Dit goedkope trucje maakt elk meubelstuk functioneler

Als je in een klein appartement woont waar een enkele ruimte meerdere doelen dient – wanneer je slaapkamer ook je woonkamer en eetkamer is bijvoorbeeld – is het superslim en praktisch om je meubels mobiel te maken. Door een setje zwenkwielen toe te voegen aan de eettafel of een klein keukeneiland kun je ze van de ene kant van het appartement naar de andere kant rijden. Dat betekent dat je ze overal kan inzetten waar ze nodig zijn, of niet in de weg staan.

De voordelen van zwenkwielen

Handig voor kleine ruimtes

Voor een studio of andere kleine woonruimte zijn wieltjes aan het meubilair toevoegen een slimme zet. Op die manier kun je meubels gemakkelijk verplaatsen als dat nodig is voor verschillende activiteiten, wanneer je meer mensen op bezoek krijgt, om schoon te maken, etc.

Ze beschermen je vloer

Iedereen die ooit een meubel door de kamer heeft moeten verplaatsen weet welke onherstelbare schade kan worden aangericht. Wanneer je spontaan besluit om de bank naar de andere hoek van de kamer te duwen, pakt dit vooral bij een houten vloer vaak niet zo best uit voor de vloer. Heb je al vaak genoeg geprobeerd om de krassen weg te boenen? Probeer eens hoe makkelijk verplaatsen van meubels gaat met zwenkwielen onder je favoriete meubelstukken. Je lievelingsstoel glijdt zo naar de tv om je favoriete serie te bingen of naar het raam voor een knusse leessessie op zondag.

Cool detail

Voeg een paar wieltjes toe, en plotseling heef je salontafel – of welk meubel dan ook – ineens een soort industriële uitstraling gekregen. 

Shoppen voor zwenkwieltjes

Wieltjes zijn te vinden bij discounters en bouwmarkten, maar als je iets moois of bijzonders zoekt, kan je beter online zoeken. Worden er standaard wieltjes bij jouw meubels geleverd? Let dan op dat je misschien niet de juiste wieltjes hebt voor jouw vloer. Een vloer met vloerbedekking vormt bijvoorbeeld een heel andere uitdaging dan een gladde vloer, en betonnen vloeren reageren weer anders op de wielen dan houten vloeren. 

Kijk bij de aanschaf van de juiste wieltjes naar het materiaal. Op een betonnen vloer wil je bijvoorbeeld een hard wiel, maar geen wiel van staal of gietijzer dat de vloer beschadigt. Op een gladde houten vloer wil je een zacht wiel, bijvoorbeeld van rubber. Op een tapijtvloer is een metalen, hardrubberen of hard synthetisch wiel de beste optie. 

Wieltjes met stijl

Zijn de zwenkwieltjes op bijvoorbeeld je bureaustoel hun decoratieve afwerking verloren of zagen ze er bij voorbaat al niet stylish uit? Dan kun je ze heel makkelijk vervangen door een mooier wiel om de looks van je meubels naar een hoger niveau te tillen. Zwenkwielen heb je met allerlei soorten afwerkingen, zoals chroom, messing, antiek en meer. Je hoeft alleen de stijl te kiezen die bij jou en je interieur past.

Wat moet je verder nog weten?

De wieltjes aan je meubilair toevoegen is supersimpel, maar er zijn wel een paar veiligheidsmaatregelen die je in het achterhoofd moet houden als je wilt voorkomen dat je mobiele eettafel wegrolt tijdens het diner. Denk om te beginnen aan vergrendelbare wielen voor je meubels, zodat je ze op hun plaats kunt vastzetten. Als je wielen toevoegt aan meubels die een bepaald gewicht kunnen dragen, kijk dan ook naar het maximale draaggewicht van de wielen. De vermelde maximumgewichten gelden meestal per wiel. Plaats de wielen zodat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld.