Gallery wall maken: tips voordat je begint met boren + kortingscode Poster Store

Het is inmiddels al meer dan twee jaar geleden dat ik van een kleine studio in Haarlem naar een echt ‘grotemensen appartement’ in Amersfoort verhuisde. Als sinds die tijd droom ik van een gallery wall. Maar doordat onze muren van massief beton zijn én omdat m’n vriend en ik het niet eens konden worden over wat er dan precies aan de muur moest komen, bleef het altijd op mij to-dolijstje staan. Nu is het dan eindelijk zover! Ik heb alle posters in de lijsten gedaan en ik moet alleen nog bepalen hoé ik ze aan de muur wil.

Mijn slaapkamer vind ik persoonlijk behoorlijk saai. De afgelopen jaren heb ik wat geschoven en gewisseld met meubels. Er hangen elk seizoen andere favorieten aan mijn favorietenrekje, maar ik blijf unhappy met de slaapkamer. Zie foto’s onder deze alinea. Dat kan beter! Onze nieuwe dekbedovertrekset met linnenlook helpt al een heleboel, en met een gallery wall is het straks dik voor elkaar! Maar voordat ik met een gallery wall aan de slag ga, heb ik eerst tips verzameld voor het beste resultaat. Wil jij ook je eigen galerij met verschillende lijsten en posters? Doe je voordeel met deze tips en lees verder voor korting op posters.

Mix, match en maak het persoonlijk

Gallery walls zijn een superleuke manier om een persoonlijk statement te maken in je interieur. De meest inspirerende gallery walls zijn die met een verscheidenheid aan kunstwerken foto’s tot posters, tekeningen, persoonlijke herinneringen en andere wanddecoratie. Wij zijn dan ook van plan om onze posters die we hebben gekregen van PosterStore te mixen en matchen met foto’s en souvenirs. Dit is o.a. wat ik bij Poster Store uitkoos in een kleurenpalet wat bij ons nieuwe dekbed past:

Neem de tijd

Koop bij voorkeur niet alle posters in één keer zodat je op topsnelheid een gallery wall kan maken. Een boeiende galerijmuur is een verzameling van losse items. Een mix van figuren, landschappen, abstracte voorstellingen, fotografie, schilderijen, etc. Heb geduld en verzamel je favorieten over een langere periode. Daarom ben ik ook blij dat naast dat we naast de posters van PosterStore de afgelopen jaren al een aantal mooie toevoegingen aan de gallery wall hebben verzameld.

De juiste plek

Je hoeft niet groot te wonen voor een gallery wall. Het is absoluut ook geschikt voor een klein appartement omdat je jouw posters, schilderijen en foto’s ook om een raam, duur of boven je bed kan hangen. Zelfs naast de kast kan leuk zijn. Bij ons wordt het de muur naast ons bed én ik wil experimenteren met het stukje muur dat uitsteekt. Doordat je posters en schilderijen op twee niveaus hebt hangen, ziet het er – denk ik – al direct een stuk interessanter uit. Hang je posters in ieder geval nooit bij de verwarming of in de buurt van een wasmachine of vaatwasser. Zo voorkom je vocht in de lijsten.

Kies je stijl

De meeste gallery walls kan je onderverdelen in 2 stijlen: een raster/lineair of een eclectische mix. Denk eerst na voor welk gevoel je gaat. Een raster is lekker clean en strak. Wil je het wat persoonlijker en losser? Ga dan voor een ‘salonstijl’ door te mixen en matchen met verschillende afmetingen door elkaar. Ook handig: gebruik meerdere schilderijplanken. Je kunst staat dan tegen de muur op een plank en kan eenvoudig gewisseld worden. 

Wissel af met lijsten

De juiste lijsten kunnen de uitstraling van je gallery wall bepalen en samenhang creëren. Vermijd het gebruik van allemaal dezelfde lijsten/afmetingen. Het leuke aan een galerijwand is namelijk dat het een verzameling van verschillende kunstwerken is. Allemaal dezelfde lijsten neemt een stukje magie weg vind ik persoonlijk. Het perfecte recept voor evenwicht en de juiste verhoudingen is volgens experts: een XL kunstwerk, twee grote werken, twee middelgrote werken en drie kleine.

Leg je favo combinatie op de vloer

Als je je collectie hebt samengesteld en ingelijst, meet je de muur op waaraan je ze wilt ophangen en markeer je die ruimte op de vloer met schilderstape. Probeer de beste combinatie uit door met je kunstwerken, foto’s en posters te schuiven op de vloer. Tip: begin in het midden, meestal met het grootste stuk, en werk van daaruit om het geheel in balans te houden.

Afstand tussen de posters

Gebruik gelijke ruimtes (bijvoorbeeld twee cm) tussen posters voor meer samenhang en een strakker geheel. Het helpt ook om je verzameling op te hangen langs horizontale lijnen, waarbij je de helft van de afbeeldingen vijf centimeter boven de lijn en de andere helft vijf centimeter eronder hangt.

Wil je een eigen gallery wall samenstellen? Bestel je favoriete posters van Poster Store nu met 35% korting (exclusief selection) met de code budgetproof35.