Wat vind jij het belangrijkst bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier? Wil je simpelweg de goedkoopste energieleverancier? Of neem je misschien liever 100% groene energie af? (Verrassing: het kan allebei!). Voor wie binnenkort een nieuw contract wil afsluiten, is dit een goed moment om meer te weten te komen over waar je op moet letten en hoe je kosten kan besparen. Houd de volgende punten in je achterhoofd en vind zo de juiste betaalbare energieleverancier voor jouw huishouden!
Weet waar je nu staat
Zonder inzicht in je huidige energieverbruik en kosten is het moeilijk om de juiste leverancier te kiezen uit alle aanbieders. Je moet dus eerst weten waar je staat. Zorg bijvoorbeeld dat je weet hoeveel energie je verbruikt en wat je betaalt voor elk kilowattuur.
De eenvoudigste manier om aan deze informatie te komen is via een recente energierekening. Tip: bekijk verschillende recente rekeningen, want energierekeningen kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en je huishouden.
Contractduur
Hoelang wil je je vastleggen? Je kunt vaak twee verschillende soorten contracten afsluiten: een contract voor onbepaalde tijd (waarbij je niet afspreekt hoelang je bij de leverancier blijft) of een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld voor een of twee jaar). Wil je het contract voor de afgesproken datum opzeggen? Dan moet je waarschijnlijk een opzegvergoeding betalen. Houd daar dus rekening mee.
Energietarief
Vergelijk prijzen op basis van wat je betaalt per kilowattuur. Zorg dus dat dit inzichtelijk is op elke offerte die je ontvangt. Check ook of een leverancier verschillende tarieven heeft voor piek- en daluren. Omdat het energieverbruik veelal overdag piekt, kunnen sommige energieleveranciers consumenten een korting aanbieden voor het gebruik van energie tijdens de daluren.
Kies je voor een variabel tarief, zorg er dan voor dat je je rekeningen regelmatig bekijkt. Controleer je variabele tarief om er zeker van te zijn dat je nog steeds een redelijk tarief per kilowattuur voor elektriciteit en gas betaalt. Zo niet? Tijd om over te stappen!
Groene energie
Ga je voor groen of neem je genoegen met grijs? Bij veel energieleveranciers kun je zelf kiezen uit grijze stroom of groene stroom. Het verschil zit ‘m in de bron waaruit de elektriciteit wordt opgewekt. Zo is windenergie groen en aardgas grijs. Groene energie is milieuvriendelijker en daardoor soms wat duurder. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn!
Tip: makkelijk leveranciers vergelijken
Geen zin om al het bovenstaande zelf uit te zoeken? Energie vergelijken 2023 gaat supergemakkelijk via een prijsvergelijker, zoals energievergelijk.nl. Zo’n site brengt snel in beeld wat de verwachte jaarlijkse kosten zijn van jouw verbruik bij verschillende leveranciers. Eerst vul je de postcode en je verbruik in. Vervolgens kun je ook andere wensen aangeven, zoals dat je alleen groene energie wilt afnemen bijvoorbeeld. Hoe meer je over jouw persoonlijke situatie kan invullen, hoe beter het aanbod bij jou zal passen.
Voorwaarden
Het kan voorkomen dat de voorwaarden bij de ene energieleverancier beter zijn dan bij de andere. Check daarom altijd de voorwaarden voordat je een contract tekent, zoals de bijzondere actievoorwaarden als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een welkomstactie. Kijk ook naar de opzegvergoedingen, mogelijke boetes en wat er aan het einde van de contractduur gebeurt.
Betaalmethode
Hoe wil je betalen? Maak je zelf het bedrag maandelijks over of laat je het automatisch afschrijven? Check of de leverancier van jouw keuze misschien korting geeft als je voor een bepaalde betaalwijze kiest. Sommige energieleveranciers bieden bijvoorbeeld kortingen voor maandelijkse automatische incasso.
Betrouwbaarheid
Zorg dat jouw toekomstige energieleverancier duidelijke informatie geeft over wie ze zijn en wat ze je bieden. Zo kun jij een goede keuze maken of de leverancier bij je past. In Nederland hebben energieleveranciers een vergunning nodig van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), dat geeft al een goed beeld van de betrouwbaarheid. Overigens kan een energieleverancier ook een vergunning hebben onder een andere naam of werken met een tussenpersoon. Dit kun je nagaan als je dat een fijn idee vindt.
Ik zou ook adviseren om voor een wat grotere, betrouwbare leverancier te gaan. Want mijn kleine energieleverancier ging vorig jaar failliet, en dat was een kostbaar grapje. Ik kreeg bijvoorbeeld het bedrag aan voorschot dat ik teveel had betaald niet terug, net als de beloofde welkomstkorting.
Klantenservice en online mogelijkheden
Misschien niet de nummer 1 waar je naar kijkt, maar zeker ook niet geheel onbelangrijk: hoe is de klantenservice? Ik vind het bijvoorbeeld fijn dat ik aanpassingen – zoals mijn termijnbedrag wijzigen – zelf online kan regelen. Of dat ik mijn verbruikskosten online kan bekijken (al dan niet via een app). Kijk voordat je een contract afsluit eens rond op de site van de leverancier. Wanneer is de klantenservice bereikbaar, kan je chatten buiten kantoortijden met een medewerker, etc. Zo weet je dat je altijd snel geholpen wordt wanneer nodig.