Doen op Grieks eiland Poros tijdens een budgetproof vakantie

Maar liefst één dag was ik op het romantische Griekse eilandje Poros; een nog onontdekt groen paradijsje in de Saronische Golf (Attica-regio). Met zoveel mooie eilanden die Griekenland rijk is, is het niet gek dat je misschien nog nooit van Poros gehoord hebt, maar daar moet écht verandering in komen. Al combineer je het maar met een stedentrip Athene, zoals ik ook deed. Eén ding kan ik je verklappen; een dag op het eiland is veel te kort. Dit zijn de aanraders van mijn ieniemienie-vakantie op Poros.

Logeren bij Odyssey Suites

Hallo droomhotel met serieuze Mamma Mia-vibes! Je begint er spontaan Abba-liedjes van te zingen als je je rolkoffertje hier binnenrijdt. Vanaf de zee zie je het witte aparthotel met haar deuren in de perfecte kleur blauw (een mooi contrast met de roze Bougainvillea) al liggen. Maar de looks van het hotel is niet het enige dat perfect was, wat mij betreft. Die kámer! Halsoverkop verliefd werd ik op de recentelijk gerenoveerde  kamer #1 met haar blush-roze muur en boho-details. Gevaarlijk wel, want voor je het weet wil je alleen maar op je kamer blijven hangen of uitkijken over zee vanaf je privéterrasje. Ach, als dat is wat je wil doen … het is jouw vakantie!

Mijn vingers jeuken om al razend over het toetsenbord alles te vertellen over de leuke details, de vriendelijke ontvangst en het lekkere eten … Maar er moet zelf ook nog wat te ontdekken zijn.

Ik verklap alvast een leuk detail: Odyssey Suites wordt gerund door de Griekse Katerina en haar dochter Dora, die beiden Nederlands spreken. Het resultaat van een Nederlands liefdesverhaal, zoals Katerina het noemt.

Kookworkshop in Katerina’s Kouzina  

Elke keer ontdek ik weer dat simpele recepten in combinatie verse producten de ultieme ingrediënten zijn voor een memorabel, lokaal gerecht. Zo ook in Katerina’s keuken. De simpelste recepten tovert ze om in lokale lekkernijen om je vingers bij af te likken. Dat willen we natuurlijk allemaal zelf leren. En dat kan! De skills en geheimpjes die je in de keuken van Katerina leert, zijn misschien wel de mooiste souvenir die je mee naar huis kunt nemen.

Zelf heb ik maar een uurtje van haar magie in de keuken meegemaakt, maar hoop zeker ooit weer aan de werkbank plaats te kunnen nemen voor de the real deal: een Griekse kookworkshop van een halve dag. Van vis scoren op de lokale markt tot traditionele kooktrucjes, drankjes én natuurlijk het oppeuzelen van de delicatessen – een dagdeel in de keuken van Katerina kost €60.

Mocht je nou de drang kunnen weerstaan om direct vliegtuig naar Griekenland stappen, verlekker je dan in ieder geval even aan de recepten op de kookblog van Katerina’s Kouzina.

Wandelen langs kust en dwalen door de knusse straatjes

Stiekem geldt deze tip voor alle Griekse (of eh, Mediterrane) eilanden waar ik tot nu toe ben geweest: verdwaal in de schattigste straatjes en slurp zonnestralen aan de boulevard. Yes please! Ook Poros kan er wat van.Tip: Poros bestaat uit 2 kleine eilandjes (Sferia en Kalavria) die met elkaar verbonden zijn. Poros-stad ligt op Sferia, wat ik het knuste deel van het eiland vond, maar het groene Kalavria is weer heel mooi om andere redenen. Het oudste deel van het centrum ligt trouwens het hoogst op de berg en mag je zeker niet overslaan. Mooi extraatje: als je op maandag bij Odyssey Suites verblijft kun je aanhaken bij de wandeling onder bezielende leiding van Katerina. Doen!

Zonsondergang meemaken vanaf het hoogste punt

Het hoogste punt van het eiland kan je niet missen; wandel richting de klokkentoren! Zo pik je ook direct het oude centrum mee. De heuveltop is de meest fantastische plek om te genieten van de zonsondergang, dus wees op tijd. Niet dat ik verwacht dat het druk zal zijn, maar je wilt dat oranje-rode-gouden kleurenspektakel niet missen! En spot je Peloponnesos-bergen in de verte? Als je goed kijkt, zie je waarom delocals dit liefkozend ‘de slapende vrouw noemen’. Hint: ze ligt met haar knieën opgetrokken.

Griekse baklava proeven

Een must voor zoetekauwen: Griekse baklava. In knusse centrum (naast Ergani Weaving) zit een bakkerijtje waar je jezelf moet weerhouden om steeds weer terug te gaan voor méér! Zowel de groene baklava met pistache als de ‘blanke’ variant die ik geproefd heb waren hemels. Leuk weetje: ik dacht dat die ‘blanke’ de ‘normale’ variant was, maar wat blijkt? De vader van de eigenaar van de bakker werkte ooit een dag samen met een bekende chef uit Syrië. Na afloop van de werkdag wilde de chef hem zijn salaris betalen, maar dat wees hij af. Hij wilde geen geld, maar het geheime recept van zijn baklava! Geloof mij, die €2 meer dan waard.

 

Souvenirs shoppen bij Ergani Weaving

Tijd om te gaan? Niet voordat je souvenirs inslaat bij Ergani Weaving (achter de vismarkt van het eiland). Naast het traditionele textiel, vind je er de leukste handgemaakte cadeautjes van door Eleni zelf gemaakt stoffen en vilt. Zwengel je navigatie aan richting Τομπάζη 7, Poros voor zowel de schattige weefcreaties van Eleni als de baklava-hemel.

In een dik uur naar Athene varen

Hoewel de route via de kust van Athene naar Galatas hartstikke mooi is, duurt het wel een uurtje of 2,5 voordat je de korte oversteek kunt maken naar Poros. Kost geen drol, dat dan weer wel. Voor een euro brengt een boottaxi of de veerboot je in nog geen 10 minuten naar de overkant. Het is er serieus leuk, maar beter pak je de supersnelle Flying Dolphin terug die in iets meer dan een uur over het water naar de havenstad Piraeus – bij Athene – sjeest (of andersom natuurlijk). Prijzen varieren afhankelijk van dag en tijdstip, maar reken op een enkeltje van €7,- tot €29,-. Heb je mooi weer wat extra tijd op Poros (of in Athene).