Geen kerststress in de keuken | 8 voorbereidingstips

We weten allemaal dat het rond de feestdagen een ware heksenketel kan zijn: van het shoppen en inpakken van cadeautjes tot het kerstdiner organiseren voor familie en vrienden en verschillende borrels – met iets teveel glaasjes prosecco of kerstpunch. Chaos ligt op de loer. Het kerstdiner is daarbij een last op de schouders van velen. Is dat nou nodig? Welnee! Een goede voorbereiding is het halve werk en zó pak je dat aan.

geen kerststress tips

★ Dit artikel schreef ik origineel voor het lifestyleplatform van AO.nl. ★

Lees hier meer leuke kersttips!

Neem de kerstsfeer mee de keuken in

De keuken wordt vaak overgeslagen wat betreft kerstdecoratie, terwijl de kerstsfeer nou juist hier niet mag ontbreken. Een beetje kerstmagie doet ook wonderen bij stress. Speel je favoriete playlist af en vrolijk de keuken op met wat leuke kersthanddoeken en -verlichting. Maak het af met wat nepsneeuw op de ramen en lekkere geurkaarsen. De juiste geur doet wonderen voor je humeur.

Houd je recepten relatief simpel

Je hebt nog 364 andere dagen in een jaar over om tijdens minder stressvolle dinertjes gecompliceerde keukenkunsten uit te proberen. Houd met kerst je recepten snel en simpel, maar niet minder lekker. Zo kun je bijvoorbeeld stoofpeertjes (met flensjes) al van tevoren als dessert maken. Ook lekker en eenvoudig: geroosterde peren of perziken met een vanillestokje en een vleugje honing.

Zorg dat je niet tussendoor hoeft af te wassen

Voor het kerstdiner nodig je meestal wat meer gasten uit dan voor een reguliere dinner party op zaterdagavond. Heb je eigenlijk wel genoeg servies en bestek voor alle gasten? Check dit van tevoren zodat je niet last minute hoeft te improviseren. Of erger nog: tussendoor moet afwassen. Daar heeft niemand zin in óf tijd voor. Controleer of je passend servies hebt voor al je culinaire plannen: van voor- tot hoofd- en nagerecht. Schalen, bestek én glazen.

geen kerststress tips

Vertroetel je oven

Je oven is de rots in de branding bij mening kerstdiner. Erachter komen dat hij er juist met Kerstmis de brui aan heeft gegeven, is een ware nachtmerrie. Vertroetel je oven daarom extra voor de feestdagen. Doe een testrun kort van tevoren en check of hij maximaal verwarmt. Is ‘ie in geen tijden meer schoongemaakt? Streep dat klusje dan ook van je to-dolijst. Er worden veel grappen over gemaakt, maar controleer ook even of je kalkoen of braadstuk in de oven past. Laats niet aan het toeval over. En lig je op schema? Dan mogen kerstkoekjes natuurlijk ook niet ontbreken! Leuk voor die testrun.

Rommelvrij koken

Of je nu in een appartement zo groot als een schoenendoos woont of een grote eengezinswoning tot je beschikking hebt: wanneer je het kerstdiner voorbereidt kun je nooit genoeg ruimte hebben. En is er iets erger dan een rommelige keuken? Ja, een rommelige keuken met kerst. Het neemt hoognodige aanrechtruimte in én de kans is groot dat je in alle hectiek dingen weggooit die je later nodig hebt. Zorg ook dat je je koelkast op tijd uitmest. Zo is er genoeg ruimte voor alle kerstlekkernijen en de boodschappen. O, en de leftovers en presentjes natuurlijk.

Je hoeft niet alles alleen te doen

Delegeren is een talent waar je vooral tijdens dit soort hectische keukentaferelen met de feestdagen van profiteert. Bepaal al van tevoren welke taken en klusjes je kunt uitbesteden aan gasten, vrienden, familie of co-hosts. Denk aan het vlees aansnijden of de afwas. De meeste gasten vinden het daarbij superfijn als ze je kunnen helpen. En, samen de klus klaren draagt ook bij aan het feestplezier natuurlijk.

Wees zuinig op je keuken, ook bij keukenstress

Bereid je aanrecht en keukenwerkruimte voor op een boel werk. De feeststemming is direct weg als je een dikke kras op je mooie, houten aanrecht maakt door een uitschieter. Check dus of je genoeg snijplanken hebt en bepaal vooraf waar je hete pannen en schalen kunt laten. Laat je werkblad niet de dupe zijn van kerststress. Hetzelfde geldt voor je kostbare keukenapparatuur: laat vet en etensresten niet aankoeken.

Doe op tijd boodschappen

Vul je koelkast, vriezer en voorraadkast op tijd met de essentials. Er is geen ontkennen aan dat je rondom de feestdagen een hoop tijd in de supermarkt zult doorbrengen. En een last minute boodschap is alsnog bijna nooit te voorkomen. Een goede boodschappenplanning is daarom essentieel om stress in de keuken te voorkomen.

Tegenwoordig kun je natuurlijk gelukkig veel online bestellen, wat je een hoop tijd scheelt.

En onze belangrijkste tip: vergeet niet om ook tijd voor jezelf in de planning op te nemen. Tijd om je uit te dossen of een theemomentje zijn even belangrijk als een perfect bereid kerstdiner.

Veel plezier in de keuken deze feestdagen!