Geld besparen op je huurauto, een auto huren voor de Instagramkiekjes en meer leuke feitjes

Sunny Cars heeft 3.091 Nederlandse vakantiegangers geïnterviewd en daar kwamen wat leuke tips, trends en cijfers over een auto huren uit die ik graag met je wil delen. Zo gaan we vaak op de bonnefooi, besparen we kosten op creatieve manieren maar betalen we ons blauw aan extra verzekeringen terwijl een all-in servicepakket veel voordeliger is.

Geld besparen op je huurauto

Geld besparen op een huurauto zodat er meer budget is voor de rest van de vakantie, typeert de Nederlander. Voor 76% van de ondervraagden is het zelfs het belangrijkste aspect. Om kosten te besparen kiest 27% voor de goedkoopste klasse. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit ook doe. Ik puzzel eerst met de huurdata en -constructies om te kijken wat de voordeligste optie is. Vaak kies ik de goedkoopste klasse. Dat betekent namelijk een lekker klein, simpel autootje. Daar hou ik van. Wat was ik blij toen ik afgelopen roadtrip daadwerkelijk de sleutel van een Fiat 500 in mijn handen kreeg geduwd. Maar, eerlijk is eerlijk; qua comfort en reisgemak kun je misschien beter een klasse hoger nemen. Zo moest 1 van onze koffers op de achterbank omdat de kofferbak met 1 koffer(tje) hartstikke vol is.

Bang dat kosten hoger uitvallen

Opvallend is reizigers tot 30 jaar opmerkelijk banger zijn (56%) dat de kosten hoger uitvallen dan oudere roadtrippers van 60 jaar en ouder (38%). Best logisch, vind ik. Op je 60e heb je immers vaak meer ervaring met een auto huren en vaak ook meer budget.

Lekker local? Niet echt.

Local? Zo lokaal reizen we niet! Van de roadtrippers vraagt maar 10% de lokale bevolking naar de weg. Ook heeft 55% van de mannen en 44% van de vrouwen heeft geen vertrouwen in de rijkunsten van de locals. Op Sicilië was het soms totale chaos op de weg. Wat wij als Nederlander zien als een 1-baansweg vonden de Sicilianen dat er best 3 auto’s naast elkaar op pasten. Tja, cultuurverschilletje. Zij zijn niet anders gewend.

In deze landen stappen we echt niet in de auto

Niet iedereen stapt zomaar overal ter wereld in een huurauto. 4 op de 10 respondenten heeft landen waar ze absoluut niet durven te rijden. Thailand voert daar de boventoon en wordt door 22% genoemd, gevolgd door Zuid-Afrika en Turkije (beide 15%). 12% durft niet, aan de linkerkant van de weg, door het Verenigd Koninkrijk te rijden. Eerlijk is eerlijk, in Namibië deed ik het ook even in m’n broek toen ik aan de andere kant van de weg moest rijden. Of toen er in Botswana constant koeien, ezels en zebra’s over de snelweg liepen (in het donker!).

Smartphone brengt ons op bestemming

Ook in de auto is onze smartphone onze beste vriend: 25% vindt de weg via een app. Good old navigatiesystemen worden nog door 83% gebruikt en de harde kern heeft een wegenkaart in de hand (28%). We gaan toch zeker geen extra geld betalen voor een navigatie? Helemaal niet nu we in Europa lekker uit onze bundel gebruik kunnen blijven maken van internet. Ik laat mijn iPhone me ook altijd overal naartoe brengen. Meestal gaat dat met een combinatie van Kaarten en Google Maps echt dikke prima.

Vakantiekiekjes

Vakantiekiekjes zijn belangrijk! 1/3 is bereid om een duurdere auto te huren voor die extra bijzondere ervaring of leuke vakantiefoto. Groot gelijk! Zo kun je nog lang nagenieten van je vakantiekiekjes. Nu moet ik wel zeggen dat ik dus dolblij was met de Fiat 500 – yay, Instagram-waardige auto – maar dat dit ook een van de meest goedkope opties was. Dus dat kwam mooi uit.

Tips autovakantie of roadtrip

Uiteindelijk goedkoper uit met all-in autohuur

Ik werk natuurlijk samen met Sunny Cars en vind ze vooral fantastisch om de all-in formule en de extra servicepakketten. Hell yeah express check-in of geen waarborg! In 120 landen kun je een auto huren met Sunny Cars. En wist je dat we ons vaak blauw betalen aan extra verzekeringen terwijl een all-in pakket voordeliger uitpakt? Reken maar eens na. Alsjeblieft voor de tip ;). Zo blijft er daadwerkelijk meer budget over voor een extra dinertje of cocktail met zonsondergang.

Een all-in huurpakket waarmee je zorgeloos kunt rondrijden omdat zowel ongelimiteerde kilometers als álle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, zelfs afkoop eigen risico bij schade en diefstal. Voor dat gemak kiest 41% altijd direct bij het boeken. Dat zijn dus de ware prijsbewuste vakantiegangers, want die hebben écht de voordeligste huurautodeal. Jammer genoeg weten nog niet alle autohuurders dit. Ze gaan voor het goedkoopste model, maar zijn wel bang voor onverwachtekosten. Om optimaal van hun roadtrip te genieten, kiezen veel Nederlanders (73%) vervolgens voor één of meerdere extra’s. En zo tikt de huursom aan en zijn ze alsnog duurder uit dan als ze meteen all-in hadden geboekt. Vier op de tien besluiten heteigen risico bij schade en diefstal af te kopen.

Nieuwsgierig naar meer weetjes? Download het trendrapport.