Als ondernemer kun je een zakelijke rekening openen: een bankrekening die op naam van je bedrijf staat. Het openen van een zakelijke rekening is niet verplicht maar het hebben van een zakelijke rekening wordt wel aangeraden door de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het als ondernemer verstandig om de financiën van je onderneming niet via je privé-rekening te regelen.
Gastartikel.
Met een zakelijke rekening kun je privé en zakelijke financiën beter scheiden, waardoor de boekhouding en belastingaangifte een stuk eenvoudiger zijn. Je kunt de zakelijke rekening eventueel koppelen aan een realtime boekhoudsysteem waardoor veel bankhandelingen direct worden geregeld en je nog maar weinig tot geen omkijken hebt naar je zakelijke boekhouding.
Voordelen van een zakelijke rekening gekoppeld met het realtime boekhoudsysteem
De voordelen van een zakelijke rekening die je koppelt aan een realtime boekhoudsysteem zijn behoorlijk groot. Als ondernemer heb je nog veel meer te doen dan je bezig houden met de boekhouding. Maar het is wel prettig om een up to date boekhouding bij de hand te hebben als je iets wil checken. Hieronder de voor- en nadelen op een rijtje van een zakelijke rekening die gekoppeld is aan een realtime boekhouding;
- Flexibiliteit is hét grote voordeel van een zakelijke rekening gekoppeld met het realtime boekhoudsysteem omdat je overal en altijd de beschikking hebt over de allerlaatste gegevens. Je kan op je mobiel altijd je bankgegevens beheren en als er internet is, kan je met je laptop of computer inloggen in het realtime boekhoudsysteem.
- Tijd is voor een onderneemster vaak moeilijk te vinden. Je wilt je als onderneemster vooral richten op je klanten en niet op je boekhouding. Met een realtime boekhouding gekoppeld aan een zakelijke rekening bespaar je direct op tijd. Zo wordt het zeer eenvoudig om betalingen te ontvangen en te verrichten en worden deze ook direct verwerkt in je bankgegevens en in je boekhouding. Daarnaast is het zeer eenvoudig om jaaroverzichten af te drukken of rapportages te maken.
- Gegevens zijn altijd up to date, dit geldt voor je bankgegevens en je boekhouding.
Nadelen van een zakelijke rekening
- Een van de nadelen van een zakelijke rekening zijn de kosten. Vaak betaal je een bedrag per jaar en daarnaast ook nog eens een bepaald bedrag per transactie. Een voorbeeld van een bank waarvan de maandelijkse kosten goed inzichtelijk zijn is bunq. Daarnaast is het slim om niet te veel naar tabellen en cijfertjes te kijken, maar te kiezen voor een bank die bij je past om meer dan alleen het kostenplaatje. Zodat jij je kan richten op wat echt telt: jouw bedrijf. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om een zakelijke rekening aan een realtime boekhoudsysteem te kunnen koppelen, zodat je niet alleen geld maar ook tijd bespaart.