Afvallen is niet altijd even makkelijk en kan een emotionele rollercoaster zijn. Als je het gevoel hebt dat je alles goed doet, kan het ongelooflijk frustrerend zijn als je niet echt afvalt. Kijk jij geregeld teleurgesteld naar het cijfer op je weegschaal en vraag je jezelf af ‘waarom val ik niet af’?
Hoewel regelmatig bewegen en goed eten belangrijk zijn, zijn het slechts twee van de vele factoren die kunnen beïnvloeden hoe het afvallen je vergaat. Het hangt bijvoorbeeld ook af van je startgewicht, je leeftijd en je geslacht.
Belangrijk: realistische doelen stellen. Probeer nooit meer dan 10 procent van je totale lichaamsgewicht af te vallen. Dat lukt simpelweg niet door alleen goed te eten en regelmatig te bewegen. Wil je meer afvallen? Dan kan het zijn dat je lichaam zich ertegen gaat verzetten en probeert om je vet- en energievoorraden te behouden. 10 procent van je gewicht verliezen is al veel. Je hebt daarom ook de juiste handvatten nodig om je streefgewicht te bereiken.
Onderstaande gewoontes kunnen je gewichtsverlies in de weg staan. Door je hiervan bewust te worden, maak je het jezelf makkelijker om af te vallen.
Je eet wel minder, maar ongezond
Afvallen lukt niet als je simpelweg niet minder calorieën verbrandt dan er binnenkomen. Als er minder calorieën binnenkomen dan je verbrandt, is het prima mogelijk om die 10 procent van je lichaamsgewicht af te vallen alleen door te diëten. Maar je kunt niet alleen maar calorieën blijven schrappen. Je moet ook het type eten dat je eet veranderen. Kijk ook eens naar het type calorieën en niet alleen het aantal. Eten met veel suiker verteer je snel, waardoor je eerder honger krijgt. Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, granen en peulvruchten zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt en kunnen daarom helpen bij het afvallen.
Je eet niet genoeg
Wie teveel eet, komt aan in gewicht. Daardoor lijkt schrappen van zoveel mogelijk calorieën een logisch plan. Toch is dat niet altijd de beste optie. Drastisch schrappen van calorieen zorgt er in eerste instantie voor dat je afvalt, maar wanneer honger, verveling of levensomstandigheden in de weg staan, kan je onrealistische dieetplan te moeilijk worden om vol te houden. Dat kan leiden tot binge-eten, wat er weer voor zorgt dat je je slecht voelt over jezelf en alleen nog maar meer naar troostvoer grijpt.
Je houdt niet bij wat je eet
Eerlijk is eerlijk, als mens zijn we geneigd om onszelf slechte beslissingen te vergeven of deze te onderschatten en de goede te benadrukken. Dat betekent dat je jezelf wel een schouderklopje geeft wanneer je gezond hebt geluncht, maar even over het hoofd ziet dat je de bitterballen en biertjes tijdens de vrijmibo niet kon weerstaan. Dan schiet dat afvallen natuurlijk niet op.
Je beweegt niet intens genoeg
Focus op intensiteit versus duur wanneer je probeert af te vallen door meer te bewegen. Wil je wandelen om af te vallen? Dan moet je wel 10 tot 12 km per dag wandelen wil het zoden aan de dijk zetten. Eén of twee kilometer lopen, zoals zoveel mensen doen, is zeker goed voor je, maar het helpt je weinig bij het afvallen. Als je wilt dat je lichaamsbeweging (snel) resultaat oplevert, kun je beter kiezen voor activiteiten die je hartslag verhogen, zoals bootcamps, spinning-lessen, CrossFit-sessies of andere trainingen met een hoge intensiteit.
Je slaapt niet genoeg
Degenen met minder variatie in hun slaappatroon hebben meer kans op succesvol afvallen, blijkt uit onderzoek. Zorg dus voor een routine en houd je daaraan. Want wie niet genoeg slaapt, is ook nog eens vatbaarder voor verleidingen.
Je drinkt te veel alcohol
Superongezellig, maar die vrijmibo kan je afvalsucces zeker in de weg staan. Alcohol heeft op verschillende manieren invloed op je gewicht. Ten eerste bevat het veel lege calorieën en ten tweede verandert het je relatie met eten. Mensen eten doorgaans meer als ze drinken, omdat hun eetlust toeneemt en ze niet meer naar de calorieën kijken. Alcohol kan ook de manier waarop je lichaam vet verbrandt negatief veranderen.
Je wordt ouder
Hoeveel je ook beweegt of dieet, het is en blijft moeilijker om af te vallen naarmate je ouder bent. Als twintiger kun je misschien een paar weken minder drinken en minder taart eten als je vijf kilo wilt afvallen, maar als vijftiger kost het meer moeite. Dat kom onder meer omdat je vaak minder spieren hebt, en spieren verbranden meer calorieën dan vet.
Je bent gestrest
Grote veranderingen in je leven, zoals een scheiding of een sterfgeval in de familie, zijn vaak een aanleiding voor gewichtstoename. Stress-eten is een ding. Je vergeet die calorieën meestal even of kunt het niet opbrengen om te sporten.
Je eet niet mindful genoeg
Soms moet je echt even aan je bureau lunchen of eet je liever voor de tv. Hoewel dat zo nu en dan prima is, ben je dan wel afgeleid terwijl je eet. Daardoor eet je al snel meer dan je nodig hebt of gepland had. Als je afgeleid bent, wordt de communicatie tussen je brein en je lichaam verstoord. Je let zo minder op het seintje dat je genoeg hebt gegeten.
Je hebt onrealistische verwachtingen
Afvallen is een langzaam proces. Veel mensen verliezen dan ook hun geduld voordat ze hun doel hebben bereikt. In het begin kan het snel gaan, maar er zijn maar weinig mensen die in zo’n rap tempo kunnen blijven afvallen. Met aanpassen van je beweging en dieet is er ook een maximum aantal kilo’s dat je kwijt kan raken. De waarheid is dat niet iedereen eruit zal kunnen zien als een fitnessmodel. En dat is oké.
Heb je al wat gewicht verloren maar blijft de weegschaal stilstaan? Denk dan eens goed na of je misschien tevreden moet zijn met dit gewicht en je lichaam moet accepteren zoals het is. Op een gegeven moment heb je een fijn gewicht bereikt voor je lichaam. Proberen nog meer af te vallen is misschien niet de moeite waard en kan zelfs negatief uitpakken voor je gezondheid.
Lang verhaal kort:
Afvallen is niet altijd makkelijk en verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je niet zoveel gewicht verliest als je had gehoopt of verwacht. In de basis val je niet af wanneer je calorie-inname gelijk is aan of hoger is dan je calorieverbruik. Probeer mindful te eten, een eetdagboek bij te houden en genoeg te bewegen. Uiteindelijk vereist afvallen en je levensstijl veranderen geduld, toewijding, doorzettingsvermogen en veerkracht. Kijk dus naar het grotere plaatje. Kijk eens naar hoe je gewicht de afgelopen jaren is veranderd en hoe je je volgend jaar bijvoorbeeld graag zou voelen.
Lees verder op de site van Orangefit voor tips als afvallen niet lukt.