Geld verdienen met stroom terugleveren en meer voordelen van zonnepanelen

Ben je het zat om elke maand zo’n hoge energierekeningen te betalen? Zou je stiekem wel een duurzamer en milieuvriendelijker leven willen leiden? Dan heb je vast weleens over zonnepanelen kopen nagedacht. Hoewel ze momenteel niet aan te slepen zijn, vraag je je misschien nog steeds af of ze de investering waard zijn? Het installeren van zonnepanelen is de eerste stap om iets goed voor de planeet én je portemonnee te doen. Maar niet alleen dat. We zetten 5 goede redenen om ze aan te schaffen op een rij.

1. Ze brengen je energierekening omlaag

Een van de belangrijkste redenen waarom veel huiseigenaren kiezen voor zonnepanelen: besparen op de maandelijkse energierekening. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je op je dak laat installeren, kan je zelfs genoeg elektriciteit opwekken om je hele huishouden van stroom te voorzien. 

Hoewel zonnige dagen natuurlijk meer zonne-energie opleveren, zullen zonnepanelen ook bij bewolkt weer energie blijven opwekken. Op bewolkte dagen produceren ze ongeveer zo’n 10-20% van de stroom die op zonnige dagen wordt opgewekt.

De initiële kosten voor het installeren van zonnepanelen kunnen in het begin ontmoedigend zijn voor sommige huiseigenaren, maar onder de streep ben je uiteindelijk goedkoper uit. Zeker met de hoge energieprijzen van nu.

2. Je kunt er zelfs aan verdienen

Bij wie geen zonnepanelen heeft, gaat er alleen maar stroom het huis uit. Maar bij wie zonnepanelen heeft, is dat anders. Je kan de stroom die je oplevert namelijk ook terugleveren. De stroom die je aan het net teruglevert, wordt verrekend met je verbruik. Salderen, wordt dat genoemd. Wanneer je panelen meer stroom opwekken dan je op dat moment verbruikt, lever je het overschot automatisch terug. Eigenlijk ben jij dan zelf de energieleverancier dus. Uiteindelijk betaal je alleen over je netto verbruik verbruikskosten, energiebelasting en btw. Je begrijpt: dat scheelt nogal!

Helaas zijn er plannen om de salderingsregeling af te bouwen. Maar het is nog niet definitief. Eerst werd er gezegd dat de salderingsregeling vanaf 2023 werd afgebouwd, maar dat wordt nog even uitgesteld. Het plan blijft wel om af te bouwen in stapjes van 9% per jaar. 

3. De impact op het milieu is minder groot

Gebruikmaken van de zon om je huis van energie te voorzien is beter voor het milieu dan andere energiebronnen. Wel zo fijn! Traditionele energiebronnen als steenkool, olie en aardgas zijn verantwoordelijk voor broeikasgassen, lucht- en watervervuiling en andere giftige afvalstoffen die een negatieve impact hebben op onze planeet. Weg ermee dus!

4. Ze dragen bij aan de waarde van je huis

Besparing op je energierekening is niet het enige voordeel van zonnepanelen. Het verhoogt ook de waarde van je woning. Het is immers een flinke verbetering waar toekomstige bewoners ook van profiteren. Ja, het loont altijd om alvast vooruit te denken! Met zonnepanelen is je huis toekomstbestendig, makkelijker te verkopen en levert het meer op. 

5. Het is niet zo duur als je misschien denkt

De initiële kosten van de installatie kunnen hoog zijn, maar er bestaan verschillende regelingen en subsidies om je te helpen. Kijk dus altijd even waar je recht op hebt. Daarbij zijn er ook genoeg goedkope zonnepanelen. Je maakt het uiteindelijk zo goedkoop of duur als je zelf wilt. Onthoud ook dat je één keer investeert en er lang van profiteert. Zonnepanelen gaan lang mee: vaak wel 25 jaar. Ze hebben bovendien weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste onderhoud bestaat uit af en toe poetsen om vuil en bladeren te verwijderen.