Fouten die (bijna) iedereen maakt bij het inrichten van een huis

Het overkomt iedereen weleens – je ziet een perfecte interieuraccessoire en hebt afgerekend voordat je het weet. Heerlijk zo’n impulsaankoop, maar als je je nieuwe schat thuis uitpakt, blijkt hij toch niet zo mooi in je interieur te staan. Waar ging het fout? En zo zijn er nog tal van foutjes die je makkelijk maakt bij het inrichten van je woning. Samen met Straluma.nl deel ik een aantal van die ‘fouten’ (ik maakte ze ook) zodat je ze in het vervolg kan voorkomen.

Verschillende hoogtes en groottes

Wanneer je een kamer binnengaat, zou het er een beetje moeten uitzien als een stad. Een combinatie van verschillende hoogtes – net zoals bij gebouwen. Je wilt namelijk niet dat alles in de kamer hetzelfde niveau of dezelfde grootte heeft. Speel met verschillende hoogtes en maten van je meubels. Sommige mensen zetten juist teveel kleine dingen in een kamer, waardoor de kamer al snel vol lijkt. Terwijl de ander weer teveel grote items in de ruimte zet, waardoor het er snel vol of klein kan uitzien. Het geheim is een goede mix van vormen, hoogten en maten.

Winkel rond en bepaal je budget

We zijn bijna allemaal gevoelig voor impulsaankopen. Dat wil niet zeggen dat je nooit iets mag kopen waar je verliefd op wordt, maar misschien moet je de bon even goed bewaren. Mocht het toch niet werken zoals je het had bedacht, dan kan het item nog terug. Winkel altijd even rond bij verschillende winkels en bepaal van tevoren je budget. Kopersspijt is echt een rotgevoel, en zo kun je dat voorkomen.

De juiste verlichting

Het klinkt misschien dramatisch, maar verlichting kan een interieur maken of breken. Het kiezen van de juiste verlichting gaat niet alleen over hippe lampen, maar ook de keuze voor een goede mix van soorten lampen en licht; functioneel voor het doel, maar ook een exemplaar dat de juiste sfeer creëert. Een vloerlamp mag dan de show stelen, hij moet ook mooi licht geven. En kooilampenzijn bijvoorbeeld heel praktisch en zijn met hun industriële looks zelden een door in het oog omdat je er doorheen kunt kijken en het niet alle aandacht in de kamer opeist.

Kunst ophangen

Je kunt letterlijk elke muur van je huis veranderen in je eigen persoonlijke kunstgalerij. Of het nu om een zeldzaam olieverfschilderij gaat of om een tekening van je kind; kunst hoor in ieder huis. Maar hoe hang je kunst op? Bij mij staan (bijna) al m’n schilderijen momenteel nog op de grond. De beste manier om onnodige gaten in de muur te voorkomen, is om de omtrek van je frames op papier te tekenen en uit te knippen. Die papieren schilderijen plak je dan op je muur om verschillende plaatsingsmogelijkheden uit te proberen tot je tevreden bent. Speel lekker met grootte, kleur en textuur. En vergeet niet om op ‘schaal’ te letten. Zie punt 1.

Eerst de stoffen, dan de verfkleur

Een veelgemaakte fout waar de meesten van ons schuldig aan zijn: eerst een kleurtje op de muur en dan pas de stoffen erbij uitzoeken zoals gordijnen en een kleed. Guilty! Doe het eens andersom. Het is veel makkelijker om stoffen te vinden die je mooi vindt en dan een verfkleur uit te kiezen die daarbij past dan andersom.

Een huis met persoonlijkheid

Hoewel het heerlijk is om weg te dromen bij showrooms vol gloednieuw meubilair, zou ik je willen adviseren niet alles op één plek te kopen. Een interieur met karakter ontstaat in de loop der tijd door die gekke stoel die je op de rommelmarkt vond of dat toffe schilderij dat bij oma op zolder stond.

Je huis zou moeten laten zien wie jij bent; vol met herinneringen aan reizen, waar je van houdt en je leven. Hoe saai is het als je een huis binnenstapt en wordt begroet door beige muren, bruin meubilair en massaproductie-print aan de muur?!