Ga je verhuizen? Controleer dan ook je autoverzekering

Gastartikel.

Bij een verhuizing is het laatste waar je aan denkt; je autoverzekering. Hoewel het vaak niet op de to-do list staat, wordt het vergelijken van autoverzekeringen juist interessant op het moment dat je verhuist. In plaats van alleen je adreswijziging doorgeven bij je huidige verzekeraar is het advies daarom ook om na te gaan of je ook op je nieuwe adres wel de beste polis hebt die bij je nieuwe situatie past en voordelig is. In dit artikel delen we samen met Independer Autoverzekeringen alle tips voor verhuizende mensen.

Gevolgen voor jouw premie

Ga je verhuizen? Dan heeft dit gevolgen voor de premie van je autoverzekering. Normaal gesproken is het eerste advies om de adreswijziging door te geven bij jouw verzekeraar, assurantiekantoor of tussenpersoon. Maar mocht je de tijd hebben, dan kun je ook nagaan of de autoverzekering ook op het nieuwe adres de beste keuze is. De premie van je autoverzekering wordt namelijk voor een groot deel bepaald op basis van het adres en de omgeving. Verzekeraars gaan namelijk altijd na hoe groot het risico op schade en diefstal is binnen woonplaatsen en adressen. 

Verhuis je naar een boerderij op het platteland? Dan is het aannemelijk dat de kans op schade een stuk kleiner is dan wanneer je bijvoorbeeld in de binnenstad van Amsterdam woont. Een verhuizing naar het platteland zou in theorie daarom ook een gunstiger premie berekenen. Het premieverschil kan, zo blijkt uit onderzoek, tot in de honderden euro’s per jaar lopen. Daarom is het advies om altijd te vergelijken bij een veranderende woon- of  leefsituatie.

Veranderend rijgedrag

Een verhuizing kan gepaard gaan met veranderend rijgedrag. Betekent jouw verhuizing bijvoorbeeld dat je dichter (of juist verder) bij/van je werk komt te wonen? Dan heeft dit wellicht ook gevolgen voor het aantal kilometers dat je rijdt. En ook het aantal gereden kilometers is een van de factoren waarop de hoogte van jouw verzekeringspremie is gebaseerd. Daarom moet je -wil je een autoverzekering afsluiten- bijna altijd een schatting geven van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. 

Worden er dat meer of minder gereden door een verhuizing? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je meer of minder zal gaan betalen voor je autoverzekering. Ook hier geldt daarom: let goed op de premie en voorwaarden van je autoverzekering. En ga je verhuizen, vergelijk autoverzekeringen dan ook op basis van je rijgedrag.