denk dat die dag me 10 jaar van m’n leven heeft gekost want mijn hart heeft nog zelden zó hard gebonkt als toen. Mijn examinator was een draak van een man en ik reed niet per se foutloos, maar wel met genoeg ervaring en automatisme. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik op 04-05-06 (lekker makkelijk om te onthouden) dat roze papiertje in the pocket had.

Theorie-examen voor de boeg?

Ben jij nou bezig met je theorie en heb je geen idee hoe je dat examen gaat trotseren? You can do it! Het is gewoon een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Zo kun je situaties sneller en beter inschatten en laat je je ook tijdens dat examen niet van de wijs brengen. Ja, een examen is eng. Ja, door de zenuwen ben je jezelf niet. Ja, er worden strikvragen gesteld. Maar als je écht goed genoeg hebt geleerd en genoeg oefenexamens hebt gemaakt, ga je het halen. Daar geloof ik heilig in.

Gratis theorie-examen oefenen online

In 2006 – toen deze oude tang haar rijbewijs haalde – waren er nog niet zoveel examens online te vinden, maar dat is nu wel anders. Google een rondje op ‘gratis theorie examen oefenen‘ en je hebt beet! Op theorieexamenoefenen.nl kun je bijvoorbeeld gratis oefenexamens vinden voor de auto, motor en bromfiets. Door dit gratis examen te oefenen weet je of je klaar bent voor het CBR theorie-examen. De gratis oefen-theorie-examens zijn vergelijkbaar met het echte CBR theorie-examen. Ze bevatten dezelfde soort vragen en de online software ziet er hetzelfde uit als het echte autotheorie-examen. Kun je je daar niet meer van door de wijs laten brengen.

“Net als op het CBR auto theorie-examen krijg je 65 vragen, waarvan 25 vragen over gevaarherkenning, 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. In totaal heb je 45 minuten voor het complete examen. Voor de gevaarherkenningsvragen heb je per vraag 8 seconden de tijd en dien je minimaal 13 van de 25 vragen correct beantwoorden. Van verkeersregels en verkeersinzicht dien je 35 van de in totaal 40 vragen correct beantwoorden. Dit gratis oefen theorie-examen is niet makkelijk, oefen daarom goed. Na het maken van het gratis theorie-examen krijg je de uitslag te zien om te kijken of je geslaagd of gezakt zou zijn voor het echte auto theorie-examen. Daarnaast zie je welke vraag je correct beantwoord hebt, want je wilt wel weten wat je nog precies moet oefenen.”

Goedkoop theorie-examens verder oefenen

Had je nou meer foutjes dan gehoopt en wil je verder oefenen? Dan kun je goedkoop een bundeltje examens aanschaffen. Hoe meer je oefent, hoe groter de kans dat je precies weet wat je op het examen moet antwoorden. Én hoe meer examens je in een bundel aanschaft, hoe goedkoper het wordt. Voor 10 autotheorie-examens betaal je bijvoorbeeld €12,95 en voor 20 maar €19,95. Je kunt zelfs een pakket aanschaffen waar examentraining bij in zit.

Super betaalbaar – zeg nou zelf €0,99 per examen is toch niets – en een mooie manier om verzekerd dat examen in te gaan. Heel veel succes!