Ga je samenwonen? Superleuk en ook wel een beetje spannend. Je brengt natuurlijk meer quality time met elkaar door, maar zal ook dagelijks geconfronteerd worden met de gewoonten van je liefde waar je misschien niet zo dol op bent. Hoewel snurken of die twijfelachtige decoratie-smaak waarschijnlijk geen dealbreakers zijn, kunnen geldgewoonten dat wel zijn. Daarom is het belangrijk om met elkaar op één lijn te zitten wat betreft financiën voordat je bij elkaar intrekt. Zowel je relatie als je financiën worden er alleen maar beter van. Dit is hoe je het aanpakt.
1. Praat over je doelen
Een van de eerste dingen die je samen zou moet bespreken, zijn je doelen als koppel. Niet alleen heel leuk om bij weg te dromen, maar ook mooi om samen naartoe te werken. Wil je bijvoorbeeld op den duur naar een grotere woning verhuizen? Samen een huis kopen binnen een aantal jaar. Of misschien wel sparen voor een bruiloft?
2. Overweeg een samenlevingscontract
Een samenlevingscontract klinkt misschien als een big deal, maar het is eigenlijk gewoon een plan hoe je als samenwonend koppel omgaat met verantwoordelijkheden. Er staat bijvoorbeeld in welke spullen van wie zijn, financiële afspraken, maar ook wat er moet gebeuren met het huis als je bijvoorbeeld uit elkaar gaat. Er staat niet in de wet wat er in een samenlevingscontract moet staan, dus je kan het helemaal aanpassen aan jouw wensen. Wat je bijvoorbeeld ook kan laten vastleggen: je vaste lasten en wie verantwoordelijk is voor de betaling, verwachtingen rondom kinderopvang, van wie welke persoonlijke bezittingen zijn en wat er gebeurt met grote aankopen mochten jullie uit elkaar gaan.
Een samenlevingscontract is niet in steen gebeiteld en kan je (laten) aanpassen aan je leven. Het is ook een mooie stok achter de deur om gesprekken te voeren over financiën. Een samenlevingscontract laat je opstellen bij de notaris. Ga je samenwonen in Almere? Geef dan een zoekopdracht ‘Notaris Almere’ op degoedkoopstenotaris.nl bijvoorbeeld en je ziet al snel dat je in de regio Almere al een samenlevingscontract hebt voor €400. Googelen naar ‘kosten samenlevingscontract’ en zelf alles op een rijtje zetten hoeft niet meer. Dat is nog eens makkelijk vergelijken.
3. Weet van elkaar hoe je er financieel voorstaat
Het fijne weten van elkaars salarissen, spaargeld en schulden is misschien niet iets dat je doet in het begin van je relatie, maar als je gaat samenwonen en jullie levens verweven raken, is het wel echt een must. Wees dus volledig transparant. Zo krijg je ook meer inzicht in elkaars geldgewoonten en weet je precies waar je aan toe bent als je bijvoorbeeld samen de verantwoordelijkheid draagt voor een woning.
4. Bedenk een plan voor het delen van kosten
Het zou lekker makkelijk zijn als jullie hetzelfde bedrag verdienden en evenveel ademruimte hadden qua budget. Maar dat is zelden het geval. Daarom kan 50/50 splitsen soms wel en soms niet werken. Zo kan degene die minder verdient bijvoorbeeld in de stress raken of zich schuldig voelen. En dat moet je niet hebben in een gezonde relatie natuurlijk. Ook als je minder bijdraagt, kan je het op een andere manier ‘goedmaken’. Bijvoorbeeld door het huishoudelijke werk te doen of ’s avonds te koken. En misschien zorg je wel voor de kinderen? Een taak van onschatbare waarde.
Er is geen goed of fout in hoe je omgaat met het splitsen van uitgaven en huishoudelijke verantwoordelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld ook prima voor kiezen om zelf alle huishoudelijke rekeningen, zoals elektriciteit, gas en internet te betalen, terwijl je partner de huur dekt. Als dat voor jullie goed voelt, dan is het prima. Maar blijf wel praten of het voor beiden goed werkt. Vergeet niet dat jullie een stel zijn, geen huisgenoten.
Wil je voor je gaat samenwonen alvast voorproeven van samen financiën delen? Maak een gezamenlijke spaarrekening aan en spaar voor een gezamenlijk doel, zoals een vakantie.
5. Plan gelddates
Praten over exceldocumentjes en cashflow is waarschijnlijk niet jullie idee van een leuke date, maar vechten om geld is ook niet bepaald sexy. Daarom is het belangrijk om regelmatig tijd in te plannen om samen jullie financiële situatie te bekijken. Te veel delen bestaat niet als het om geld gaat. In een druk leven is het makkelijk om deze check-ins over te slaan, daarom moet je ze echt plannen. Bijvoorbeeld één keer per kwartaal. Probeer er ook aan te werken om financiële zaken bespreken heel normaal te maken. Door het er vaak over te hebben, voelt het natuurlijker en minder ongemakkelijk om het over geld te hebben.
6. Wat als jullie uit elkaar gaan?
Als je je verheugt op samenwonen, wil je helemaal niet nadenken over de mogelijkheid dat de relatie eindigt. Toch is dat slim om te doen. Het is namelijk altijd mogelijk, en dan ben je tenminste voorbereid.
Houd belangrijke rekeningen en accounts bijvoorbeeld op je eigen naam, zodat het makkelijker is om uit elkaar te gaan en indien nodig alleen verder te gaan. Staat de elektriciteitsrekening bijvoorbeeld op jouw naam? Dan kun je deze dienst eenvoudig overzetten naar een nieuw adres. Richt je leven op een slimme manier in, zodat je niet financieel afhankelijk wordt en houd je eigen financiële identiteit. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om spaargeld te hebben voor een financiële noodsituatie. Een break-up valt in dezelfde categorie als het kapot gaan van je auto of het verlies van je baan.