Die lage rente, hoe komt dat eigenlijk?

Ben je van plan om je huis te verbouwen, of iets anders waarvoor je een veel geld nodig hebt? Dan is dit misschien wel het perfecte moment om je droom waar te maken. De rente is namelijk ontzettend laag en dit scheelt enorm op het totale bedrag dat je terug moet betalen wanneer je besluit te lenen. Wij geven je graag iets meer informatie omtrent de lage rente. Ook vertellen we je waar je op moet letten als je een lening wilt afsluiten. 

Gastartikel Bonno.

Lage rente

Het zal je niet ontgaan zijn dat de rente de laatste tijd erg laag is, maar hoe komt dat nu precies? De grootste reden hiervoor is de invloed van de ECB, dit is de Europese Centrale Bank. De banken zoals ING en Rabobank moeten geld betalen aan de ECB om hier hun geld te stallen. Dit is onder andere het geld dat consumenten op de bank hebben staan. Het kost onze banken dus geld om jouw geld te bewaren. Dit is voor de banken natuurlijk niet vol te houden, vandaar dat de rente zo laag wordt en we ook steeds meer richting een negatieve rente gaan. De ECB doet dit met als doel om de economie een boost te geven. Zij gaan ervanuit dat het bij een lage rente aantrekkelijker is om geld uit te geven. 

Waarvoor geld lenen?

Er zijn natuurlijk verschillende dingen waarvoor je geld kunt lenen. De populairste optie is een lening voor een huis (hypotheek). Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die geld lenen voor een auto of een aanpassing aan hun huis zoals een verbouwing of nieuwe meubels. Zorg er altijd voor dat je de juiste lening afsluit voor het doel dat je voor ogen hebt. Je kunt namelijk kiezen voor een aantal verschillende leningen, zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet of een hypothecaire lening.  

Waar moet je op letten?

Wanneer je extra vermogen nodig hebt, wil je natuurlijk goedkoop geld lenen. Daarom zul je altijd de verschillende leningverstrekkers met elkaar moeten vergelijken. Zo kun je uiteindelijk het beste aanbod vinden. Kijk altijd goed naar de combinatie van de looptijd en de rente. Hiermee kun je uitrekenen hoeveel je in totaal terug moet betalen. Met deze gegevens kun je bepalen welke lening het beste bij jou past.